Box Office: Žebříčku návštěvnosti kin vévodí horor Úsměv 2

Box Office: Žebříčku návštěvnosti kin vévodí horor Úsměv 2 | Fandíme filmu
Paramount Pictures
Deadpool & Wolverine pokořili Barbie, zatímco Joker 2 dál prohlubuje velikost průšvihu, v jakém se nachází.

Je to tady. Vůdčí filmový trh ve Spojených státech zaznamenal nejslabší víkend letošního podzimu. Všechny filmy dohromady utržily jen 67 milionů dolarů. Chybí úspěšné hity z předchozích týdnů a největší novinkou aktuálního týdne je mládeži nepřístupný horor.

Řeč je o Úsměvu 2 (Smile 2). Pokračování dva roky starého hitu startuje solidně. Podle posledních dostupných údajů o celovíkendovém výsledku se prodaly vstupenky za 23 milionů. Číslo se ještě může jemně zpřesňovat, ale vypadá to, že se podařilo překonat premiérovou tržbu prvního Úsměvu (22,6 milionu). Mezinárodní trhy přinesly rovněž 23 milionů a celkem to dělá 46. Natáčení přišlo na 28 milionů, což znamená, že už příští týden bude film zaplacený a začne vydělávat.

Rozzum v divočině (The Wild Robot) se po čtvrtém týdnu promítání drží na druhém místě žebříčku návštěvnosti. Utržil něco málo přes 10 milionů, celkem už se v Severní Americe podařilo přesáhnout přes stovku. Zbytek světa přisypal do kasy dalších 23 milionů, takže dohromady to dělá 196 milionů dolarů. Nějakou dobu ještě žádný další film pro celé rodiny nedorazí, tím pádem má Rozzum volné pole působnosti a může podle odhadů utržit přes 300 milionů. Výroba vyšla na 78 milionů, takže se můžeme bavit o solidním hitu.

Nezávislý horor Terrifier 3 pokračuje ve vítězném tažení. Návštěvnost poklesla o 50%, což je u podobných malých horůrků skvělé číslo. A protože měl třetí Terrifier silnou premiéru, při svém druhém víkendu promítání utržil parádních 9 milionů. Úhrn v Severní Americe už činí 36 milionů a už teď jde o nejvýdělečnější horor mezi těmi, co nemají udělenou známku věkové přístupnosti od agentury MPA. Natáčení stálo dva miliony, na propagaci bylo vynaloženo asi pět milionů, takže je z nadšeneckého projektu mega hit. Mezinárodní trhy zatím přidaly do banku 5 milionů a není vyloučeno, že snímek dosavadní tržbu zdvojnásobí.

Hitem je i Beetlejuice Beetlejuice. V USA přihodil tento víkend do banku dalších 5 milionů a s celkovou sumou téměř 284 milionů už překonal celkový výsledek Duny 2. Pokud snímek nezačnou ze sálů vytlačovat novinky, může to pokračování téměř čtyřicet let staré klasiky dotáhnout přes tři stovky. Mezinárodní trhy prodaly o víkendu vstupenky za necelé 4 miliony a globální úhrn tak prozatím činí 434 milionů.

Romance We Live in Time minulý víkend jen strčila do vody palec u nohy. Teď se do filmového rybníčku ponořila celá. Po testování v pěti biografech byl jímavý snímek studia A24 rozšířen to téměř tisícovky kin a o víkendu se tak podařilo utržit decentní 4 miliony. Jestli si diváci novinku mezi sebou patřičně doporučí a kinaři ji nebudou stahovat z nabídky, mohlo by jít o další z nenápadných úspěchů A24, kdy se po drobných krůčcích podaří získat zpět vynaložené náklady a ještě vydělat dost na to, aby šlo financovat další zajímavé kousky.

Dost řečí o úspěších, je čas na pořádný neúspěch. Joker: Folie à Deux si dál vede otřesně. I při třetím víkendu promítání se divácký zájem oproti minulému týdnu propadl o dalších skoro 70 procent. Trh už zareagoval a drsně filmu seškrtává kinosály. Za víkend se ve Spojených státech podařilo utržit jen něco přes 2 miliony, což je pro podobně drahý a známý film vyloženě ostuda. Na začátku třetího týdne promítání je v USA utrženo celkem 56 milionů, což by byla neslavná částka i na první víkend, natož na sedmnáct dní v kinech. Mezinárodně je to o chlup lepší, ale ne o moc. Zbytek světa poskládal necelých 15 milionů dolarů, avšak v zásadě jen díky premiéře v Číně. Tam zájem o zahraniční filmy vždy prudce klesá, takže příští týden očekáváme u prodeje vstupenek prudký sešup. Úhrnem Joker 2 zatím utržil 192 milionů a čeká se, že to nedotáhne na víc než 220.

Natáčení podle některých zdrojů stálo více než 200 milionů, marketingové náklady se pohybují někde v rozmezí 100-200 milionů dolarů, z každé prodané vstupenky polovinu peněz dostávají kina. To vše znamená jediné: Pokračování oscarového megahitu, co utržil přes miliardu dolarů, vygeneruje studiu Warner Bros. několikasetmilionovou ztrátu. Můžete se spolehnout, že to do budoucna ovlivní uvažování manažerů při schvalování dalších projektů.

Život v kostce (Piece by Piece) má stále stejný, nepřekonatelný problém: Prostě to není film pro celé rodiny a nikdy tak nepřitáhne davy. I když je z Lego kostek. Tento víkend se prodaly vstupenky za zhruba 2 miliony dolarů, celkem to dělá necelých 8 milionů. A film se bude v žebříčku dál propadat. Transformers Jedna (Transformers One) jsou animovaní také a též si nevedou dobře. Možná proto, že už Transformers značka ztratila šmrnc, možná proto, že je film cílený především na mladší náctileté chlapce a je hodně akční. Takže opět nejde o zábavu pro celou rodinu. Tento víkend tržba lehce pod 2 miliony v USA a pod 3 miliony ve zbytku světa. Zatím je utrženo 119 milionů a víc ne 140 z toho nebude. Zhruba tolik nejspíš stálo natáčení v součtu s náklady na reklamu, takže by „Jednička“ potřebovala utržit alespoň dvakrát tolik, aby nebyla prodělečná. Pokud se někomu z vás snímek líbil, na pokračování nejspíš můžete zapomenout.

Komedie Saturday Night utržila 1,8 milionu (celkem zatím 7,6) a po troškách míří k zapomnění. Top Ten uzavírá obnovená premiéra Ukradených Vánoc (The Nightmare Before Christmas), jež do pokladny připisuje další milion a celkem už obnovené nasazení z kin vytáhlo skoro 5 mega. A ještě pár zajímavostí na konec. Substance (The Substance) sympaticky utržila další téměř 1 milion dolarů. Provozovatele kin sice nedopřávají nezávisláku mnoho sálů, ale zvědavé publikum stále chodí. Podařilo se utržit už 13 milionů a pár jich ještě přibude, ale nezávislý distributor MUBI by potřeboval ještě dvakrát až třikrát tolik, aby byl v suchu. Škoda. Mezinárodní publikum utratilo za vstupenky hned 19 milionů, takže o zajímavou tvorbu rozhodně na světě zájem je. A Deadpool & Wolverine utržili dalších skoro 700 tisíc dolarů, čímž se v USA vyšplhali na úhrnnou částku 636,29 milionu dolarů a sesadili tak Barbie (636,23) z dvanáctého místa historického žebříčku návštěvnosti. Celosvětově má komiksová dvojka na účtu 1,335 miliardy, pokořila Posledního z Jediů a dostala se tak do historické top dvacítky.

Příští víkend už si pokladny do parády vezme pan Venom a jeho Poslední tanec, takže vzduchem opět budou lítat desítky milionů. Na rozdíl od Jokera je totiž předpověď příznivá a „trojka“ by se měla v pokladnách přiblížit svým předchůdcům.

Titulní foto: Úsměv 2

Zdroje: Luiz Fernando, Box Office Mojo

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest