Teplouš: Daniel Craig v první ukázce beatnického dramatu

Teplouš: Daniel Craig v první ukázce beatnického dramatu | Fandíme filmu
A24
Zobrazit dalších 5 obrázků
Craigův výkon a explicitní intimní scény budí velkou pozornost.

Luca Guadagnino po Rivalech uvádí letos do kin už svůj druhý snímek, adaptaci Teplouše (Queer), známé beatnické novely Williama S. Burroughse. Příběh pojednává o Williamu Leem, americkém expatovi středního věku, který v 50. letech vede osamělý život uprostřed malé americké komunity v Mexico City. Když do města přijíždí mladý student Eugene Allerton (Drew Starkey), probudí to ve Williamovi touhu navázat s někým smysluplné spojení.

Snímek měl premiéru na festivalu v Benátkách, odkud vzešla také první krátká ukázka, již najdete níže. V dané scéně William snad poprvé zavadí v baru pohledem o mladého Eugena. Dole v galerii pak najdete dosud zveřejněné fotografie, které dál přibližují, jak hlavní roli vykreslil Daniel Craig.

Některé recenze snímku vyčítají, že je příliš rozvláčný, případně že je celé vyprávění nekoherentní. Queer je popisovaný jako horečnatý sen, což jedny oslovilo, druhé ne. Převažují spíš pozitivní ohlasy. Nicméně ať už recenzenti pokus o zachycení neurvalého ducha beatnické knižní předlohy kvitují či nikoliv, prakticky všichni se shodují na tom, že Daniel Craig v hlavní roli podává jeden ze svých životních výkonů.

Aktuálně se počítá s tím, že by britský herec měl promluvit do nadcházejícího oscarového klání. Filmaři si vyhlédli Craiga proto, že chtěli aby hlavní postavu ztvárnil někdo, kdo působí ikonicky. A to jeden z nejúspěšnějších představitelů Jamese Bonda bezesporu splňuje. Nebyli si jistí, zda scénář přijme, protože je plný explicitních sexuálních scén, ale přijal.

Otevřenost snímku se spolu s premiérou stala velkým tématem. Queer podle recenzí vyobrazuje jedny z nejexplicitnějších sexuálních scén mezi muži, jaké byly po mnoho let v mainstreamové kinematografii k vidění. Craig a Starkey (ale i další herečtí partneři) se na scény připravovali s koordinátorem intimity dlouhé měsíce dopředu. Craig byl odhodlaný se vyhnout stereotypům a chtěl erotické scény natočit tak, aby byly jímavé, přirozené a působily co nejuvěřitelněji.

Aby se Starkeym pro natáčení patřičně naladili, dělali spolu nejrůznější cvičení na získání vzájemné důvěry, různě se chytali a odmršťovali, aby si navykli na vzájemnou tělesnou přítomnost. Netrénovanému oku by mohlo připadat, že prostě přes sebe po podlaze váleli sudy. Případně jim k dosažení bezprostřednosti pomáhal společný tanec. Pak už přišly zkoušky, pečlivé rozplánování jednotlivých záběrů s choreografem a kameramanem a nakonec vlastní natáčení sexuálních scén, což je podle Craiga asi ta nejmíň erotická situace na světě.

Původní novela není zcela dokončená, scenárista Justin Kuritzkes a režisér Guadagnino se ve svojí adaptaci pokusili dát vyprávění celistvější tvar. Prostřednictvím literárních historiků se zajímali o samotného spisovatele Burroughse. Ten ve svých textech často vytvářel sarkastické, posměšné až zvrácené obrazy, ke všemu přistupoval cynicky a se snahou o dekonstrukci. Ve skutečnosti ale prý byl poměrně nesmělý a něžný. Právě skrz toto poznání zkoušeli filmaři přistupovat k lásce, která z novely probleskuje a divákům svého snímku nabídnout vlastně univerzálně platný milostný příběh.

Zda se jim to povedlo se snad dozvíme někdy v nadcházejících měsících. Americká premiéra je oznámena na 27. listopadu a pokud film opravdu vstoupí do oscarového klání, tak snad následně zamíří i do našich kin.

Foto: A24

Zdroje: Variety I, II, Gazzetely, The Guardian, Screen Daily

Galerie: 6

Teplouš: Daniel Craig v první ukázce beatnického dramatu | Fandíme filmu Teplouš: Daniel Craig v první ukázce beatnického dramatu | Fandíme filmu Teplouš: Daniel Craig v první ukázce beatnického dramatu | Fandíme filmu Teplouš: Daniel Craig v první ukázce beatnického dramatu | Fandíme filmu Teplouš: Daniel Craig v první ukázce beatnického dramatu | Fandíme filmu Teplouš: Daniel Craig v první ukázce beatnického dramatu | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest