Box office: V kinech dál straší jen Beetlejuice, nový horor lidi neláká

Box office: V kinech dál straší jen Beetlejuice, nový horor lidi neláká | Fandíme filmu
Universal Pictures
Mrazivá novinka Nepřivolávej nic zlého je dobře hodnocená, ale diváky nepřitáhla. Na další mety vylezli Deadpool a Vetřelec.

Do konce prázdnin byla kina ve formě. Pravidelně přicházely zajímavé novinky, a pokud zrovna žádná nebyla, návštěvnost táhl nějaký megahit z týdnů předešlých. Hned s koncem prázdnin přišel první propad, když novinky chyběly a hity už všichni viděli. Minulý týden zájem o kinosály znovu zvedl Beetlejuice Beetlejuice, ale tento víkend prodej vstupenek opět opadl. Na největším světovém trhu ve Spojených státech spadly tržby znovu pod magickou laťku 100 milionů, protože i když se Beetlejuice drží, bez pomoci zajímavých novinek kina sám nenaplní. Příští týden se snad situace opět zlepší, až dorazí noví animovaní Transformers.

Ale pojďme popořádku. Beetlejuice Beetlejuice od minulého víkendu zaznamenal v USA pokles diváckého zájmu o 53%, ale protože začínal opravdu vysoko, tak tenhle víkend z toho bylo velmi hezkých 51 milionů dolarů. Celkem už severní Ameriky naházela do kasy 188 milionů. Ve zbytku světa postupně snímek nastupuje na další a další trhy, a tak oproti minulému víkendu poklesl prodej vstupenek pouze o 20%. Mezinárodní tržba tím pádem dosáhla 76 milionů dolarů a globální úhrn činí dosud 264 milionů. Kdyby vysoký zájem vydržel, mohly by se celkové tržby nakonec přiblížit hranici půl miliardy dolarů.

Remake dánského thrilleru Nepřivolávej nic zlého (Speak No Evil) se podle recenzí snad až překvapivě povedl, trailery nevypadaly špatně, v jedné z hlavních rolí je oblíbený James McAvoy. Nic z toho ale nepomohlo a lidi do kin prostě nepřišli. Minimálně ne v nějak vysokých počtech. Film utržil za víkend něco přes 11 milionů a skončil na druhé příčce žebříčku. Mezinárodní trhy přidaly dalších více než 9 milionů a celkem je z toho necelých 21 milionů. Natáčení přišlo na 15 milionů dost možná podobná částka byla vynaložená na marketing. To znamená, že by film potřeboval svoje dosavadní tržby ještě tak ztrojnásobit, aby s jistotou splatil veškeré investice. Jestli se to může povést, to předvedou až následující týdny.

Jak málo žhavých novinek kina nabízejí je patrné při pohledu na třetí příčku. Tam totiž končí komiksovka Deadpool & Wolverine, která se promítá už osmým týdnem! Na zisk „bronzové medaile“ navíc v severoamerických kinech stačilo jen něco málo přes 5 milionů. V USA je celkem utrženo 621 milionů, což momentálně stačí na 14. příčku historického žebříčku a už za pár dní se podaří v pořadí přeskočit Avengers. Z celosvětového pohledu je situace následující: Tento víkend bylo na 52 mezinárodních trzích utrženo téměř 6 milionů a po celém světě je tedy dosud pod čepcem 1,304 miliardy. To je v historickém žebříčku dost na 23. příčku a v následujících týdnech ještě Deapdool 3 povyskočí o pár pozic nahoru.

Čtvrtá příčka patří novince Am I Racist?, což je dokumentární snímek konzervativního komentátora Matta Walshe. Filmu se během premiérového víkendu povedlo utržit téměř 5 milionů. V žebříčku najdeme také snímky Reagan (pátá příčka, víkendová tržba 3 miliony, celková tržba 23 milionů), The Forge (devátá příčka, víkendová tržba 2 miliony, celková tržba 24 milionů) a God's Not Dead: In God We Trust (desátá příčka, víkendová tržba 1,4 milionu, celková tržba 1,8 milionu). Ty netrží nijak vysoké částky, je o ně prakticky nulový zájem mimo Spojené státy a doma na ně chodí také jen málokdo mimo jádrové publikum (konzervativci, křesťané…). Ale je patrné, že o filmy šité na míru republikánským voličům je soustavný zájem a v žebříčcích se tak budou umísťovat i nadále.

Další novinkou je akční komedie The Killer's Game, s Davem Bautistou v hlavní roli. Zájem o film byl minimální, utržit se podařilo jen 2,6 milionu. Bez nákladů na propagaci stálo natáčení 30 milionů dolarů, tudíž si studio Lionsgate připisuje po filmech Operace Poštmistr, Borderlands a Vrána už čtvrtý velký letošní propadák. Kdyby to někoho zajímalo, tak Vrána (The Crow) za zhruba tři týdny v kinech utržila jen 21 milionů a poslední týden už dokáže prodat toliko stovky vstupenek denně! (I když jde o nákladný akční snímek s poměrně drahou reklamní kampaní) a Borderlands jsou na tom hodně podobně. Promítají se něco málo přes měsíc, neutržily ani 33 milionů a jestli je ještě dnes nějaká kina vůbec promítají, tak už se podaří prodat jen pár vstupenek denně. Natáčení Vrány stálo 50 milionů, u Borderlands je to dokonce až 120 milionů!

Jen o 200 tisíc míň než The Killer's Game, tedy 2,4 milionu, utržil Vetřelec: Romulus (Alien: Romulus), který se na rozdíl od akčnáku s Bautistou promítá už pátým týdnem a jde tedy o solidní trvalku. Ve Spojených státech je utrženo celkem 101 milionů a z Romula je po Prometheovi teprve druhý film v rámci série, který překonal na severoamerickém trhu stomilionovou laťku. Ostatní trhy přidávají dalších více než 6 milionů a tím pádem se poštěstilo utržit po celém světě už skoro 331 milionů. V následujících týdnech se ještě podaří prodat vstupenky za nižší desítky milionů a není zcela vyloučeno, že se Alien: Romulus bude moci nakonec pochlubit vyšším rozdílem mezi náklady a kino tržbami, než Prometheus, jenž byl v téhle statistice z celé vetřelecké série dosud nejúspěšnější.

Romance Námi to končí (It Ends with Us) si připsala o víkendu další 2 miliony v USA a ještě 7 milionů ve zbytku světa. Celkem je utrženo už teď 326 milionů, což je více než třináctinásobek vynaloženého rozpočtu. Není vyloučeno, že romantické drama nakonec do kasy studia nasype víc, než dokázal Vetřelec a to šlo o podstatně levnější produkci. Začne Hollywood opět mít ve filmy cílené primárně na ženský segment publika větší důvěru?

Twisters po devíti týdnech promítání poprvé vypadly z top desítky, utržily přes 1 milion dolarů, celkem je v kase 369 milionů. Past (Trap) dál těží z toho, že se ukázky z filmu začaly virálně šířit na TikToku. I v sedmém víkendu nasazení se tak povedlo prodat lístky za 800 tisíc a celkový úhrn už vyšplhal k 81 milionům.

Animák Já, padouch 4 (Despicable Me 4) vytáhl z rodičů v USA další více než 1 milion a ve zbytku světa bezmála 6 milionů. Celkem už to dělá neskutečných 940 milionů a stále se počítá, že se podaří překonat miliardovou laťku. Další mezník nicméně už možná nepokoří jiný letošní animovaný hit, V hlavě 2 (Inside Out 2). Pixarovka si za tento víkend připsala už jen 600 tisíc a příjmy dál prudce padají. Do sesazení Jurského světa z desáté příčky historického žebříčku tržeb v amerických kinech pořád chybí ještě zhruba 900 tisíc dolarů a to by se mohlo ukázat jako nezdolatelná částka. Animák si tak na zápis do elitní desítky možná bude muset počkat až na nějakou obnovenou premiéru po letech. V celosvětovém žebříčku pixarovce náleží osmá pozice, s částkou 1,676 miliardy dolarů.

Jak už bylo řečeno, příští víkend peněženky divákům otevřou Transformers Jedna, k nimž se připojí ještě horor Nikdy se nepouštěj.

Titulní foto: Nepřivolávej nic zlého

Zdroje: Box Office Mojo, Luiz Fernando

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest