Horizont: Americká sága – Nový trailer pro předražený omyl Kevina Costnera

Horizont: Americká sága – Nový trailer pro předražený omyl Kevina Costnera | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit dalších 10 obrázků
Podle kritiků nás v kinech čeká utahané a přeplácané retro, do kterého Costner naivně narval vlastní mnohamilionové úspory.

Na některých trzích začíná prodej vstupenek pro Horizont: Americkou ságu (Horizon: An American Saga), nový western Kevina Costnera, jehož první část bude do našich kin uvedena 27. června. Spolu s tím jsme se dočkali nového traileru, kde sám režisér film představuje jako příběh z časů, kdy „divoký západ“ Spojených států skýtal příležitosti pro všechny dost odvážné a silné na to, aby se o ni vyrazili porvat.

Sám Costner může se svou láskou k westernům a ve svých téměř sedmdesáti letech působit jako někdo, komu by mohly být hodnoty tvrdosti a odříkání blízké, nicméně při zběžném pohledu dosavadní festivalové recenze nikterak nezdůrazňují, že by byl Horizont konzervativní z hlediska předkládaného poselství. On je podle recenzentů hodně retro především po vypravěčské (filmařské) stránce.

Slabé recenze

Po premiéře na festivalu v Cannes první část Horizontu provázejí recenze vesměs průměrné až špatné a i těch pár pozitivních si většinou stěžuje na to, na co nadávají nespokojení kritici: Snímek je dlouhý, rozvleklý, útržkovitý. Žádná z postav nemá dostatek prostorou, nejsou dostatečně vykreslené. Americké sáze v její první kapitole žalostně chybí děj, je to vlastně jedno velké uvedení do příběhu, který by se snad měl rozběhnout někdy v budoucích částech. Tu a tam někdo pochválí záběry na krásnou krajinu, ale jinak se máme připravit na ten nejprůměrnější western, který nabízí ve slabším provedení to, co už jsme viděli ve westernech předešlých.

Často zaznívá, že měl být film natočený raději jako televizní série. Jednotlivé epizody by šlo vypointovat a divák by byl u sledování úplně jinak nastavený. Takhle vyrazíte do kina a za dlouhé tři hodiny se dočkáte úvodů několika různých příběhů, mezi kterými se rozpačitě přeskakuje. Sám Costner přiznává, že jej v Hollywoodu vyloženě prosili, aby Horizont zpracoval jako seriál, ale on za žádnou cenu nechtěl a trval si na svém. Ve filmech spatřuje vyšší hodnotu, vyšší prestiž, vyšší šanci, že přečkají test času.

Obrovské náklady a divácký nezájem

Kevin do natáčení podle svého posledního vyjádření investoval už 38 milionů dolarů z vlastní kapsy, tak moc si přál natočit projekt, se kterým jej všechna filmová studia po dlouhá desetiletí odmítala. Costner si nedělá iluze o tom, že by ze snímku byl miliardový hit, ale je majitelem práv a věří tomu, že si diváci během let snímek postupně najdou. Potíž je nicméně v tom, že studio Warner Bros. doplatilo dalších 62 milionů rozpočtu a několik desítek milionů stála propagace. Provozovatelé biografů dostávají zhruba polovinu z každé prodané vstupenky. Podle momentálních analýz snímek ve svém premiérovém víkendu utrží v kinosálech zhruba 12 milionů dolarů. Tak málo je publikum na Horizont zvědavé.

V kinech tedy může snímek utržit do konce promítání možná tak 50 milionů, když se bude hodně dařit. Příjmy z domácího videa jsou běh na dlouhou trať. Těsně po premiéře, kdy je o novinku největší zájem, utrží v obývácích i ty největší hity v současnosti jen zlomek toho, co se jim povedlo před tím v kině. A s přibývajícími lety už další příjmy přicházejí spíš po kapkách. Než se zahojí Warner Bros. a než se vrátí Costnerova investice, může to klidně trvat dlouhá desetiletí, než začne film generovat jakýkoliv zisk. Navíc už je prakticky dokončená dvojka, u níž se nejspíš bavíme o obdobných nákladech a příjmy lze vzhledem k očekávanému nezájmu o jedničku čekat ještě nižší.

Skončí Horizont nedokončený?

Možná měl Costner poslechnout a prostě zpracovat celý příběh jako seriál pro Netflix, Apple nebo Amazon, kde by mu rozpočet nákladného projektu jistě proplatili z vlastní kapsy a ještě mu dopřáli tučnou výplatu. Nicméně, jestli herci a režisérovi vynaložených 38 milionů dolarů (0,867 miliardy korun) z vlastní kapsy stojí za to, že si svůj vysněný příběh natočí ve vytoužené filmové podobě, bez jakékoliv kontroly shora a jakožto doživotní vlastník práv, je to samozřejmě čistě jeho věc. Jen potom reálně hrozí, že se ambiciózní ságu možná nepovede dokončit. První dva snímky jsou hotové, avšak celá sága je naplánovaná na celkem čtyři díly. Třetí se začal točit teprve teď a objevila se šuškanda o tom, že kvůli obtížnému shánění financí se přípravy „trojky a čtyřky“ porůznu protahují a odsouvají.

Kevinovi tak můžeme pogratulovat k jeho odvaze a odhodlání, ale jestli povedou ke kýženému výsledku, to ukáže až čas. Vlastně by mohl skončit jako některé postavy jeho ságy, které krušná výzva semele…

Děj velkolepé westernové ságy se odehrává v období občanské války, zhruba v patnáctiletém horizontu, před jejím začátkem i po jejím konci. Vyprávění se zaměří na osidlování divokého západu a to pohledem mnoha různých postav. Epická pouť je protkána nástrahami a nebezpečím, které s sebou přinášejí střetnutí s divokou zvěří, přírodou a domorodým obyvatelstvem, jež na daném území sídlí. Zároveň ale také občas jsou těmi nejkrutějšími a nejnebezpečnějšími samotní osadníci.

Scénář spolu s Costnerem napsal Jon Baird, který dosud není podepsaný pod žádným jiným projektem. V jedné z hlavních rolích vystupuje sám režisér, dále hrají Sienna Miller, Sam Worthington, Jena Malone, Abbey Lee, Michael Rooker, Danny Huston, Luke Wilson, Isabelle Fuhrman, Jeff Fahey, Will Patton, Tatanka Means, Owen Crow Shoe, Ella Hunt, Jamie Campbell Bower a mnozí další.

Foto: Warner Bros.

Zdroje: Empire, The Hollywood Reporter, World of Reel, GQ

Galerie: 11

Horizont: Americká sága – Nový trailer pro předražený omyl Kevina Costnera | Fandíme filmu Horizont: Americká sága – Nový trailer pro předražený omyl Kevina Costnera | Fandíme filmu Horizont: Americká sága – Nový trailer pro předražený omyl Kevina Costnera | Fandíme filmu Horizont: Americká sága – Nový trailer pro předražený omyl Kevina Costnera | Fandíme filmu Horizont: Americká sága – Nový trailer pro předražený omyl Kevina Costnera | Fandíme filmu Horizont: Americká sága – Nový trailer pro předražený omyl Kevina Costnera | Fandíme filmu Horizont: Americká sága – Nový trailer pro předražený omyl Kevina Costnera | Fandíme filmu Horizont: Americká sága – Nový trailer pro předražený omyl Kevina Costnera | Fandíme filmu Horizont: Americká sága – Nový trailer pro předražený omyl Kevina Costnera | Fandíme filmu Horizont: Americká sága – Nový trailer pro předražený omyl Kevina Costnera | Fandíme filmu Horizont: Americká sága – Nový trailer pro předražený omyl Kevina Costnera | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest