Kalki 2898 AD: Velkolepá sci-fi v novém traileru

Kalki 2898 AD: Velkolepá sci-fi v novém traileru | Fandíme filmu
Vyjayanthi Movies
Zobrazit dalších 12 obrázků
Seznamte se s trikovým dobrodružstvím ze světa, kde se hrdina postaví útlaku bezmocných.

Loni v létě jsme vám představili Kalki 2898 AD, velkolepý sci-fi epos, který přichází z Indie a pokusí se dobýt celý svět. S rozpočtem 72 milionů dolarů jde o nejdražší indický film (nebo přinejmenším o jeden z nejdražších), tudíž ambiciózní přístup k celosvětové distribuci byl nevyhnutelný.

Film inspirovaný hinduistickou mytologií vypráví příběh o „počátku konce“ a seslání avatara boha Višnua na Zemi, kde se má utkat se zlem. Tvůrci se chlubí tím, že najali největší indické herecké hvězdy a přední trikaře, aby zpracovali spoustu vizuálních efektů a velké akční sekvence. Nakolik to všechno povede k poutavému zážitku, můžeme zkusit odhadnout na základě nejnověji zveřejněného traileru.

V něm má film potenciál, ale také trpí na první pohled řadou neduhů. Vizuálně sledujeme kombinaci Star Wars, Duny, Final Fantasy či Bohů Egypta. Celá řada výjevů není vůbec marná, ale je patrné, že se hraje na efekt. Moc se neřeší, jestli všechno nějak dohromady pasuje a zda to dává v rámci fiktivního světa snímku logiku. Hlavní zjevně je, aby každý jednotlivý izolovaný moment byl co nejefektnější. Ukázce také příliš přepínání mezi žánry.

Na jednu stranu tu máme velkolepou, mytologickou epiku, která nabízí přirozené gravitas a dovede vyvolat dojem osudovosti. Vedle toho je tu nicméně hrdina, který jako by vypadl z moderní akční komedie. Hláškuje, možná je to tak trochu trouba (to se při kulturní bariéře z pár vteřin obtížně poznává) a celkově působí v mytologickém příběhu jako pěst na oko. Asi jako byste do Duny zasadili komiksového superhrdinu toho nejlidovějšího střihu. Žánrové mixy mohou fungovat, ale tady se to (alespoň na první pohled) nepovedlo.

Ideálně nevypadá ani grafické zpracování. Čistě digitální výjevy jsou fajn. V pořádku jsou také ty pasáže, kde jsou postavy zasazeny do kompletně digitálního prostředí, podobným stylem, jaký proslavila Třístovka Zacka Snydera. Pak je ale v traileru několik scén, které jsou kompletně natočené v reálných kulisách a ty nevypadají dobře. Záběry mají úplně jinou patinu, než zbytek filmu, chybí jim „vůně dálek“, prostě najednou koukáme na žánrový televizní seriál z dob, kdy na ně ještě tvůrci nedostávali moc peněz. Jako by byly tyhle scény špatně nasvícené a v postprodukci nedostaly potřebnou barvenou korekci, jež by je sladila se záběry vyprodukovanými počítačem.

Je tedy klidně možné, že na publikum mimo Indii, odkojené hollywoodskou produkcí, bude Kalki 2898 AD působit derivativně, amatérsky a křečovitě (přeci jen máme úplně jiné vnímání komedie, dramatu a patosu, než průměrný indický divák). Stejně tak se klidně může stát, že se najdou diváci, kterým se průměrná hollywoodská tvorba natolik přejedla, že si v ranku trikových velkofilmů rádi vyzkoušejí výlet do Indie, která přeci jen dává vyprávění trochu odlišnou příchuť, než na jakou jsme zvyklí. Tvůrci si každopádně už teď brousí zuby na pokračování. Pusťte si přiložené trailery, koukněte na fotky a na závěr ještě přidáváme anotaci:

V roce 2898 je dystopická společnost na Zemi na pokraji zhroucení. Zkorumpovaní vládci zneužívají ke kontrole mas technologie i náboženství. V těchto temných dobách se objeví tajuplná osoba, o níž si mnozí myslí, že je to moderní ztělesnění boha Višnua, bojovník předurčený proroctvím k tomu, aby svrhl tyrany a navrátil rovnováhu. Nabírá spojence, stává se pro utiskované symbolem naděje a hodlá se postavit samotné podstatě zkorumpovaného režimu. Začíná ultimátní bitva se zlem, která může ukončit dobu temna. Příběh inspirovaný hinduistickou mytologií připravil režisér Nag Ashwin. V hlavních rolích vystupují Prabhas, Amitabh Bachchan, Deepika Padukone, Kamal Hassan a Disha Patani. Indická premiéra je stanovena na 27. června, pak se může snímek podívat dál do světa.

Podklady a foto: Vyjayanthi Movies

Galerie: 13

Kalki 2898 AD: Velkolepá sci-fi v novém traileru | Fandíme filmu Kalki 2898 AD: Velkolepá sci-fi v novém traileru | Fandíme filmu Kalki 2898 AD: Velkolepá sci-fi v novém traileru | Fandíme filmu Kalki 2898 AD: Velkolepá sci-fi v novém traileru | Fandíme filmu Kalki 2898 AD: Velkolepá sci-fi v novém traileru | Fandíme filmu Kalki 2898 AD: Velkolepá sci-fi v novém traileru | Fandíme filmu Kalki 2898 AD: Velkolepá sci-fi v novém traileru | Fandíme filmu Kalki 2898 AD: Velkolepá sci-fi v novém traileru | Fandíme filmu Kalki 2898 AD: Velkolepá sci-fi v novém traileru | Fandíme filmu Kalki 2898 AD: Velkolepá sci-fi v novém traileru | Fandíme filmu Kalki 2898 AD: Velkolepá sci-fi v novém traileru | Fandíme filmu Kalki 2898 AD: Velkolepá sci-fi v novém traileru | Fandíme filmu Kalki 2898 AD: Velkolepá sci-fi v novém traileru | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest