Avatar 3 se po sedmi letech stále ještě natáčí

Avatar 3 se po sedmi letech stále ještě natáčí | Fandíme filmu
20th Century Studios
Herci se stále ještě vracejí před kamery. Štáb vzpomíná na zesnulého producenta Jona Landaua.

Tvůrčí rodinu Avatara i širší filmový svět před několika dny zasáhla nešťastná zpráva, když v pouhých 63 letech zemřel Jon Landau, dlouholetý producent celé série a blízký spolupracovník a přítel režiséra Jamese Camerona.

Ten Jonovi napsal hezkou krátkou eulogii, když vzkázal: „Rodina Avatara truchlí po našem příteli a vůdci, Jonu Landauovi. Jeho potrhlý smysl pro humor, osobní magnetismus, nesmírná štědrost a nezlomná vůle se po skoro dvě dekády tyčily ve středu našeho avatarovského světa. Neodkázal nám pouze filmy, které produkoval, ale také osobní příklad, jímž vždy během natáčení šel. Byl nezdolný, neúnavný, upřímně se o všechny zajímal, dbal na to, aby se nikdo necítil odstrčený, byl moudrý a zkrátka jedinečný. Filmy neprodukoval vládou tvrdé ruky, ale šířením vřelosti a lásky ke kinematografii. Byl pro nás pro všechny inspirací a denně z nás dokázal dostat to nejlepší. Ztratil jsem drahého přítele a svého nejbližšího spolupracovníka za posledních 31 let. Navždycky jsem přišel o kus sebe sama“.

Představitel Jakea Sullyho z Avatara, Sam Worthington, přidal vlastní rozloučení: „Jon měl obrovské srdce. Každého s kým přišel do kontaktu dokázal přesvědčit, že může být lepší. Vedl nás se smyslem pro humor, silou, soucitem a laskavostí. Říká se, že veškerá energie je jen půjčená a jednoho dne ji musíte vrátit. Zřím tě Jone“.

V duchu této avatarovské zdravice možná nebude tak kacířské se zeptat, jak to s mohutným dílem, na němž Landau strávil dvě dekády svého života, vlastně vypadá.

Třináct let očekávaná dvojka byla uvedena už před dvěma lety a pomalu se blíží další pokračování, z prozatím celkem pětidílné ságy. Cameron přitom před časem v novém rozhovoru po dvou letech znovu zopakoval, že má nápady i na případnou šestku a sedmičku, jen v tuhle chvíli příliš nevěří tomu, že by je režíroval on osobně. Jinak je mu ale ve světě Avatara dobře, všichni zainteresovaní jsou pospolitá parta a není prý důvod nepokračovat ve vyprávění dalších příběhů.

Možná vás tak překvapí, že ačkoliv je premiéra trojky vlastně už relativně blízko a úplně první práce na snímku začaly už v roce 2017, pořád ještě není hotovo! A to přesto, že už se točily některé scény ze čtyřky (kvůli tomu, že během čtyřky dojde k časovému skoku a Cameron chtěl scény před časovým skokem natočit dřív, než mu dětští herci zestárnou).

Jinak ale James v několika letošních rozhovorech popisoval, že jsou trojka, čtyřka i pětka kompletně napsané a u všech snímků jsou na pořadu dne už „jenom“ natáčení a postprodukce. Konkrétně u trojky už v únoru říkal, že by mělo být natočeno asi 98% všech scén, ale těch posledních pár procent buď zatraceně trvá (třeba kvůli tomu, že herci nejsou k dispozici) nebo se ve filmu něco překopává.

Už na počátku roku o návratu před kamery hovořil představitel Quaritche Stephen Lang. Mohlo by se zdát, že poslední procentíčko bude jen otázkou dní. Ale zjevně nebylo, protože ještě v červnu se před kameru vracel Joel David Morse, představitel Norma, a následně dokonce ještě Sam Worthington, jenž hraje Jakea Sullyho, jednu z ústředních postav. Doufejme, že zesnulého Jona nahradí někdo podobně kompetentní, aby na rozevláté umělce pořádně dohlédl a vše se dotáhlo ke zdárnému konci. Premiéra trojky je naplánovaná na 19. prosince 2025.

Foto je ilustrační, z předchozího filmu

Zdroje: Deadline I, II, People, Screen Rant, Joel David Moore, Stephen Lang, Extra

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest