Režisér Lásky nebeské a Bondovi šéfové dostanou Oscara

Režisér Lásky nebeské a Bondovi šéfové dostanou Oscara | Fandíme filmu
BBC
Akademie filmového umění a věd rozdala první Oscary nadcházejícího ročníku.

Krom „soutěžních“ Oscarů se rozdávají také čestná ocenění. Za celoživotní dílo, za přínos kinematografii, příkladné chování v rámci světa filmu apod. V minulosti se ceny udělovaly přímo během hlavního ceremoniálu, v posledních letech se předávání odsunulo na samostatnou akci, tzv. Governors Awards (tedy ceny guvernérů Akademie filmového umění a věd). Letos se budou rozdávat 17. listopadu a jako vždy známe oceněné dopředu. Letos se dočkají:

Quincy Jones – Hudební skladatel, jenž byl v minulosti nominovaný za snímky Chladnokrevně, Děvčátko, Čaroděj a Purpurová barva. Vedle toho složil hudbu také pro snímky V žáru noci, Prácička v Itálii (The Italian Job 1969) nebo Útěk. Spolupracoval na řadě hudebních videí Michaela Jacksona.

Juliet Taylor – Castingová ředitelka 43 filmů Woodyho Allena, ale také snímků jako Samotář v Seattlu, Schindlerův seznam, Interview s upírem, Vymítač ďábla, Hořící Mississippi, Cena za něžnost, Blízká setkání třetího druhu či Televizní společnost.

Richard Curtis – Proslulý scenárista a režisér. Spoluautor seriálů Černá zmije a Mr. Bean, scenárista filmů jako Čtyři svatby a jeden pohřeb (nominace na Oscara), Notting Hill nebo Deník Bridget Jones. Legendární Lásku nebeskou také sám zrežíroval, stejně jako Lásky čas nebo Piráty na vlnách.

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson – Sourozenci, kteří vedou společnost EON Productions a mají tak moc nad Jamesem Bondem. Oba dva pracovali od útlého věku v rámci společnosti na jednotlivých bondovkách. Barbara v sedmnácti začínala v tiskovém oddělení Špiona, který mě miloval, u Moonrakera, Chobotničky a Vyhlídky na vraždu pracovala jako asistentka režie, mezi producenty poprvé figurovala u snímku Dech života. Michael se už u Goldfingera mihl jako třetí asistent režie a ve snímku měl také své první cameo (na rozdíl od Barbary měl čestné štěky v celé řadě bondovek). První skutečné zaměstnání dostal Michael v právním oddělení snímku Žít a nechat zemřít. Poprvé mezi producenty je zapsaný u Moonrakera. U filmů Jen pro tvé oči, Chobotnička, Vyhlídka na vraždu, Dech života a Povolení zabíjet se podílel na scénáři. Od roku 1995 sourozenci společně vedou EON a jsou hlavními producenty všech následujících bondovek.

Titulní foto: Richard Curtis při natáčení Red Nose Day Actually, charitativního „pokračování“ Lásky nebeské

Zdroj: Akademie filmového umění a věd

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest