Zemřel Jon Landau, oscarový producent Avatara a Titanicu

Zemřel Jon Landau, oscarový producent Avatara a Titanicu | Fandíme filmu
20th Century Studios
Nerozlučný parťák Jamese Camerona, jenž pomohl na svět řadě filmů, už není mezi námi.

Ve věku 63 let zemřel hollywoodský producent Jon Landau. Jeho úmrtí potvrdil médiím jeho syn Jamie Landau. Podle informací magazínu The Wrap zemřel Jon na rakovinu.

Narodil se roku 1960 v New Yorku, do filmové rodiny. Jeho matka Edie Landau i otec Ely Landau oba produkovali, Ely byl za dokument King: A Filmed Record... Montgomery to Memphis nominován na Oscara. Jon vystudoval kalifornskou USC School of Cinematic Arts a jeho nejstarší zápis na databázi IMDb je datovaný do roku 1985, kdy dohlížel na výrobu snímku Key Exchange. V osmdesátých a na začátku devadesátých let pracoval jako produkční manažer nebo jako producent na filmech jako Červený drak (1986), Smrtící triky (1986), Miláčku, zmenšil jsem děti (1989) nebo Dick Tracy (1990).

V 90. letech byl zaměstnaný jako viceprezident filmové výroby ve studiu 20th Century Fox, kde dohlížel z manažerské funkce na přípravu snímků jako Smrtonosná past 2, Pravdivé lži, Poslední Mohykán, Vetřelec 3 nebo Sám doma. Táhlo ho to ale zpátky k produkci. Měl nabídku od tří různých režisérů, vybral si spolupráci s Jamesem Cameronem, do jehož scénáře k Titanicu se prý okamžitě zamiloval.

Nebyl producent od stolu, natáčení filmu se osobně účastnil a konstantně řešil veškeré myslitelné problémy, aby Cameron mohl svoji megalomanskou vizi realizovat. Jon dohlížel na stavbu kulis, překopával časový rozvrh, když se natáčení o měsíce protáhlo a sloužil jako nárazník mezi nekompromisním režisérem a studiem, které bylo zděšené z toho, že rozpočet přetéká o desítky milionů dolarů. Nakonec se Titanic stal klasikou, na dlouho komerčně nejúspěšnějším snímkem historie a získal 11 Oscarů, včetně toho za nejlepší film, který obdrželi James i Jon.

Jon byl na Oscara ještě dvakrát nominovaný, když se s Cameronem pustil do dalších neskutečných dobrodružství – do Avatara a jeho pokračování. Vedle toho produkoval ještě snímky Solaris (2002), Beyond Glory (2015), Alita: Bojový anděl (2019) a Western Stars (2019). Podepsaný je také pod několik dokuentárních/koncertních snímků Bruce Springsteena a do budoucna jeho jméno uvidíme ještě u příštích pokračování Avatara.

Když smutná zpráva o Jonově odchodu zasáhla sociální sítě, spousta amerických filmových novinářů psala, že kdykoliv se s Landauem setkali během natáčení nebo propagačních akcí, vždy byl vřelý, přátelský, věnoval jim čas a bylo na něm cítit, že má filmy skutečně rád. Čest jeho památce a upřímnou soustrast pozůstalým.

Titulní foto: Jon Landau, Sigourney Weaver a Joel David Moore při natáčení Avatara 2

Zdroje, The Wrap, The Hollywood Reporter

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest