Box Office: Deadpool a Wolverine zbourali v pokladnách hromadu rekordů

Box Office: Deadpool a Wolverine zbourali v pokladnách hromadu rekordů | Fandíme filmu
Marvel Studios
Zobrazit další 2 obrázky
Žádnému mládeži nepřístupnému filmu se při premiéře nevedlo lépe. Marvel úhrnem pokořil už 30 miliard.

Dopředu bylo patrné, že Deadpool & Wolverine bude pro Marvel sázka na jistotu. Ale že až tak velká? Už úvodní den (do toho se v USA započítává premiérový pátek + tržby z předpremiér) byl pro film historický. Povedlo se utržit neskutečných 96 milionů. To je šestý nejlepší úvodní den v historii, čtvrtý nejlepší komiksový start v historii a také nejlepší premiérový den pro libovolný mládeži nepřístupný film. A pozor, Deadpool 3 je dokonce tak úspěšný, že v žebříčku nejúspěšnějších jednotlivých dní mu mezi mládeži nepřístupnými filmy náleží hned první a a druhé místo! Krom pátku s 96 miliony se marvelovce podařilo utržit také hned 61 milionů v sobotu, což je víc, než 53 milionů, které zvládl během premiérového dne utržit Deadpool 2, dosavadní držitel rekordu nejvýdělečnějšího premiérového dne pro film s ratingem „R“.

A teď víkendové sumy. Jen na největším filmovém trhu v Severní Americe snímek do neděle utržil neuvěřitelných 205 milionů dolarů. To je nejlepší výsledek pro mládeži nepřístupný film v dosavadní historii. A to zdaleka. Deadpool & Wolverine je vůbec první „eRkový“ film v historii, který dokázal během úvodního víkendu utržit víc než 200 milionů. Dosud nejlepší výsledek v tomhle směru před osmi lety předvedl první Deadpool s „pouhými“ 132 miliony.

A jdeme dál – 205 milionů je zároveň osmý nejlepší úvodní víkend v historickém žebříčku. Dělá to z D&W teprve devátý film, kterému se podařilo za víkend pokořit dvoustovku. A bavíme se také o pátém nejlepším víkendovém startu pro komiksovku. Dále se bavíme o nejlepším úvodním víkendovém příjmu měsíce července (dosud nejsilněji startoval Lví král – za 192 milionů). Samozřejmě jde o nejlepší úvodní víkend letošního roku (dosud V hlavě 2 s částkou 154 milionů) a nejlepší víkendový start od Spider-Mana: Bez domova z roku 2021. A jde o třetí nejlepší víkendový start pro třetí díl série (1. - Spider-Man: Bez domova a 260 milionů, 2. - Avengers: Infinity War a 258 milionů).

Pro Marvel Studios je Deadpool & Wolverine už 34. filmem v řadě, kterému se podařilo ovládnout kasovní žebříček svého premiérového víkendu. Marvelu po premiéře D&W patří jedenáct příček v žebříčku dvaceti nejsilnějších amerických premiér a společnosti Disney (která Marvel vlastní) dokonce celkem šestnáct příček z přední dvacítky.

Ostatní světové trhy přinesly dohromady do neděle dalších více než 233 milionů amerických dolarů. To je nejlepší mezinárodní start pro hollywoodský mládeži nepřístupný film (dosud vedl Joker s částkou 147 milionů, při porovnávání adekvátního počtu jednotlivých trhů). A také jde o nejsilnější mezinárodní premiéru hollywoodského snímku od Avatara: The Way of Water (ten za první víkend zvládl mimo severoamerický kontinent hned 300 milionů).

V globálním úhrnu tedy Deadpool & Wolverine utržili do konce prvního víkendu přes 438 milionů dolarů. To je historicky dvanáctý celosvětově nesilnější start. Jde teprve o třináctý film historie, kterému se podařilo globálně startovat za více než 400 milionů a teprve čtvrtý od covidové pandemie. Mezi komiksovými filmy jde o šestý nejlepší globální víkendový výsledek. A Marvel Studios spolu s premiérou D&W překročily v historickém úhrnu tržeb částku 30 miliard dolarů.

Už teď Deadpool 3 splatil svůj dvousetmilionový rozpočet, za pár dní splatí náklady na propagaci a pak už bude vydělávat velké peníze do kapes zúčastněných hvězd, Marvelu a Disneyho. Do budoucna to možná bude znamenat, že se Marvel bude dál pokoušet obdobným způsobem sázet na jistotu, ždímat nostalgii a znovu a znovu se vracet k tomu nejúspěšnějšímu. Jestli to zní jako divácky lákavá cesta kupředu, to nechám na vašem soukromém uvážení.

Ve stručnosti pojďme ke zbytku tabulky. Na druhé příčce za Deadpoolem končí Twisters. Ty se oproti premiéře propadly o 56% a tentokrát z toho tedy bylo 35 milionů dolarů. Jen Duně 2 se během druhého víkendu podařilo za uplynulý rok utržit víc a také jde o historicky druhý nejlepší víkend jakéhokoliv katastrofického filmu (lépe je na tom pouze první Twister se 37 miliony). V USA je tak utrženo už 155 milionů a globálně je utrženo 221 milionů. Celkově má snímek šanci to dotáhnout někam mezi 350-400 milionů, přičemž potřeba by bylo cílit na tu vyšší částku, nebo ideálně ještě mnohem víc, protože natáčení přišlo na 155-200 milionů (podle různých zdrojů).

Já, padouch 4 (Despicable Me 4) se hlásí ze třetí pozice. Během čtvrtého víkendu od uvedení film vykázal 14 milionů v severoamerických pokladnách a 37 milionů v těch mezinárodních. To znamená prozatím skoro 291 milionů z USA a 677 z celého světa. Celá mimoňská značka tento víkend pokořila úhrnnou tržbu 5,3 miliardy dolarů, předčila filmové Transformers a Avatara a stala se dvanáctou nejúspěšnější filmovou značkou v pokladní historii. Stále platí, že to film může dotáhnout až přes miliardu.

O další příčku níže další animák, V hlavě 2 (Inside Out 2) s 8 miliony ze Severní Ameriky, což film na domácím trhu posouvá přes 613 milionů a činí z něj nejúspěšnější animák v zaoceánských pokladnách. Zatím v nich byly premianty Úžasňákovi 2 s částkou 608 milionů. Zbytek světa přidal dalších více než 22 milionů a dotáhl globální úhrn snímku na 1,506 miliardy dolarů. To už teď V hlavě 2 staví na dvanáctou příčku historického žebříčku a do postavení třetího nejúspěšnějšího filmu od covidové pandemie. A film dál bude v žebříčku stoupat, protože aktuální odhady věští, že se může podařit utržit až 1,7 miliardy.

Elitní pětku uzavírá horor Longlegs s víkendovou tržbou necelých 7 milionů. To znamená, že horor utržil v Severní Americe celkem už přes 58 milionů, čili více než tam zvládl jakýkoliv jiný snímek distribuovaný nezávislou společností Neon. Mezinárodní trhy přidávají prozatím dalších celkem 8 milionů a postupně by to thriller s Nicolasem Cagem v roli vraha mohl dotáhnout až ke stovce, což by pro nenákladný nezávislák bylo famózní.

Tiché místo: První den (A Quiet Place: Day One) už je sice na domácím videu, ale do kina diváci stále chodí. Víkend přinesl další 3 miliony dolarů, i když film ztratil skoro tisícovku kin. Celkem je utrženo skoro 254 milionů, a i když se nakonec asi nepodaří dostat na třístovku, bude se moci snímek vzhledem k celkem rozumným nákladům těšit pěknou finální částkou.

Pak tu máme Mizery: Na život a na smrt (Bad Boys: Ride or Die), kteří se promítají už osmým týdnem a také přicházejí o sály po stovkách. Stejně se jim ale podařilo utržit ještě skoro 1,3 milionu a dohromady se dostali už na 395 milionů. Will Smith se navíc pořád ještě chystá do Japonska, takže čtyřsetmilionová laťka bude pokořena i tehdy, kdyby všechno dopadlo hodně špatně.

Osmá příčka patří The Fabulous Four. Komediální novinku promítala v USA jen asi tisícovka kin (Deadpoola 4200 kin), za víkend byl utržený milion a za týden film z žebříčku dost možná zmizí. O stupínek níže je historická vesmírná komedie Vezmi mě na měsíc (Fly Me to the Moon), o niž diváci nikdy nejevili zájem a teď nad ní definitivně kina zlomila hůl, když film jedním vrzem připravila o dvě tisícovky sálů a ochotně je věnovala Deadpoolovi. Promítá se teprve tři týdny, v hlavních rolích jsou hvězdní Channing Tatum a Scarlett Johansson, přesto publikum není zvědavé. Tento víkend tržba už jen něco přes 700 tisíc, celkem ani ne 37 milionů a film bude v kinech pomalu končit. A konečně na desítce máme další novinku, akční béčko Raayan s tržbou 450 tisíc.

Největší novinkou příštího týdne bude thriller Past, ale asi by nepřekvapilo, kdyby na čele žebříčku opět stanuli Deadpool s Wolverinem.

Titulní foto: Deadpool & Wolverine

Zdroje: BoxOfficeMojo, Luiz Fernando, Deadline, Deadline II,

Galerie: 3

Box Office: Deadpool a Wolverine zbourali v pokladnách hromadu rekordů | Fandíme filmu Box Office: Deadpool a Wolverine zbourali v pokladnách hromadu rekordů | Fandíme filmu Box Office: Deadpool a Wolverine zbourali v pokladnách hromadu rekordů | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest