Robert Downey Jr. za návrat k Marvelu dostane gigantickou výplatu

Robert Downey Jr. za návrat k Marvelu dostane gigantickou výplatu | Fandíme filmu
Marvel Studios
Režiséři Russoovi také budou drazí, plus podrobnosti o domlouvání hvězdného návratu.

O víkendu Marvel oficiálně na Comic-Conu oznámil, že se Robert Downey Jr. vrací do světa Marvel Cinematic Universe v roli Doctora Dooma. Zpráva otřásla internetem a doteď fanoušci i hollywoodští komentátoři diskutují o tom, zda Downey jako záporák dává kreativně smysl, anebo je to celé jen komerční tah a snaha o návrat k obřím tržbám, na něž byl Marvel v minulosti zvyklý.

Definitivně to ukáže až čas, nicméně když je řeč o penězích, můžeme si už teď říct, že tenhle krok nebude pro Marvel vůbec levný. Server Variety a reportér Jeff Sneider vyzpovídali své zdroje a zjistili, že se v Disneyho korporaci plácnou přes kapsy.

Downey má dostat jak za Avengers: Doomsday, tak za Avengers: Secret Wars 50 milionů dolarů (dohromady tedy 100 milionů) a pokud by filmy v kinech zdolaly jisté, předem stanovené laťky, může být částka zdvojnásobena! Režiséři Anthony a Joe Russoovi nejsou taková hvězda jako Downey, ale i tak vyinkasují gigantické částky. Bratři mají dostat každý za Doomsday i Secrt Wars 20 milionů. To znamená 40 milionů pro celé duo a 80 milionů za natočení obou dvou filmů. Pokud filmy v pokladnách kin pokoří hranice 750 milionů a 1 miliardy dolarů, čekají na bratry další bonusy. Nikdo ze tří pánů tentokrát nedostává procenta ze zisku, která měl Downey v minulosti.

Dosavadní Downeyho Marvel výplata

Pro doplnění, za Avengers: Endgame dostal Downey pevnou výplatu 20 milionů a díky podílu ze zisku si nakonec údajně přišel asi na 75 milionů. Dohromady vystupování ve všech dosavadních marvelovkách Robertovi vyneslo už něco v rozmezí 500 a 600 milionů dolarů! Downey je pro studio extrémně drahý, nicméně se to vyplácí, nikdo není pro diváky takový tahák – Všechny marvelovky, v nichž Downey od roku 2012 vystupoval, utržily v kinech alespoň miliardu dolarů. Platí to pro celkem sedm snímků, což je zápis, jakým se nikdo z Robertových kolegů pochlubit nemůže.

Příští Avengers jako nejdražší filmy historie

Celkově pak budou Avengers: Doomsday a Avengers: Secret Wars pravděpodobně jedny z vůbec nejdražších filmů dějin. Jen Downey a režiséři si za jeden film ukousnou obřích 90 milionů, což je částka, za jakou jde s trochou šetření natočit celý výpravný celovečerák. Tady je potřeba připočítat ještě výplaty pro několik dalších desítek hvězd, všechny další členy štábu, za produkci (kulisy, pronájmy, energie…), za postprodukci a obří digitální triky. Tyhle filmy budou prostě muset povinně překračovat v pokladnách miliardové částky, aby mohly začít alespoň pomýšlet na to, že by byly ziskové.

Insideři dále rozebírají, že Downeyho smlouva zahrnuje například volné užívání soukromého tryskáče nebo zaplacení celého karavanového tábora, pro Roberta, jeho rodinu a spolupracovníky. Russoovi si pak vymínili, že oba filmy bude spoluprodukovat jejich společnost AGBO, což není moc obvyklé a Marvel má rád nad svými filmy kompletní dohled. Z dosavadních projektů měly produkčního partnera jen Spider-Manovy filmy (protože studio Sony drží na postavu práva) a Deadpool & Wolverine (protože Ryan Reynolds je jedním z mála, kdo se silou vyjednávací pozice může Downeymu alespoň blížit).

Od kdy Marvel tohle všechno chystá

loni na podzim se objevily zvěsti, že by mohl Marvel nahradit padoucha Kanga Doctorem Doomem. Už proto, že první film s Kangem (Ant-Man a Wasp: Quantumania) nebyl nijak úžasně přijatý a zároveň kvůli skandálu Kangova představitele Jonathana Majorse. Přinejmenším na přelomu letošního dubna a května (možná i dříve) začal Marvel dle aktuálních zákulisních informací poprvé jednat s Downeym o možném návratu. Domluva se dlouho nedařila, herec konstantně odmítal.

Ke zdárnému výsledku se domluva začala chýlit teprve před několika týdny, kdy režii příštích Avengers odmítl Shawn Levy, muž podepsaný pod Deadpoola & Wolverina. Downey se prý byl ochotný vrátit pouze tehdy, pokud budou režírovat Russoovi, a ti se vyšvihli do sedla jako nejžhavější kandidáti, když Levy odmítl. Jakmmile se Marvel domluvil s Anthonym a Joem, už bylo nakročeno k cíli a k závěrečné dohodě s Robertem prý došlo zkraje minulého týdne.

Jak to bude s natáčením

Poprvé by se měl Downey jako padouch Doctor Doom objevit v titulkové scéně chystané Fantastické čtyřky, jež právě započala natáčení a do kin půjde v létě příštího roku. Od září do konce listopadu bude Downey vystupovat na Broadwayi, pak by se měl začátkem roku pustit do preprodukce Avengers. Natáčení obou týmovek je momentálně naplánováno na druhé čtvrtletí příštího roku.

Russoovi na Comic-Conu prohlásili, že Downey hraje Victora Von Dooma, zdánlivě tedy úplně jinou postavu. Mezi insidery a komentátory se nicméně stále rozebírá, zda přeci jen nepůjde o nějakou variantu Tonyho Starka z alternativní reality, když už má postava stejného hereckého představitele. Ale na rozřešení si ještě počkáme.

Foto: Marvel

Zdroje: Variety, The Hollywood Reporter, Jeff Sneider, Devin Faraci

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest