Box Office: Ani s rekordem Tiché místo nepřekonalo V hlavě 2

Box Office: Ani s rekordem Tiché místo nepřekonalo V hlavě 2 | Fandíme filmu
Paramount Pictures
V pokladnách kin je konečně delší dobu v kuse vidět soustavný divácký zájem o poslední novinky.

Jak to na jaře vypadalo v kinech černě, tak teď je naopak všechno růžové. Na novinky se chodí a trvalky drží. A že je pixarovka V hlavě 2 pořádná trvalka. I když je novinka Tiché místo: První den regulérní hit, na animované emoce to nestačilo

Inside Out 2 se promítá třetím týdnem, přesto se filmu za víkend povedlo jen v USA utržit neskutečných 57 milionů dolarů, což je víc, než o několika letošních víkendech zvládly všechny uváděné snímky dohromady. Úhrnem už pixarovka utržila na severoamerickém trhu 469 milionů dolarů, což je pátý nejlepší výsledek ze všech dosavadních animáků. Zbytek světa přidal tento víkend do kasičky dalších 108 milionů, čímž se nám celkový úhrn dostává na 1,01 miliardy dolarů. Jde teprve o sedmý postcovidový snímek, kterému se laťku podařilo pokořit. V žebříčku nejúspěšnějších filmů historie už je V hlavě 2 na 52. příčce a stále není vyloučeno, že to film dotáhne až do celkové top desítky.

Tichému místu: Prvnímu dni (A Quiet Place: Day One) na první příčku chyběly čtyři miliony. Thriller o vpádu mimozemšťanů utržil za víkend na severoamerickém trhu 53 milionů, čímž asi o deset milionů překonal analytické předpovědi a o tři miliony pokořil původní Tiché místo. Ostatní světové trhy přidaly k dobru ještě dalších 45 milionů a celkem to dělá už 98 mega. Rozpočet činil 67 milionů, takže už teď můžeme hovořit o tom, že je série i nadále velmi úspěšná. Už za týden, dva by mohly být splaceny náklady na výrobu a propagaci a pak nejnovější přírůstek napínavé série začne vydělávat.

Na třetí příčce je další novinka, Horizont: Americká sága (Horizon: An American Saga - Chapter 1). Recenze westernu Kevina Costnera jsou slabé a tržby tomu odpovídají. Jsou dokonce ještě nižší, než předvídali analytici. Ti s předstihem čekali, že by to Horizont mohl dotáhnout na dvanáct mega, nakonec to za premiérový víkend dělá jen 11 milionů amerických dolarů. Dle dostupných informací natáčení stálo až sto milionů dolarů (je trochu rozostřené, zda to je cena jen za první kapitolu, anebo za první a druhou) a Costner prý do projektu vrazil 38 milionů ze svojí kapsy. Tohle bude velký průšvih pro všechny zúčastněné a zatím působí jako naprostá sci-fi, že by Costner dokončil třetí díl ságy, který nedávno začal točit.

Na čtyřce čtvrtí Bad Boys - Mizerové: Na život a na smrt (Bad Boys: Ride or Die). Promítají se čtvrtým týdnem. A pro své vlastní dobro naštěstí čtyřku nedodrželi v oblasti tržeb. Tam to dělá o něco veselejších 10 milionů. Regiony mimo Severní Ameriku přidávají ještě dalších 13 milionů k dobru a celkem to čítá moc pěkných 332 milionů. Akční komedie by to měla dotáhnout přes čtyři stovky a na rozdíl od Horizontu jde o nezpochybnitelný úspěch a jednoznačné povolení pro natáčení dalšího dílu.

Top pětku ve Spojených státech uzavírá indický velkofilm Kalki 2898 AD. Ten sice v USA utržil jen něco přes 5 milionů, nejvíc ale samozřejmě film vydělává na domácím trhu. Od středeční premiéry až do neděle by měl dle předběžných odhadů trikový velkofilm utržit v Indii až 11 milionů. A promítalo se na spoustě dalších trhů, s jejichž pomocí to má Kalki celosvětově při premiéře dotáhnout až na 60 milionů. Dle dostupných informací natáčení přišlo na 72 mega, takže by bylo potřeba úvodní tržbu alespoň tak ztrojnásobit, aby se celá investice s jistotou splatila.

O Motorkáře (The Bikeriders) byl malý zájem už při premiéře a teď návštěvnost o dalších 66% poklesla. To znamená finanční přírůstek ve výši pouhých 3 milionů a prozatímní globální úhrn o hodnotě necelých 24 milionů. Film by to mohl dotáhnout někam ke čtyřiceti, ale o mnoho výš asi ne. Už za pár dní mají Motorkáři odjet na domácí video, takže se nejspíš počítá, že jedna reklamní kampaň zpropaguje obě dvě premiéry a díky tomu se nakonec všem mezinárodním distributorům podaří získat zpátky to, co na film se zhruba třiceti až čtyřicetimilionovým rozpočtem přispěli.

Na dalším stupínku polehává Garfield ve filmu (The Garfield Movie). Ten schramstnul 2 miliony v USA, 2,5 milionu ve zbytku světa, celkem má pod čepcem 240 míčů a ke čtvrtmiliardě to dotáhne s prstem v nose. Za kocourem končí opice. Království Planeta opic (Kingdom of the Planet of the Apes) zvládlo přidat ještě 1,7 milionu, za sebou má celkem 389 a stále není úplně vyloučeno, že se šnečím tempem podaří nakonec dokodrcat ke čtyřstovce.

Na devátém místě elitní víkendové desítky překvapivě končí ještě jeden film z Indie. Jmenuje se Jatt & Juliet 3, ze Severní Ameriky hlásí 1,51 milionu a z domácí Indie dalších skoro 5 milionů. A slušně si na chvostu žebříčku vede nezávislák Malé laskavosti (Kinds of Kindness). Ten po nasazení do jednotek kin v minulém týdnu zvýšil penetraci trhu a už je k vidění ve stovkách kin. O víkendu se podařilo utržit 1,5 milionu, celkový globální úhrn zatím činí něco přes 3 miliony. Pokud se z černé komedie od svéráze Yorgose Lanthimose stane v klubových kinech trvalka, mělo by být možné rozumné patnáctimilionové náklady postupně splatit.

Příští týden rozčísne žebříček další těžký kalibr, až do amerických kin dorazí Já, padouch 4 (Despicable Me 4). Zatím se animovaná komedie promítá na pár mezinárodních trzích, kde za tento víkend utržila celkem skoro 14 milionů a dohromady už má pokračování mimoňské ságy při svém pozvolném rozjezdu napříč světem prodané vstupenky za 25 milionů. Uvidíme, zda se nakonec podaří znovu přiblížit miliardě, jak to v posledních letech u filmů se žlutými ťulpásky bývá.

Titulní foto: Tiché místo: První den

Zdroje: Times of India, Luis Fernando, Box Office Mojo

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest