Box Office: Animák V hlavě 2 pokračuje v globální dominanci

Box Office: Animák V hlavě 2 pokračuje v globální dominanci | Fandíme filmu
Pixar
Motorkáři s Tomem Hardym ani Exorcista Russell Crowe v pokladnách kin nezáří.

Minulý víkend se pixarovka V hlavě 2 (Inside Out 2) stala prvním skutečným mega hitem od Barbie a Oppenheimera. Teď animák svou dominanci výrazně potvrdil. Mezitýdenní pokles zájmu je pouhých 35%, což je v dnešní instantní době opravdový majstrštyk. Řečí peněz to znamená, že se za druhý víkend v USA snímku podařilo utržit dalších 100 milionů dolarů. Jde o první animák a historicky teprve sedmý film, kterému se stomilionové hranice o druhém víkendu podařilo dosáhnout.

V hlavě 2 je také první letošní film letošního roku, kterému se v amerických kinech podařilo překročit hranici 350 milionů. V historické tabulce jde o desáté nejrychlejší dosažení třistapadesátimilionové částky. Už zítra Inside Out 2 překoná Strážce Galaxie 3 a jejich 359 milionů, což pro společnost Disney byla dosud nejlepší tržba v Severní Americe od konce covidových opatření. Mezinárodní kina přidala dalších 164 milionů a v úhrnu už je utrženo 724 mega. Už se tak podařilo překonat Dunu 2, dosud komerčně nejúspěšnější film letošního roku. Po delší době bude Inside Out 2 dalším snímkem, který v pokladnách pokoří miliardovou hranici. Vyloučeno není ani to, že by se mohlo podařit dostat až někam k 1,5 miliardy dolarů a potenciálně tedy mezi desítku filmů s nejvyššími tržbami vůbec.

Mizerové: Na život a na smrt (Bad Boys: Ride or Die) se na druhé příčce vlastně jen krčí v obřím stínu vítězné pixarovky, ale v rámci vlastní kategorie jsou na tom slušně. Akční komedie se promítá třetím týdnem a tento víkend to u diváků dopracovala skoro k 19 milionům v USA. Ostatní regiony hlásí úhrnnou tržbu 24 milionů a dohromady je pod čepcem 289 milionů. Není vyloučeno, že se podaří pokořit čtyřsetmilionovou laťku, čímž by se mohlo dosáhnout hodně podobného výsledku, jako trojce, při hodně hodně podobných nákladech. Série je tak ve stále velmi dobré formě.

Až na třetí příčce se umístila první novinka tohoto víkendu, Motorkáři (The Bikeriders), nové historické drama s Tomem Hardym a Austinem Butlerem v hlavních rolích. Kriminální drama pro dospělé nebylo uvedeno do takového počtu kin, jako třeba Inside Out a za víkend utržilo 10 milionů v USA a prozatím 4 miliony z ostatních trhů. Nejsou to úplně závratné sumy, natáčení dle dostupných informací stálo 30-40 milionů. Polovinu z toho zaplatil americký distributor, zbytek menší mezinárodní distributoři. I kdyby byl rozpočet jen třicetimilionový a náklady na propagaci hodně nízké, bylo by potřeba, aby jak Amerika, zbytek světa dokázaly přinést v obou případech tržby alespoň tak 50-60 milionů. Jestli je to po vlažném startu reálné, to je otázka. Snad se podaří vydělat co nejvíc, aby bylo myslitelné utržit zbývající rozdíl na domácím videu.

Na čtvrtém a pátém místě rozhodovaly setinky, takže až v pondělí krom hollywoodských odhadů budou známy také přesné prodeje lístků, klidně by se mohlo pořadí obou snímků lišit. Ale co do tržeb je rozdíl skutečně v tisícovkách dolarů, takže pojďme začít třeba s Královstvím Planeta opic (Kingdom of the Planet of the Apes). Postapokalyptické dobrodružství utržilo za víkend v USA zhruba 3,6 milionu a Celosvětový úhrn činí 381 milionů. Nakonec by se měla globální částka zastavit někde lehce nad čtyřmi stovkami.

Garfield ve filmu (The Garfield Movie) utržil o víkendu prakticky shodně, taktéž 3,6 milionu v USA. Na dalších trzích dokonce 3,7 milionu, celkem nám to k dnešnímu datu činí 231 milionů a jednoznačně se podaří pokořit čtvrt miliardy. Při rozpočtu 60 milionů naprostá pohádka. A delší dobu už se promítá také rodinné dobrodružství Imaginární přátelé (IF). Tento víkend pohádková komedie hlásí 2,8 milionu za víkend a dohromady má distribuce schováno v prasátku 181 milionů.

Až na sedmém místě je horor The Exorcism s Russellem Crowem v hlavní roli. Při premiéře se ve Státech povedlo utržit 2,4 milionu a ve zbytku světa 1,5 milionu. Recenze i divácké ohlasy jsou mizerné, tudíž lze očekávat, že v příštích týdnech půjde už tak nízký zájem rychle dolů. Novinka je i na osmé příčce. Komedie Thelma nabízí důchodcovskou variaci na Mission: Impossible. Na rozdíl od Exorcismu se může pochlubit skvělými ohlasy, avšak nějaké zástupy diváků se také přilákat nepodařilo. Prodaly se vstupenky za 2,2 milionu.

Strážci (The Watchers) žebříčkem rychle padají ke dnu. Tentokrát končí až devátí a utržili jen 1,9 milionu. Dohromady nemají ani 30 a při zhruba stejném rozpočtu jsou v dost bídné situaci. Protože několik desítek milionů stála propagační kampaň a jak vždycky připomínáme, kdybychom komplexní filmový byznys trochu zjednodušili, tak se dá říct, že z každé prodané vstupenky dostanou polovinu kina. Na studio Warner tak v tuhle chvíli zbývá jen nějakých 15 milionů a to na zaplacení vynaložených nákladů nestačí ani zdaleka.

Top Ten uzavírá koncertní film Ghost: Rite Here Rite Now, s tržbou 1,5 milionu. Těsně mimo desítku končí Furiosa: Sága Šíleného Maxe (Furiosa: A Mad Max Saga) s příjmem 1,4 milionu z USA a 2,5 milionu z ostatních regionů. Úhrnem 168 milionů. Kaskadér (The Fall Guy) přidává další 1 milion a dohromady je jich na účtu 171. A premiéru si odbyly také Malé laskavosti (Kinds of Kindness) další spolupráce Yorgose Lanthimose a Emmy Stone. Zatím film uvádělo pět kin a z těch se povedlo utržit už 350 tisíc dolarů. Mezinárodní trhy přidávají další skoro 1 milion. Uvidíme, jak si film povede, až bude uveden před širší publikum.

Mezinárodně odstartovalo promítání Já, padoucha 4 (Despicable Me 4). Zatím ve čtyřech zemích a s celkovou tržbou 9,4 milionu. Do USA jde film 3. července. Příští týden uvedení čeká na Tiché místo: První den a Horizont: Americkou ságu.

Titulní foto: V hlavě 2

Zdroj: Box Office Mojo, The Numbers, Luiz Fernandez, Deadline

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest