Mord: Klasická česká zabíjačka ve správně pichlavé komedii

Mord: Klasická česká zabíjačka ve správně pichlavé komedii | Fandíme filmu
CinemArt
Zobrazit dalších 5 obrázků
Když se otevře kořalka a vytáhnou řeznické nože, může být veselo, nebo malér. Pusťte si trailer.

Občas se zdá, že česká kinematografie je na tom nejlépe, když se hořkosladkým způsobem zkrátka snaží zachytit naši každodennost. Drobné životní tragédie, které jsou vlastně směšné, každodenní pošklebování, na němž je cosi tragického. Když budeme vzpomínat pouze na tvorbu českou, nikoliv československou, naskáčou nám vzpomínky na filmy jako Pelíšky, Samotáři, Kolja, Babí léto nebo Okresní přebor. Z posledních let si jistě vzpomenete na Vlastníky nebo Přišla v noci. Vypadá to, že podobným směrem by se mohl vydat i Mord.

Anotace: Zabijačka na staré usedlosti je pro Karla už zavedenou tradicí, na kterou se těší každý rok. Je to totiž jediná příležitost pro celou rodinu, aby se sešla, pobavila, zahašteřila a dobře najedla. Jenže tentokrát je všechno jinak. Řezník tají, že má zvlhlé náboje, děda se čerstvému vdovci Karlovi bojí říct, že tahle porážka už bude poslední, dcera Lucie zas v důsledku rozpadu manželství bojuje s depresí a vnuk Dušík raději uteče pryč, než aby čelil rodičovské hádce o tom, jestli je dost starý, aby se na porážku díval. Rozlitá čerstvá prasečí krev je pro Karla poslední kapkou... Celovečerní debut Adama Martince je podivuhodně trefnou studií české nátury, která niterným vykreslením postav i břitkým humorem evokuje vrcholná díla československé nové vlny.

Ve zveřejněné upoutávce nacházíme spoustu typických situací, které jistě budou znát nejen ti, kteří někdy zažili klasickou českou domácí zabíjačku. Jsou tu momenty běžné pro prakticky libovolné větší sešlosti, kde se schází pestrá směska lidí, co schovávají své skutečné názory a pocity za vnější fasádou. Než se objeví nějaké třecí plochy, je to jen otázka času. Mord by prostě mohl fungovat.

Film jako celovečerní prvotinu napsal a natočil Adam Martinec, jenž je nositelem Českého lva i Ceny české filmové kritiky za krátký snímek Anatomie českého odpoledne. V hlavních rolích vystupují Karel Martinec, Miloslav Čížek, Pavlína Balner, Aleš Bílík, Albert Čuba, Karin Bílíková Vápeníčková a Zdeněk Pecháček. Teď je film k vidění na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary, 8. srpna bude uveden do širší kino distribuce. Pusťte si trailer a koukněte dolů do galerie na fotky.

Podklady a foto: CinemArt, KVIFF, Česká televize

Galerie: 6

Mord: Klasická česká zabíjačka ve správně pichlavé komedii | Fandíme filmu Mord: Klasická česká zabíjačka ve správně pichlavé komedii | Fandíme filmu Mord: Klasická česká zabíjačka ve správně pichlavé komedii | Fandíme filmu Mord: Klasická česká zabíjačka ve správně pichlavé komedii | Fandíme filmu Mord: Klasická česká zabíjačka ve správně pichlavé komedii | Fandíme filmu Mord: Klasická česká zabíjačka ve správně pichlavé komedii | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest