Sunrise on the Reaping: Další Hunger Games jsou na cestě

Sunrise on the Reaping: Další Hunger Games jsou na cestě | Fandíme filmu
Lionsgate
Prakticky současně byly oznámeny knížka i filmové zpracování. Zřejmě potkáme mladého Haymitche.

Jen pár hodin po oznámení vydání knihy Sunrise on the Reaping bylo potvrzeno, že nový prequel Hunger Games bude zfilmovaný. Autorkou předlohy je opět Suzanne Collins, jež napsala všechny dosavadní knihy. Datum vydání románu je stanoveno na 18. března 2025. Premiéru filmového zpracování studio Lionsgate oznámilo na 20. listopadu 2026. Studio jedná s režisérem Francisem Lawrencem, jenž natočil většinu dosavadních filmů.

Zatímco dosavadní knihy byly do velké míry inspirovány řeckou mytologií a římskými gladiátorskými hrami, u chystané knížky Collins jako vzor cituje osvíceneckého filosofa Davida Huma. Chce se zaměřit na vliv propagandy, moc těch, kteří ovládají veřejné mínění a schopnost několika vládnout většině.

Také je oficiálně potvrzeno, že se děj bude odehrávat zhruba 40 let po Baladě o ptácích a hadech a 24 let před začátkem původní trilogie. Děj nové knížky začne Dnem sklizně pro jubilejní 50. Hunger Games. Během sklizně jsou v dystopickém světě zvaném Panem vybráni účastníci vražedného turnaje, který má za úkol potupit podmaněná vazalská území a pobavit zhýralou honoraci vládnoucího Kapitolu.

Suzanne dále neprozradila nic bližšího, ale leccos můžeme odvodit od toho, co už zaznělo o dané době v dalších knížkách. Padesáté Hunger Games jsou tzv. čtvrtohry, tedy speciální kulatý ročník, při němž platí výjimečná pravidla. Padesátých her se účastnil dvojnásobný počet dětí, které bojují v aréně na život a na smrt. Mezi nimi jsou také Haymitch Abernathy a Maysilee Donner z dvanáctého kraje, odkud pochází i Katniss Everdeen, hrdinka původní trilogie. Starší Haymitch byl v původní trilogii mentorem Katniss a ve filmovém zpracování jej hrál Woody Harrelson. Zatím nevíme, kolik prostoru jeho mladší verzi autorka dopřeje v Sunrise on the Reaping, ale kdyby patřil mezi ústřední postavy, asi by to fanoušky nepřekvapilo.

Víme, že Haymitch sice dvojnásobně nebezpečné padesáté Hunger Games vyhrál, avšak potupil při tom Kapitol, za což byl potrestán povražděním svých bližních. Maysilee Donner byla kamarádkou maminky Katniss, v příběhu by tedy mohla vystupovat i ona. Prezidentem Panemu už v té době byl Coriolanus Snow, takže by nepřekvapilo, pokud by znovu byl nezanedbatelnou figurou.

Nic nevíme o tom, co se po událostech Balady o ptácích a hadech stalo s hlasatelem Caesarem Flickermanem, Coriolanovou sestřenicí Tigris nebo vítězkou desátých Hunger Games, Lucy Gray Baird. Ukázat by se tedy mohl kdokoliv z nich. A s jistotou v dané době byli naživu také prezidentka třináctého kraje Alma Coin a někteří další vítězové předešlých ročníků Hunger Games: Mags, Beetee a Wiress. Další výraznější postavy z Balady o ptácích a hadech už jsou v téhle době zřejmě po smrti (uplynulo 40 let) a většina postav z původní trilogie se ještě nenarodila nebo byly v téhle době příliš mladé, než aby mohly do příběhu nějak smysluplně zasahovat (k událostem trilogie dojde za dalších 24 let).

Má série ještě co nabídnout, nebo už jde o mlácení prázdné slámy? Balada o ptácích a hadech už nebyla takovým fenoménem, jako původní trilogie, ale příznivce si našla, tak třeba dokáže Suzanne Collins čtenáře i diváky zaujmout i tentokrát.

Titulní foto je ilustrační, z předchozího filmu

Zdroje: AP, Variety

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest