Johanka z Arku se dočká nového celovečerního filmu

Johanka z Arku se dočká nového celovečerního filmu | Fandíme filmu
Columbia Pictures
Režisér Baz Luhrmann (Moulin Rouge) nabídne francouzskou hrdinku v „ultimátním příběhu o dospívání“.

Režisér Baz Luhrmann má díky snímkům Romeo a Julie, Moulin Rouge nebo Velký Gatsby mnoho fanoušků. Ty nicméně příliš netěší, že mezi jeho jednotlivými filmy je vždycky alespoň čtyřletá pauza, často ještě delší. Teď to ale vypadá, že se australský rodák rozhoupal k častější aktivitě. Před dvěma lety uvedl na osm Oscarů nominovaného Elvise, loni nabídl minisérii Faraway Downs, což je rozšířený sestřih jeho Austrálie.

A nezastavuje. Nejprve mělo být jeho dalším filmem zpracování Mistra a Markétky, avšak nakonec projekt kvůli složité situaci kolem práv opustil. Namísto toho se rozhodl nabídnout vlastní film o Johance (Janě) z Arku. Snímek má být pojmenovaný zkrátka Jehanne nebo Jehanne d’Arc. Půjde o příští Bazův film, který je momentálně ve fázi příprav a v těchto dnech startuje casting.

Do hlavní role se hledá „mladá žena“, která stane v srdci „ultimátního příběhu o dívčím dospívání, zasazeném do období stoleté války“. Momentálně velmi populární Jenna Ortega (Wednesday, Beetlejuice Beetlejuice) před časem v jednom rozhovoru uvedla, že Utrpení Panny orleánské z roku 1928 je jeden z jejích nejoblíbenějších filmů a role Johanky je její vysněná. Tak uvidíme, zda bude usilovat o účast na Luhrmannově snímku.

Johanka z Arku byla prostá francouzská rolnice, která během stoleté války mezi Francií a Anglií uvěřila tomu, že ji Bůh pověřil vedením armády a spasením vlastní země. V letech 1429 a 1430 teprve sedmnáctiletá (osmnáctiletá) Jana skutečně vedla úspěšné tažení proti anglickým vojskům, avšak francouzský panovník se začal obávat její rostoucí popularity a navzdory úspěchům ji posléze svěřoval jen nedůležité a nebezpečné mise. Nakonec byla roku 1430 zajata spojenci Angličanů a o rok později souzena a odsouzena za kacířství a čarodějnictví. Nakonec ji Angličané veřejně upálili ve francouzském Rouenu. Ve 20. století byla svatořečena.

Její příběh byl ve filmu ztvárněn mnohokrát. Mimo jiných ji divákům představil už zmiňovaný snímek Utrpení panny Orleánské. Roku 1948 přišla Johanka z Arku s Ingrid Bergman v hlavní roli. Ta si úlohu zopakovala ještě o šest let později ve snímku Johanka z Arku u kůlu. Roku 1962 legendu zvěčnil Robert Bresson ve filmu Proces Jany z Arku. Roku 1999 zpracoval příběh Luc Besson, Millou Jovovich v hlavní roli. A před pěti lety tu byl francouzský film Janička z Arku. To je ale jen vrchol ledovce. Francouzské světici byly věnovány další filmy a televizní projekty, případně byl její osud vykreslený v rámci příběhů, které se věnovaly širším historickým souvislostem. Luhrmann tak bude mít co dělat, aby se právě jeho zpracování zařadilo mezi ta, k nimž se budou diváci vracet i po letech.

Titulní foto je ilustrační, z Bessonovy Johanky z Arku

Zdroje: Deadline, Variety, Indie Wire

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest