Bratři Menendézovi: Po seriálu vrahy představí ještě dokument

Bratři Menendézovi: Po seriálu vrahy představí ještě dokument | Fandíme filmu
Netflix
Zobrazit další 3 obrázky
Netflix se objekty svého posledního true crime hitu zabývá ještě jednou, tentokrát bez fiktivního kabátku.

V posledních týdnech na Netflixu bodoval seriál Monstra: Příběh Lylea a Erika Menendezových. To je další řada z antologického projektu Monstrum, kde scenárista a producent Ryan Murphy v každé řadě představuje nějakého veřejně známého vraha. V první sérii to byl Jeffrey Dahmer, v té druhé právě Menendezovi – bratři, kteří na prahu dospělosti mnoha výstřely z brokovnic zlikvidovali doma u televize svoje rodiče.

Seriál byl podaný tak, že vlastně nabízel na celou situaci několik různých úhlů pohledu. Murphy ukázal Lyla a Erika jako nevycválané spratky, u nichž si asi lze představit, že jsou schopní vraždy, když se dozvědí, že je zámožný otec hodlá vyškrtnout ze závěti. Zároveň ale několik epizod vykresluje sexuální násilí, které otec na obou synech páchá...takže naopak není těžké uvěřit, že jednou pohár prostě přeteče a dva muži bez dostatku lásky a laskavé výchovy prostě nevidí jiné východisko, než vraždu.

Už v samotném seriálu je ukázáno, že to s hodnověrností Lyla a Erika bylo komplikované a existují prokazatelné skutečnosti, které by mohly zpochybňovat tvrzení bratří, že byli zneužíváni. Při tomhle vědomí tak působí dost zvláštně Murphyho rozhodnutí zařadit do seriálu extrémně drásavou epizodu, kde se Erik nesmírně křehkým, zranitelným a obnaženým způsobem zpovídá z hrůz které prožil. Nebo přinejmenším z mého osobního pohledu je dost manipulativní divákům předestřít nejprve hluboce niterný (a uvěřitelný) prožitek oběti, jen aby si o pár epizod později seriál vlastně umyl ruce a deklaroval „kdo ví, jak to bylo“.

Už proto dokument působí jako daleko vhodnější cesta, jak divákům události přiblížit. Nemusíte vystavět důkladný narativ, kterému pak téměř nevyhnutelně musíte ohýbat fakta. Není problém přiznat, že na řadu otázek zkrátka nejsou odpovědi a o důvodech se můžeme jen dohadovat. Tedy, platí to v teorii, v praxi vyvolává nový dokument o Menendézových jisté otazníky. Zveřejněný trailer se snaží působit za každou cenu strašně bombasticky a senzacechtivě. Minimálně když slibuje úplně nová odhalení. Pozitivní naopak je, že pro jednou Netflix dokument nenatahuje na nesmyslnou mnohadílnou délku, ale vystačí si s jedním dvouhodinovým filmem. Ale uvidíme nakonec, jaký snímek bude, Netflix jej předplatitelům nabídne už dnes.

Anotace: Lyle a Erik Menendézovi byli v roce 1996 obviněni z vraždy svých rodičů. Jejich případ se stal jedním z nejznámějších kriminálních případů konce 20. století. Oba bratři se k šokujícím událostem po třiceti letech vůbec poprvé vracejí. Skrze rozsáhlé rozhovory s Lylem a Erikem, zainteresovanými právníky, novináři, porotci a členy rodiny nabízí režisér Alejandro Hartmann nový vhled a čerstvou perspektivu k případu, o němž si lidé pouze myslí, že jej znají.

Podklady a foto: Netflix

Galerie: 4

Bratři Menendézovi: Po seriálu vrahy představí ještě dokument | Fandíme filmu Bratři Menendézovi: Po seriálu vrahy představí ještě dokument | Fandíme filmu Bratři Menendézovi: Po seriálu vrahy představí ještě dokument | Fandíme filmu Bratři Menendézovi: Po seriálu vrahy představí ještě dokument | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest