Hlavní cenu ve Varech získal Náhlý záblesk hlubších věcí, diváci ocenili Mádla

Hlavní cenu ve Varech získal Náhlý záblesk hlubších věcí, diváci ocenili Mádla | Fandíme filmu
Bontonfilm
Sošky si odnesli také Ivan Trojan a Clive Owen.

Za vytrvalého deště se obecenstvo sešlo ještě jednou v hotelu Thermal v Karlových Varech, aby bylo svědkem slavnostního zakončení 58. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary a udělení festivalových cen.

Hlavní cenu nakonec získal Náhlý záblesk hlubších věcí (A Sudden Glimpse to Deeper Things) o němž festivalový katalog říká: Malířku Wilhelminu Barns-Graham v tvorbě silně ovlivnil její výstup na vrchol švýcarského ledovce Grindelwald. Zachycení jeho tvarů, barev i samotné podstaty se pak věnovala po zbytek života. Dokumentarista Mark Cousins natočil její esejistický portrét, v němž otevírá komplexní témata, jako jsou gender, klima či kreativita.

Zvláštní cenou porty byl oceněn norský film Až na věky (Elskling), kde režisérka Liljy Ingolfsdottir svěžím způsobem zkoumá současné představy o romantických vztazích, rovnosti ve vztahu i síle ženství. Film zároveň ocenily také všechny tři nestatutární poroty a Až na věky si tak odnáší cenu ekumenické poroty, cenu Europa Cinemas Label a cenu Fipresci.

Jako nejlepší režisérku porota ocenila Nelicii Low (snímek Na kordy), jako nejlepší herečka byla oceněna Helga Guren (Až na věky) a cenu za nejlepší mužský výkon získali oba dva představitelé hlavních rolí ve snímku Host a ryba třetího dneGuido Pollemans a Ton Kas. Zvláštní uznání porota v hlavní kategorii vyslovila také snímkům Mord a Xoftex.

V soutěžní sekci Proxima, jež se zaměřuje na začínající tvůrce nebo atypické počiny zajetých autorů, hlavní cenu dostal film Cizinec. Zvláštní cena náleží snímku Když přišla noc a zvláštní uznání porota vyjádřila českému filmu Od marca do mája. Ekumenická porota potom vyjádřila zvláštní uznání filmu Panoptikon a cenu Fipresci pro snímek ze soutěže Proxima dostal film Když přišla noc. Diváci za nejlepší film festivalu označily Vlny Jiřího Mádla. Během závěrečného ceremoniálu ceny za přínos kinematografii převzali od ředitele festivalu Jiřího Bartošky Clive Owen a Ivan Trojan.

Titulní foto: Vlny od Jiřího Mádla

Podklady: KVIFF

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest