Box Office: Deadpool v kinech definitivně porazil Ježíše Krista

Box Office: Deadpool v kinech definitivně porazil Ježíše Krista | Fandíme filmu
Marvel Studios
Novinka M. Night Shyamalana Past moc netáhne a Harold a kouzelná pastelka už vůbec ne.

Marvelovka Deadpool & Wolverine vstoupila do svého druhého víkendu v kinech v opravdu velkém stylu. Na domácím trhu ve Spojených státech film utržil neskutečných 97 milionů amerických dolarů. To je osmý nejlepší druhý víkend v historii, pátý nejlepší víkend pro komiksovku a samozřejmě nejlepší druhý víkend pro mládeži nepřístupný film. Žádný jiný se ani nepřibližuje.

Dohromady už má komiksovka ve Státech na účtu přes 395 milionů. V příběhu se několikrát mluví o tom, že Deadpool bude pro Marvel jeho Ježíšem. Po několika finančních neúspěších, které má studio za sebou, o mariňákovi s nevymáchanou hubou jako o spasiteli opravdu mluvit jde. Ale co víc, Deadpool porazil skutečného Ježíše. Dosud bylo nejúspěšnějším mládeži nepřístupným filmem na severoamerickém trhu Umučení Krista. To se svými 370 miliony drželo prvenství neskutečných dvacet let. Vzhledem k tomu, jak vstupenky zdražují, množí se prémiové formáty a reklamní kampaně jsou stále větší, je docela obtížné jakékoliv rekordy udržet. Takže smekám Ježíšovi a smekám Deadpoolovi.

Ten za své skvělé výsledky vděčí především tomu, že divácký zájem neopadá. Oproti premiérovému víkendu zájem poklesl o 54%, což je v rámci filmového světa Marvelu historicky desátý nejlepší výsledek. Poslední marvelovka, The Marvels, byla přitom na úplném dně žebříčku, když se ve druhém týdnu propadla o neuvěřitelných 78%. Mimo USA si Deadpool & Wolverine vedou také úžasně. Zájem poklesl o 52%, což znamená víkendovou tržbu 110 milionů. V úhrnu je po celém světě utrženo 824 milionů. To znamená, že už teď jsou D&W třetím nejúspěšnějším mládeži nepřístupným filmem – lépe si vedli jen Oppenheimer a Joker. Příští týden padne miliarda a snímek to může dotáhnout až někam k 1,5 miliardy a ještě výrazněji přepsat historické tabulky.

Twisters stále drží v Severní Americe diváckou pozornost a přidaly do kasy dalších více než 22 milionů dolarů. To znamená, že celková tržba na domácím trhu dosáhla už 195 milionů. To je velmi dobrý výsledek a čeká se, že to film dotáhne až někam ke čtvrt miliardě. Problém je, že zbytek světa Twisters příliš nezajímají. Tento víkend se povedlo utržit jen něco přes 7 milionů a celkem se mezinárodní trhy za čtyři týdny promítání dobelhaly sotva k 79 milionům. A to je problém, protože natáčení bylo nákladné. Zatím je dohromady utrženo 274 milionů, film možná přidá ještě stovku. Nebude to úplná katastrofa, ale není to rozhodně dost na to, aby bylo okamžitě schváleno další, obdobně nákladné pokračování.

Novinka M. Night Shyamalana Past (Trap) si nevysloužila nijak skvělé recenze a diváci také moc zvědaví nejsou. Při premiéře se povedlo utržit jen necelých 16 milionů v USA a další 4 ve zbytku světa. Natáčení přišlo na 35 milionů, takže při započtení nákladů na propagaci je potřeba, aby snímek utržil nějakých 100-140 mega, aby se zaplatil. A zatím se nezdá, že by to byl realistický cíl.

V nabírání žlutých zlaťáků pokračuje Já, padouch 4 (Despicable Me 4). Animák se promítá pátým týdnem a přihodil do kasy dalších 11 milionů v Severní Americe a skoro 27 milionů ve zbytku světa. To znamená už 314 milionů z Ameriky a 752 milionů v globálním úhrnu. Natáčení stálo jen 100 milionů a prakticky s jistotou animák utrží přes miliardu. Takže pro studio Universal naprosto geniální investice.

V hlavě 2 (Inside Out 2) už miliardu dávno pokořilo a momentálně jen zvyšuje svůj dosavadní rekord. Ve Státech animované emoce za víkend vytřískaly dalších skoro 7 milionů, ačkoliv se promítají už osmým týdnem. Celková tržba v USA zatím dělá 626 milionů, takže se čerstvě podařilo pokořit první Avengers. Zbytek světa přidává ještě 20 milionů k dobru, hlavně díky premiéře v Japonsku, kam animák s prodlevou konečně dorazil. Mezinárodní trhy tak posbíraly dohromady už 928 milionů a nejde úplně vyloučit, že nakonec z V hlavě bude jeden z pouhých dvanácti filmů historie, kterým se podařilo utržit více než miliardu dolarů, bez započtení příjmů v Severní Americe. S celkovou částkou 1,55 miliardy Inside Out 2 čerstvě pokořilo Avengers a vstoupilo do elitní desítky nejvýdělečnějších filmů historie. A animák bude dál v žebříčcích stoupat.

Druhá novinka týdne, Harold a kouzelná pastelka (Harold and the Purple Crayon), publikum nechává naprosto v klidu. Prodaly se vstupenky pouze za 6 milionů, mezinárodně za další 3 miliony. Natáčení přišlo na 40 milionů, takže jde o jednoznačný propadák. Rodiče zjevně raději vezmou děti znovu na Pixar nebo Mimoně.

Mládeži nepřístupný, nízkonákladový horor Longlegs přidal do kasičky další 4 miliony a celkem je utrženo 79 mega, což je na film podobného měřítka moc hezká suma. The Firing Squad je další z nekonečné řady filmů točených na míru pro americké křesťanské publikum. Tržba za úvodní víkend činí 1,6 milionu a brzo se novinka z žebříčku vytratí. Tiché místo: První den (A Quiet Place: Day One) se i po uvedení na domácím videu v kino žebříčku pořád drží. Tento víkend to dělá 1,4 mega, dohromady necelých 259 milionů. Náklady byly rozumné, jde tak o poctivý úspěch. A TOP 10 tento víkend uzavírají Mizerové: Na život a na smrt (Bad Boys: Ride or Die) s tržbou 0,6 milionu. Will Smith a Martin Lawrence se svou čtvrtou jízdou dali dohromady celkem už 398 mega a po devíti týdnech promítání se z kin začnou pomalu vytrácet. Kulatých 400 milionů nakonec asi pokoří, ale to bude konec.

Příští týden uvidíme, jak si povede videoherní akční sci-fi komedie Borderlands a jestli se jí povede vzdorovat Deadpoolovi nebo zhyne v jeho stínu.

Titulní foto: Deadpool & Wolverine

Zdroje: Box Office Mojo, Luiz Fernando, The Numbers

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest