Box Office: Furiosa v pokladnách stačí sotva na Garfielda

Box Office: Furiosa v pokladnách stačí sotva na Garfielda | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit dalších 7 obrázků
Sága Šíleného Maxe běžné diváky nezajímá. Přesto se kina dál pomaličku zvedají.

Naposledy americká kina vykázala vyšší než stomilionové tržby na Velikonoce, od té doby se nepovedlo tuhle laťku pokořit. Posledních pár týdnů se tržby alespoň blížily, teď se konečně podařilo do kin nalákat dost lidí a stovka znovu padla. A to i navzdory tomu, že nejžhavější novinka týdne pohořela.

Furiosa: Sága Šíleného Maxe (Furiosa: A Mad Max Saga) přichází po Šíleném Maxovi: Zběsilé cestě. Skvěle hodnoceném snímku s několika Oscary, který je považovaný v rámci akčního žánru za naprosté zjevení. Furiosa měla opět dobré recenze, v posledních trailerech před premiérou dávala vzpomenout na vzrušení, jež skýtala Zběsilá cesta. Mohlo se tak zdát, že má Furiosa v kinech slušné šance. Zvlášť když není v rámci velkofilmové zábavy příliš na co chodit. Jenže to nedopadlo.

Dokonce to dopadlo ještě hůř než se čekalo. Američané mají prodloužený víkend a dlouhodobé odhady počítaly s tím, že to Furiosa od pátku do pondělka dotáhne přes čtyřicet milionů dolarů. Jenže o víkendu bylo utrženo pouze něco přes 25 milionů a do konce pondělka bude podle posledních odhadů utrženo pouze 29-32 milionů. To by nemuselo stačit ani na víkendové prvenství!

Jde o nejslabší americkou premiéru Memorial Day víkendu od Caspera z roku 1995 a mezinárodní trhy situaci moc nevylepšují. Na sedmdesáti pěti trzích, kde se snímek promítá, se podařilo utržit pouze něco málo přes 33 milionů. Dohromady to tedy dělá zhruba 60-65 mega.

Můžeme spekulovat, proč zájem nebyl vyšší. Podle dostupných dat na film nechodí mladší publiku, starší publikum, ani ženy. V naprosté většině převažují dospělí muži. A ti zkrátka neměli takoví zájem o Anyu Taylor-Joy a Chrise Hemswortha, jako před lety o Charlize Theron a Toma Hardyho. Možná diváky tolik nechytly trailery, nebo publiku mate, že sága skáče v čase a neustále je v ní někdo přeobsazovaný. Nalákat diváky do kina je navíc obecně těžší a těží.

Nebo se komerční potenciál ságy vždycky přeceňoval a po překvapivém nadvýkonu Zběsilé cesty se Šílený Max vrací na hodnoty, které víc odpovídají jejímu skutečnému potenciálu. A ten zkrátka není dost vysoký na to, aby si Furiosa mohla dovolit stát 168 milionů dolarů. Tohle bude Warner Bros. mrzet. A fanoušky světa Šíleného Maxe také, protože s takovými výkony šance na jakýkoliv další díl série prudce padají.

Na druhém místě víkendového žebříčku je Garfield ve filmu (The Garfield Movie), který se po pár týdnech na mezinárodních trzích konečně vypravil také do severoamerických kin. Tam během premiérového víkendu utržil něco málo pod 25 milionů a až se zítra sečtou všechny prodané lístky do posledního centíku, mohl by animovaný kocour nakonec skončit lehce nad Furiosou. Za celý prodloužený víkend podle odhadů Garfield utrží 29-32 milionů. Ostatní trhy za víkend přidaly dalších 14 milionů. Globální úhrn tak zatím dělá 98 milionů. Natáčení stálo jen 60 mega a animované filmy většinou v současnosti bývají trvalky, takže by Garfield měl časem skončit v plusu.

Dále jsou tu Imaginární přátelé (IF). Ti to za celý prodloužený víkend utržili v USA 21 milionů. Mezinárodně je zájem slabší, víkendová tržba ve zbytku světa dělala pouze 11 milionů. Celkový úhrn prozatím činí 110 milionů. Než skončí promítání, dotáhne to film někam ke 160-170 milionům. To není žádný zázrak a IF se stodesetimilionovým rozpočtem skončí v kinech v ztrátě.

Království Planeta opic (Kingdom of the Planet of the Apes) za prodloužený víkend v USA účtuje 17 milionům a zájem o ni klesá obdobným tempem, jako u předchozích dílů série. Dosud se na severoamerickém trhu povedlo prodat vstupenky za 126 milionů. Ve zbytku světa víkend přidal do kasičky dalších skoro 21 milionů. Celkem to prozatím dělá téměř 299 milionů a nakonec by to opičáci měli dotáhnout nad 400.

Elitní pětku uzavírá Kaskadér (The Fall Guy). Za prodloužený víkend utrží v Severní Americe zhruba 7,6 milionu, ostatní trhy přidávají něco málo přes 4 miliony. Celkem je utrženo 145 milionů a film skončí někde mezi 160 a 180, v závislosti na tom, jak bude přetrvávat divácký zájem. Ale moc velký asi ne, protože kvůli relativnímu neúspěchu v kinech studio Universal už poslalo film souběžně na domácí video a tak bude odliv diváků ze sálů jen zrychlovat.

Cizinci: Kapitola 1 (The Strangers: Chapter 1) si za prodloužený víkend připisují 7 milionů. Celosvětově je utrženo skoro 24 milionů. Náklady nebyly vysoké, takže už teď je studio v plusu. O chlup níž, se 2,6 miliony je další kousek křesťanských Angel StudiosSight. Film utržil zhruba 2,7 milionu a nezajímá nikoho mimo silně věřící publikum, na které cílí.

Pokračujeme s Rivaly (Challengers), kteří si připisují 1,7 milionu k dobru. V globálním úhrnu už je 82 milionů v kapse a potenciál to dotáhnout někam k devadesáti. Back to Black hlásí 1,1 milionu za víkend (44 milionů celkem) a komedie Babes 1 milion (1,4 celkem).

Příští víkend nás žádné velké premiéry nečekají, takže budeme hlavně sledovat, jak moc se propadne Furiosa.

Titulní foto: Furiosa: Sága šíleného Maxe

Zdroje: Luiz Fernando, Box Office Mojo, The Numbers, Deadline I, II, III, IV

Galerie: 8

Box Office: Furiosa v pokladnách stačí sotva na Garfielda | Fandíme filmu Box Office: Furiosa v pokladnách stačí sotva na Garfielda | Fandíme filmu Box Office: Furiosa v pokladnách stačí sotva na Garfielda | Fandíme filmu Box Office: Furiosa v pokladnách stačí sotva na Garfielda | Fandíme filmu Box Office: Furiosa v pokladnách stačí sotva na Garfielda | Fandíme filmu Box Office: Furiosa v pokladnách stačí sotva na Garfielda | Fandíme filmu Box Office: Furiosa v pokladnách stačí sotva na Garfielda | Fandíme filmu Box Office: Furiosa v pokladnách stačí sotva na Garfielda | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest