Ohlédnutí: Karlovy Vary přivezly skvělé hosty i řadu zajímavých filmů

Ohlédnutí: Karlovy Vary přivezly skvělé hosty i řadu zajímavých filmů | Fandíme filmu
Vertigo Releasing
Fanoušci si splnili sen setkáním s Viggem Mortensenem a třeba extrémně znepokojivé Nehty jinde vidět nešlo.

Je po všem. Nejslavnější česká filmová přehlídka KVIFF skončila. Přinesla tradiční drtivou kritiku všemožných šatů, co prošly po červeném koberci. Stížnosti na to, že u řady stánkařů nešlo platit kartou a ještě chtěli za pivo a langoš bambilion. A také nějaké ty filmy a filmové hosty.

Jejich výběr byl letos skutečně nabitý. Filmové nadšence musel potěšit Steven Soderbergh, zatímco lidovým hrdinou se stal Viggo „Aragorn“ Mortensen, jenž skoro až udivoval svojí vřelostí a vstřícností. A stavila se třeba i delegace českého Zápisníku alkoholičky, přestože očekávaná novinka nebyla zařazena do programu.

Ten přinesl celou záplavu titulů co stojí za zmínku, a pokud ještě někdy budete mít možnost je vidět, ať už v kinech nebo na VOD, určitě to zvažte:

Zájemci o českou tvorbu si nenechají ujít Vlny Jiřího Mádla, které připomínají boj o Československý rozhlas během a po vpádu sovětských vojsk v roce 1968. Animovaný Život k sežrání už teď sbírá ceny na zahraničních festivalech. Mord se vrací k tradici hořkých komedií každodennosti, podobně jako Zahradníkův rok. Electra dostala Českého lva a také ji provází mezinárodní uznání.

Slušný výběr byl nachystán pro hororové milovníky. MaXXXine zrovna boduje v kinech a ve Varech ukázala proč. Po Opojení lovem si zatraceně rozmyslíte, jestli byste s partou chlapáků někdy vyrazili do lesů. A pokud horor znamená odvracení očí, pak to rozhodně splňuje Substance, kde uvidíte vystoupit jednu lidskou bytost z páteře druhé.

Odér podivnosti zahaluje i snímky, u nichž se vyloženě nemusíte bát. Platí to pro Milé laskavosti, kde se po letošním oscarovém boji Yorgos Lanthimos opět spojil s Emmou Stone a znovu spolu zkoumali hranice divnosti. Soderbergh uvedl Mr. Kneffa, což je ještě surreálnější sestřih jeho Kafky, z něhož zmizely všechny dialogy. Kneecap je fiktivní historií rapové kapely, co se jala zachraňovat irskou řeč a svobodu. V Nehtech se dějí ošklivé věci s prsty a lidé technologii nechávají rozhodovat o tom, s kým (ne)budou randit. Šelma propírá lidské emoce napříč genetickou pamětí. Jiný člověk Sebastian Stan konečně získá svou vytouženou krásnou tvář, jen aby začal závidět kolegovi, jenž se bez ní obejde. A v Zatracené krvavé lásce se do víru násilí a kulturistiky noříme s Kristen Stewart a pytlem steroidů.

Jestli si potrpíte spíš na klasičtější, charakterní podívanou, tak není třeba chodit daleko. Až na konec světa, co s sebou přivezl na přehlídku Viggo Mortensen, to splňuje dokonale. Motorkáři s Tomem Hardym jsou běžně k vidění v našich kinech, takže jejich prošvihnutí na festivalu nemusíte oplakávat. A v Paměti hereckou etudu o ztrácení sebe sama na úkor demenci předvedli Peter Sarsgaard a Jessica Chastain. Don Lee v Psancích: Potrestání možná není tak docela shakespearovský, ale charisma má na rozdávání a se zdviženou pěstí se ochotně pouští do každé vyšetřovatelské výzvy.

Předávání cen vévodil Náhlý záblesk a už dnes se spouští přehlídka Šary Vary, na níž můžete v ozvěnách navštívit celou řadu filmů, které byly v Karlových Varech uvedené. A to už je k festivalu opravdu všechno. Za rok na shledanou.

Titulní foto je z filmu Šelma

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest