Box Office: Výsledky Jokera 2 v pokladnách jsou ještě horší, než se čekalo

Box Office: Výsledky Jokera 2 v pokladnách jsou ještě horší, než se čekalo | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit další 1 obrázek
Na mizerně hodnocenou komiksovku diváci nijak výrazně nechodí a zbytek nabídky jsou jen starší fláky nebo slabší kusy.

Ještě ráno jsem v jiném článku psal, že podle analytiků může Joker: Folie à Deux za víkend utržit v Severní Americe až 47 milionů dolarů. Nakonec je to ještě větší průšvih. Skutečné prodeje vstupenek jsou známé až v pondělí, dlouhodobě se však v médiích pracuje už s nedělními odhady, které jsou běžně velmi přesné, obvykle se s realitou rozcházejí na úrovni drobných. Studio Warner Bros. tvrdí, že podle jeho odhadů utržil Joker 2 za víkend na největším filmovém trhu světa 40 milionů dolarů. Konkurenční studia nicméně mají nižší odhad a nezávislí komentátoři nevylučují, že reálná částka nakonec bude dokonce POD 39 miliony dolarů a ze strany Warneru je přemrštěné číslo jen zoufalá snaha alespoň trošku (jaksi „baťovsky“) zachovat tvář.

Pokud by by opravdu reálná částka byla někde kolem 39 milionů, tak by z premiéry Folie à Deux nebyl jen větší komiksový propadák než jsou The Flash (55 milionů) nebo The Marvels (46 milionů), ale dokonce větší než Morbius (39 milionů). A to je pro pokračování miliardového hitu neskutečná ostuda. Mezidenní poklesy ukazují, jak mizernou má snímek šuškandu. Fanoušci na film nechodí opakovaně a dosavadní diváci před návštěvou varují své známé. V nadcházejících dnech jde očekávat další sešup.

Mezinárodní situace je lepší, když se na 70 dalších trzích podařilo do neděle utržit 81 milionů. To není zlé, ale jednička zvládla skoro dvakrát tolik. Aniž by jí propagoval úspěch předešlého dílu. Tady bude prakticky všechno záviset na tom, zda mezinárodní publikum bude do kin chodit dál, nebo zájem bude padat tak, jak se to očekává v USA. Vše nicméně směřuje ke katastrofě. Natáčení stálo minimálně 190 milionů (podle některých zdrojů i přes 200) a podobně drahý snímek utratí dalších cca 100-200 milionů za propagaci. To znamená, že Folie à Deux potřebuje utržit zhruba 580-800 milionů dolarů, jen aby se zaplatily investované náklady. A i ta dolní hranice zatím působí absolutně nemyslitelně.

Druhou pozici obsadil animovaný Rozzum v divočině (The Wild Robot). Utržil necelých 19 milionů dolarů v Severní Americe a dalších 13 milionů mezinárodně. Nastřádáno je celkem zatím 100 milionů, což po dvou týdnech promítání není u takhle chváleného snímku žádný zázrak, ale produkce animáku přišla jen na 78 milionů, takže by se mělo animační studio Dreamworks vyhnout potížím.

Silnou pozici stále drží Beetlejuice Beetlejuice. Promítá se pátým týdnem, ale zájem klesá pomalu, takže se podařilo na severoamerickém trhu přidat do kasy dalších 10 mega, ačkoliv snímek přišel o spoustu kinosálů a prémiová kina, která obsadil Joker. Zbytek světa připočítává dalších 8 milionů k dobru a celkem to dělá 402 milionů. Zájem už bude klesat, protože se blíží premiéra na domácím videu, ale pořád se předpokládá, že by měla hororová komedie Tima Burtona postupně přidat dalších ještě zhruba 50 milionů.

Transformers Jedna (Transformers One) už se z díry nevyhrabou. Promítají se třetím týdnem, za víkend utržili nevýrazných 5 milionů v Severní Americe a 8 milionů ve zbytku světa. Celkem je pod pokličkou 97 milionů a víc jak 150 z toho nebude. Co to udělá s hranými Transformery si tipovat netroufnu, ale očekávám, že další transformeří animák v kinech jen tak neuvidíme.

Zuby nehty se drží thriller Nepřivolávej nic zlého (Speak No Evil). Při svém třetím víkendu v kinech americký remake dánské laskominy prodal ve Státech vstupenky za téměř 3 miliony a na ostatních trzích za částku, co 3 miliony lehounce přesahuje. V úhrnu je na účtu 67 milionů a než putování snímku po kinosálech skončí, zastaví se tržby někde v rozpětí mezi 80 a 90 miliony.

Název Sam and Colby: The Legends of the Paranormal vám něco nejspíš říká pouze pokud znáte youtubery Sama a Colbyho, kteří točí videa o nadpřirozenu. Připravili celovečerák, pronajali si sály ve 302 amerických kinech a diváci (převážně asi jejich fanoušci) jim v pokladnách nechali 1,7 milionu. Pokud příští víkend nebude extrémně slabý, tak už o tomhle snímku nejspíš nikdy psát nebudeme.

Na historickém dramatu Bílé ptáče (White Bird) je nejzajímavější asi to, že se točil u nás. Jinak to asi bude divácky dost neatraktivní záležitost, když byl film dokončený v roce 2021, poprvé byla oznámena premiéra na září 2022 a od té doby se uvedení různě posouvá. Válečné melodrama při své americké premiéře utržilo 1,5 milionu a je to další ze série průšvihů distributora Lionsgate, který letos sází jeden provar za druhým. Některé trhy snímek nabídly už v minulosti a dosud prodaly vstupenky za další 3 miliony. Biják s dvacetimilionovým rozpočtem by však potřeboval daleko výraznější příjmy.

Tenhle víkend je v kinech k vidění i jeden mládeži nepřístupný komiksový hit: Deadpool & Wolverine. Marvelovka se promítá jedenáctým týdnem a stále se dokáže udržet v elitní desítce návštěvnosti. Tento víkend si z USA třetí Deadpool připisuje 1,5 milionu dolarů, navzdory tomu, že už je k vidění na domácím videu. Kumulativně už severoamerický trh dal dohromady skoro 634 milionů dolarů a v historickém žebříčku tržeb v USA D&W dýchá na záda hvězdné Barbie. K jejímu sesazení z dvanácté příčky žebříčku chybí přidat další skoro tři miliony. V globálním úhrnu je utrženo 1,328 miliardy. To stačí na 21. příčku historického žebříčku tržeb. Ke vstupu do TOP20 chybí jen asi šest milionů, ale začíná to vypadat, že už se možná nepodaří překonat Black Panthera (1,35 miliardy), tedy dosud nejvýdělečnější marvelovku bez Spider-Mana nebo Iron Mana.

O příčku níž končí Substance (The Substance), sympatický tělesný horor, který pro americký trh zakoupila za 12,5 milionu nezávislá firma Mubi, zaměřená na zpřístupňování kvalitní (nebo aspoň zajímavé) kinematografie zvědavým divákům. I když kina snímek připravila o stovky sálů, poklesla návštěvnost jen o 34% a i při třetím týdnu nasazení se maličkému projektu podařilo utržit celkem slušný 1,3 milionu. Dohromady do ale zatím pořád dělá jen 9,7 milionu a dámy a pánové z Mubi by potřebovali utržit zhruba čtyřicet milionů, aby se jim investice do práv a propagace vrátila. Snad ke snímku bude dál přitahovat pozornost možná oscarová kampaň Demi Moore a nějaké příjmy následně přijdou ještě na domácím videu, kde má Mubi své hlavní těžiště působnosti. Ve zbytku světa zatím jiní distributoři prodali vstupenky za necelých 7 milionů.

Nu a jak mizerně jsme žebříček začínali, tak mizerně také končíme. Megalopolis Francise Forda Coppoly nezajímala nikoho při premiéře a od té doby je to jen horší. Už tak mizerná návštěvnost se od minulého víkendu propadla o krutých 74% a několik málo zvědavců v pokladnách nechalo za vstupenky něco málo přes 1 milion dolarů. Celkem je v USA utrženo 6,4 milionu, celosvětově 8,5 milionu a stodvacetimilionový rozpočet, který do filmu vložil sám režisér z vlastní kapsy, čistě z účetního pohledu skončil ve stoupě.

Za týden sice nastoupí do distribuce snímky jako Život v kostce (Piece by Piece) nebo We Live in Time, ale zjevné hity chybí. Kina tedy budou dál skomírat a čekat na další týdny, kdy návštěvnost mohou nakopnout Úsměv 2 či Venom 3.

Titulní foto: Joker 2

Zdroje: Box Office Mojo, Deadline I, II, Luiz Fernando, Exhibitor Relations Co.

Galerie: 2

Box Office: Výsledky Jokera 2 v pokladnách jsou ještě horší, než se čekalo | Fandíme filmu Box Office: Výsledky Jokera 2 v pokladnách jsou ještě horší, než se čekalo | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest