Box Office: Kina sežral nový Vetřelec, sága je zpět v plné síle

Box Office: Kina sežral nový Vetřelec, sága je zpět v plné síle | Fandíme filmu
20th Century Studios
Deadpool & Wolverine jsou oficiálně nejúspěšnějším mládeži nepřístupným filmem historie.

Králem víkendu se v kinech stala novinka Vetřelec: Romulus (Alien: Romulus), nejnovější přírůstek slavné sci-fi ságy. Mládeži nepřístupný film utržil velice pěkných 41 milionů dolarů, což je druhý nejlepší výsledek v historii značky. Lépe si vedl pouze prequel Prometheus, ten nicméně byl mládeži přístupný, měl vyšší rozpočet (a tedy jistě větší propagaci) a nakonec při premiéře zvládl „jen“ o deset milionů víc.

Mezinárodní trhy Romulovi přidaly dalších skoro 67 milionů dolarů. Film tak výrazně přesáhl jakákoliv očekávání (analýzy předvídaly globální premiéru ve výši 75 milionů) a navíc měl rozumný rozpočet ve výši 80 milionů. Reklamní kampaň stála pravděpodobně někde mezi 50 a 100 miliony dolarů, snímku tak bude k pokrytí nákladů a podílu provozovatelů kin stačit utržit cca 300-350 milionů dolarů. Už teď je pokrytá třetina, tudíž by dosažení cíle neměl být problém. A to znamená jediné: Nejpozději do tří let můžeme v kinech očekávat dalšího Vetřelce.

Deadpool & Wolverine se promítají čtvrtým týdnem a teprve tento víkend sestoupili na druhou příčku žebříčku návštěvnosti. Stále utržili jen v USA dalších 29 milionů dolarů, což je víc, než naprostá většina filmů dokáže při premiérovém víkendu. Už ve čtvrtek komiksovka sesadila Jokera z pozice komerčně nejúspěšnějšího mládeži nepřístupného filmu všech dob. V úterý také snímek přesáhl v pokladnách v Severní Americe částku 500 milionů dolarů . Dokázal to za 19 dní, což je osmý nejrychlejší čas v historii.

Po víkendu už má film na účtu ve Spojených státech skoro 546 milionů a globálně 1,142 miliardy. To D&W pasuje na 17. místo amerického historického žebříčku, 31. místo globálního žebříčku a na 9. místo mezi marvelovkami. Nakonec by to snímek mohl dotáhnout někam k hranici 1,4 miliardy, takže v žebříčcích bude ještě stoupat.

Romance Námi to končí (It Ends with Us) potvrdila, že úspěch při premiéře nebyla náhoda. Při druhém víkendu promítání zájem publika poklesl asi o polovinu, ale to se při nadstandardní premiéře dalo čekat. Polovina v tomhle případě nicméně znamená neskutečných 24 milionů, což u romantického dramatu opravdu není běžné. Celkem si už film přišel na skoro 98 milionů v USA a na skoro 180 milionů po celém světě. U Reynoldsů doma (Ryan hraje v Deadpoolovi, jeho manželka Blake Lively v Námi to končí) tak mohou začít plánovat, jak si letos vytapetují obývák šeky vyinkasovanými za procenta z tučných nadvýdělků.

Čtvrtá příčka žebříčku víkendové návštěvnosti, to jsou staré známé Twisters. Pět týdnů od premiéry dokázal katastrofický biják za víkend přidat do prasátka dalších skoro 10 milionů a celkem je v USA utrženo velice pěkných 238 mega. Stále se však nezměnilo nic na tom, že zbytek světa zůstává výrazně pozadu. Na ostatních trzích se dosud podařilo prodat vstupenky jen za 95 milionů, tudíž vzhledem k přestřelenému rozpočtu nemůžeme v nejbližší době očekávat podobně rozmáchlé pokračování.

Zajímavá věc se stala na páté příčce, kde nedlí žádná novinka nebo hit z předchozích týdnů. Obnovenou premiéru dostala animovaná Koralína (Coraline), jež slaví patnácté výročí. Za víkend utržila 8 milionů, celkem už jich obnovená premiéra má pod čepcem 11. Dosud snímek s šedesátimilionovým rozpočtem utržil velice hezkých 143 milionů, což je pro příznivce loutkové animace skvělá zpráva – dává to naději, že podobné projekty budou vznikat i nadále.

Já, padouch 4 (Despicable Me 4) to má tentokrát za 6 milionů z USA a v globálním úhrnu se může pochlubit 847 miliony. To je od minulého víkendu nárůst o dalších 40 mega. Zájem publika začíná pomalu opadat, dosažení bájné miliardy nicméně stále není úplně ze hry. Nějakých 15-25 milionů můžeme očekávat jen z Itálie, kde je značka dlouhodobě populární a na premiéru čtyřky stále ještě čeká.

Past (Trap) M. Night Shyamalana vystřílela nejvíc prachu na začátku. Při třetím víkendu v kinech už se tržba vyšplhala jen na 3,4 milionu dolarů. Avšak není to velký problém. Už teď je celosvětově utrženo 62 milionů, o nějakých deset mega se částka ještě určitě navýší a Shyamalan točí levně, takže žádné strachy.

V hlavě 2 (Inside Out 2) je nebetyčná trvalka. Pixarovka se promítá desátým týdnem, o víkendu přidala do kasy další 3 miliony a celkem je utrženo neuvěřitelných 1,625 miliardy dolarů. Už pár týdnů patří animák do historické top desítky pokladních tržeb a vůbec není vyloučeno, že z desáté pozice vystoupá ještě o jednu, dvě příčky výše.

Devátá pozice patří indickému hororu Stree 2. Utržil 2,5 milionu a...a tím můžeme skončit, protože příští víkend už film téměř jistě bude v top desítce chybět a nejspíš o něm znovu uslyšíme jedině za předpokladu, že by jej začal nabízet třeba Netflix.

Elitní desítku potom uzavírá videoherní adaptace Borderlands. Ta už před týdnem měla naprosto mizernou premiéru, ale propad diváckého zájmu o skoro 73% a pokles v žebříčku o šest příček níže? To je vyloženě ostuda. Za víkend 2 miliony, dohromady utrženo 18. Víc než 30 se asi z kin vyždímat nepodaří. Vzhledem k vysokému rozpočtu, nákladné propagaci, známé značce a vynaložené energii při přípravě jde o naprostou tragédii. Pravděpodobně zapomínám na nějaký čerstvější příklad, ale když si mám na první dobrou vzpomenout na podobně velký (drahý) průšvih z poslední doby, napadnou mě snad až Expendables 4, kteří si uřízli ostudu loni na podzim.

Novinky My Penguin Friend a Skincare sice neměly k dispozici tisíce kin, pouze vyšší stovky, přesto by však člověk očekával, že čerstvé bijáky utrží při premiéře o něco víc než milion a 300 tisíc. Zvlášť ta třístovka pro thriller s Elizabeth Banks je hodně smutná. Mimo top desítku naopak dál boduje smrtící thriller Longlegs. Zabiják Nicolas Cage sice tento víkend v USA přidal do pokladny už jen 700 tisíc, ale to na šestý týden v kinech pro malý horor není žádná ostuda. Od minulého víkendu si po celém světě na konto připsal dohromady dalších 7 milionů, což je pro film s desetimilionovým rozpočtem vyložená pohádka. Celkem je utrženo 97 mega a všichni zúčastnění si mohou mnout ruce.

Příští týden nová Vrána ukáže, zda mělo smysl zhruba šestnáct let vyvíjet remake, o který vlastně nikdo nestál. A vedle toho se o zájem diváků popere thriller Tiché znamení (Blink Twice) s Channingem Tatumem.

Titulní foto: Vetřelec: Romulus

Zdroje: Box Office Mojo, The Numbers, Deadline I, II, III

Koralína a svět za tajnými dveřmi

06.02.2009 | USA
Animovaný, Rodinný
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest