Box Office: Transformers už dávno nejsou v kinech velké lákadlo

Box Office: Transformers už dávno nejsou v kinech velké lákadlo | Fandíme filmu
Paramount Pictures
Zobrazit další 2 obrázky
Dál tiše vládne Beetlejuice, pomalu to rozjíždí Robot Rozzum.

Od konce prázdnin pravidelně mluvíme o tom, že se návštěvnost kin výrazně zhoršila. Občas se vyšvihne nějaký hit, a pak je to dobré. Ale jakmile tahák v nabídce není, celkový divácký zájem o kina klesá a ovlivňuje to i následující týdny, kde příspěvek starší nabídky chybí. Na největším filmovém trhu světa ve Spojených státech se tento víkend podařilo utržit celkem jen něco přes 81 milionů dolarů. Najdeme pro to tři hlavní důvody. Chybí hit z minulého týdne. Wolfs s Georgem Clooneym a Bradem Pittem původně měli být plnohodnotným kinofilmem, ale nakonec jdou primárně na video. A noví Transformers nesplnili roli čerstvého tahouna.

Transformers Jedna (Transformers One) nakonec nebyli ani nejnavštěvovanějším filmem víkendu. S tržbou ve výši 25 milionů dolarů se jim podařilo dosáhnout pouze na druhou příčku žebříčku. Také v rámci robotické značky je to velká slabota. Hůř odstartoval jenom Bumblebee z roku 2018 jinak byli Transformeři zvyklí na násobně silnější starty. Je pravda, že Transformers Jedna jsou trochu jiný případ, protože jde o animák, ale třeba takový Spider-Man láká diváky jak v hrané, tak v animované formě. „Jednička“ navíc měla docela slušné ohlasy a intenzivní propagaci, takže celkové slábnutí robotické značky na slabý start snímku skoro jistě vliv mít bude. Promítání na mezinárodních trzích zatím přineslo dalších 14 milionů, což dohromady dělá 39 milionů. Film vzhledem k pětasedmdesátimilionovému rozpočtu potřebuje utržit zhruba 250-300 milionů, aby se v kinech zaplatil.

Nejnavštěvovanějším filmem víkendu byl znovu Beetlejuice Beetlejuice. Stačilo mu k tomu 26 milionů. Což je na třetí týden v kinech moc hezká částka. Mezinárodní trhy přidaly ještě dalších 17 milionů. Rázem z toho máme dosavadní úhrn 329 milionů. A součet dál poroste. Na třetím místě žebříčku končí novinka minulého týdne, Nepřivolávej nic zlého (Speak No Evil). Znepokojivý thriller utržil tento víkend necelých 6 milionů v USA a více než 7 milionů v ostatních regionech. V globálním úhrnu je doposud na kontě 42 milionů.

Pak je tu další z nekonečné řady letošních zklamání studia Lionsgate. Nikdy se nepouštěj (Never Let Go) je thriller s poutavou premisou, hvězdnou Halle Berry v hlavní roli, chytlavými trailery a vlastně docela slušnými recenzemi. Přesto se nové mrazivé jednohubce nepodařilo dostat před tu z minulého týdne. Oproti Speak No Evil byly tržby o milion a půl nižší, tedy jen ve výši 4,5 milionu. Film stál 20 milionů, tudíž by bylo záhodno premiérovou tržbu alespoň zdesetinásobit, aby se všechny vynaložené náklady splatily. Jak se v Lionsgate podařilo nakupit tolik průšvihů za sebou?

Analytik magazínu Deadline vyjmenovává několik důvodů. Studio patří k těm menším a stejně do kin sype jeden film za druhým – marketingové oddělení nejspíš nestíhá. Podle zákulisních informací „Lví brána“ dost škrtí marketingové rozpočty, pokud jen trochu cítí, že by diváci nemuseli novinku přijmout. A marketing se šidí také v momentě, kdy se velkou část rozpočtu podaří uhradit z předprodeje práv na mezinárodní trhy. Potíž je v tom, že to sice vypadá dobře v účetních tabulkách před akcionáři, ale do budoucna to snižuje povědomí o daném snímku na domácím videu, snižují se příjmy kin (bez zdravých kin se Hollywood momentálně neobejde) a nejspíš i ochota hvězd s Lionsgate spolupracovat. Chování studia tak působí dost krátkozrace.

Deadpool & Wolverine tentokrát mají za víkend necelé 4 miliony z USA a přes 3 miliony ze zbytku světa. To znamená úhrnný příjem 1,316 miliardy a 21. příčku v historické tabulce tržeb, kde se čerstvě podařilo přeskočit Jurský svět: Zánik říše. Poté následuje další znepokojivý thriller – Substance (The Substance). Ta neměla v zádech větší filmové studio, ale toliko společnost Mubi, která obvykle uvádí svoji nabídku především online. Přesto se podařilo utržit přes 3 miliony, tedy jen o 1,5 milionu méně, než zvládlo podstatně větší Nikdy se nepouštěj. To jen znovu potvrzuje, že bez důkladné marketingové péče nedává investování do filmů příliš velký smysl. Společnost Mubi film koupila za více než 12 milionů a doufá, že by mohla Demi Moore poslat do boje o Oscara. Tak snad se sympatická investice vyplatí.

Dokument Am I Racist? Si připsal při svém druhém víkendu 2,5 milionu a dohromady už jich má na účtu 9, což na poměry dokumentů vůbec není málo. Životopisný Reagan má v kapse další 1,5 milionu dolarů a dohromady přes 26 milionů. Hudební snímek Jung Kook: I Am Still pojednává o jednom z členů K-Popové formace BTS a při premiérovém víkendu vyždímal z amerických kin také zhruba 1,5 milionu. Celosvětová tržba k dnešku dělá něco přes 8.

Na závěr ještě pár milionů pro hity minulých týdnů: Vetřelec: Romulus (Alien: Romulus) plus 1 milion v USA, plus 3 miliony ve zbytku světa, v celkovém součtu 341 milionů. Námi to končí (It Ends with Us) plus milion z USA, více než 4 miliony ze zbytku světa, celkem 334 milionů. Já, padouch 4 (Despicable Me 4) má dalších 600 tisíc ze Severní Ameriky a 4 miliony z ostatních trhů, 948 milionů v celosvětovém součtu. A animák V hlavě 2 (Inside Out 2) navýšil zase o chlup svou dominanci. Od minulého víkendu utržil celosvětově dalších 6 milionů a už se může pochlubit částkou 1,682 miliardy.

Na osmi trzích se začal promítat animák Rozzum v divočině (The Wild Robot) a hned z toho bylo 7 milionů dolarů. Příští týden film dorazí i do severní Ameriky, kde by se měl stát snímkem číslo jedna. Tak uvidíme, zda Transformerům předvede, jak také animáky dovedou vydělávat.

Titulní foto: Transformers Jedna

Zdroje: Box Office Mojo, Deadline I, II, ERC Box Office

Galerie: 3

Box Office: Transformers už dávno nejsou v kinech velké lákadlo | Fandíme filmu Box Office: Transformers už dávno nejsou v kinech velké lákadlo | Fandíme filmu Box Office: Transformers už dávno nejsou v kinech velké lákadlo | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest