Box Office: Režisér Kmotra poslal do kin mega propadák

Box Office: Režisér Kmotra poslal do kin mega propadák | Fandíme filmu
Lionsgate
Megalopolis ani s hvězdami a obřím rozpočtem nikoho nezajímá. Lidi chodí na Rozzuma v divočině.

Filmem číslo jedna se o víkendu stal skvěle hodnocený animák Rozzum v divočině (The Wild Robot). Lidé si mezi sebou jímavé dobrodružství doporučují a povedlo se tak překonat odhady analytiků. Při premiéře na největším filmovém trhu ve Spojených státech se nakonec prodaly vstupenky za 35 milionů dolarů. To je historicky jedenáctý nejlepší premiéra měsíce září. Když si vezmete, kolik zářijových premiér už historie zaznamenala, tak to není vůbec marný výsledek. Mezinárodně se film promítá na dalších 28 trzích, které přidaly dalších 18 milionů. Když přidáme mezinárodní tržby z minulého týdne, tak nám to globálně dělá už 53 milionů dolarů a to se na několik dalších desítek trhů snímek teprve podívá. Při rozumných nákladech ve výši 78 milionů se nám zřejmě rýsuje malý hit.

Dobře se drží také trvalka Beetlejuice Beetlejuice. I když se hororová komedie promítá už skoro měsíc, pořád tento víkend dokázala utržit dalších 16 milionů. V Severní Americe je tak utrženo něco málo přes čtvrt miliardy, což se historicky zatím povedlo jen jedné zářijové premiéře, hororu To. Zbytek světa tento víkend Burtonově snímku utržil necelých 14 milionů, což dohromady dělá prozatímní hodnotu 373 milionů. Není vyloučeno, že se úhrn podaří navýšit ještě o dalších 100 milionů dolarů.

O Transformers Jedna (Transformers One) si pojďme na rovinu říct, že je to propadák. Animák se slavnými roboty měl docela slabou premiéru a teď se navíc ještě propadl o závratných 62%. Což u animáků není úplně běžné, obvykle si zájem publika udrží. V řeči čísel to znamená slabých 9 milionů za tento víkend. Zbytek světa ke slabým výsledkům přisypává 16 milionů, avšak jen díky tomu, že proběhla osmimilionová premiéra v Číně. Lze očekávat, že příští týden zájem zase spadne. Dohromady to zatím dělá Slaboučkých 72 milionů a možná se nepovede utržit více než dvojnásobek téhle částky. A to je pro film, co stál 75 milionů dolarů hrozně málo. To se dost možná v kinech nezaplatí ani rozpočet, natož nemalé propagační náklady. Aby robůtci neskončili v mínusu, budou se muset hodně snažit na domácím videu. Přesto jde očekávat, že hračkářská firma Hasbro bude tlačit na výrobu dalších filmů, protože jí prodeje hraček s každým dalším celovečerákem stoupnou.

O příčku níže končí indická akce Devara Part 1. Ta ve Státech utržila při svém premiérovém víkendu necelých 6 milionů dolarů, ale hlavní jsou samozřejmě tržby z Indie. Spolu s nimi už globální úhrn dělá něco přes 33 milionů dolarů. Už příští týden se Devara vyškrábe mezi padesátku nejúspěšnějších indických filmů historie, a pak by mohl v žebříčku nadále stoupat, protože se může pochlubit historicky sedmou nejlepší premiérou indické kinematografie. Top pětku pak uzavírá thriller Nepřivolávej nic zlého (Speak No Evil), jenž si při třetím víkendu nasazení připisuje k dobru 4,3 milionu dolarů. Celkem má film na kontě 57 milionů a teoreticky to může dotáhnout někam k osmdesáti.

Leda do účetních pekel to nicméně dotáhnou tržby filmu Megalopolis. Ten je věrný svému názvu a jde o skutečně megalomanský projekt Francise Forda Coppoly. Ten se díky Kmotrovi a Apokalypse nesmazatelně zapsal jako jeden z nejvýznamnějších filmařů historie, ale už skoro třicet let nenatočil nic, co by stálo za řeč. Na jeho vysněnou Megalopolis tak nikdo nebyl ochotný vynaložit potřebný rozpočet. Režisér nakonec z vlastní kapsy zaplatil 120 milionů dolarů potřebných k natáčení a následně ještě blíže nespecifikovanou částku za propagaci v rámci USA.

Dopředu nicméně snímek provázela špatná pověst. Nejen, že do filmu nikdo druhý nechtěl investovat, ale objevily se také zvěsti z natáčení, podle nichž vládl na place chaos. Festivalové recenze byly slabé, propagační kampaň nedostatečná (navíc byla usvědčená ze lživých tvrzení), skoro nikdo nechtěl film uvést do kin a teď dostává Megalopolis slabé známky od těch pár diváků, kteří jej viděli. Při premiéře se podařilo utržit pouze zoufalé 4 miliony dolarů a očekává se, že v následujících dnech film utrží jen drobné a rychle z kin zmizí. Tohle je jednoznačně jeden z nejdražších průšvihů hollywoodské historie.

Titulní foto: Megalopolis

Zdroje: Box Office Mojo,

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest