Box Office: Garfield definitivně porazil Furiosu

Box Office: Garfield definitivně porazil Furiosu | Fandíme filmu
Sony Pictures
Zobrazit dalších 6 obrázků
Vychválená postapokalyptická podívaná neláká, publikum chodí na rodinné filmy.

Jestli minulý prodloužený víkend do poslední vteřinky nebylo jasné, zda v poměřování diváckého zájmu zvítězí Furiosa nebo Garfield, tak tento týden je zcela jasno. Nerozhodují drobné rozdíly, Garfield ve filmu (The Garfield Movie) vítězí na celé čáře.

Animák v severoamerických kinech při svém druhém víkendu utržil 14 milionů dolarů. To znamená oproti premiéře propad pouze 42%, což je velmi dobré znamení. Ze snímku nejspíš bude slušná trvalka. Ostatní trhy přidávají rovnou 27 milionů a celkem to zatím dělá 51 milionů z USA, skoro 101 milionů ze zbytku světa a celkem přes 152 milionů. Předpokládá se, že postupně líný kocour částku může až zdvojnásobit. Natáčení stále mrzkých 60 milionů, takže i kdyby byly propagační náklady nemalé, animák studia Sony skončí spolehlivě v plusu.

Smutné je, že Furiosa není ani na druhém místě. Tam najdeme další film pro celou rodinu, Imaginární přátele (IF). Ti z Ameriky hlásí tržbu 10,8 milionu, ze zbytku světa dalších 11 milionů a dohromady tedy už 138 mega. Celkem bychom mohli končit někde nad 170. To je o chlup víc, než se zdálo být možné minulý týden a vypadá to, že si lidé film doporučují. Jenže teď už prováhaný start nedožene a finální utržená částka pro zaplacení stodesetimilionového rozpočtu a propagačních nákladů dostatečná rozhodně nebude.

Furiosa: Sága Šíleného Maxe (Furiosa: A Mad Max Saga) tak potupně končí až na třetím místě. Ačkoliv byla ze tří filmů na čele žebříčku největší, nejdražší, nejvíc propagovaná, nejambicióznější a nejlépe hodnocená. Oproti už tak slabé premiéře se propadla o bolestivých 59%, čímž jasně signalizuje, že mimo největší filmové nadšence panuje skutečně jen minimální zájem. Řečí čísel to dělá 10,7 milionu dolarů za víkend v USA, 21 milionů ve zbytku světa, zatím jen něco přes 114 milionů v celkových tržbách. Maximálně se podaří dojet na cca dvousetřicetimilionový úhrn, pokud by byl film opravdu vřele přijatý v Číně. Jinak Furiosa taky nemusí dosáhnout ani na dvoustovku.

Právě neúspěch Furiosy v amerických hollywoodských magazínech vyvolal vlnu pochmurných článků o nejisté budoucnosti filmového průmyslu. Zdá se, že odhadnout dopředu, co na diváky zabere, je stále obtížnější. Zájem o biografy celkově klesá a filmový průmysl bude muset klesající tržby nějak řešit, protože dlouhodobě je vyrábění ztrátových snímků a provozování sporadicky navštěvovaných kin neúnosné. Jakých pokusů o řešení se dočkáme, to ukáže teprve čas.

Na čtvrté příčce je jeden z mála příkladů, že lidé stále do kina přijdou, pokud se všechno sejde: Tedy pokud je velkofilm sám o sobě lákavý, dobře hodnocený, dobře propagovaný a nasazený ve vhodném termínu. Během čtvrtého víkendu promítání v USA se Království Planety opic (Kingdom of the Planet of the Apes) povedlo přidat na už tak decentní hromádku dalších téměř 9 milionů dolarů. Celkem to severoamerický trh dotáhl k dnešnímu dni na 140 mega. Zbytek světa přidává k dobru dalších 15 milionů a globálně tedy postapokalyptická sci-fi hlásí úhrn 337 milionů. Celkově by se tržby měly přehoupnout přes laťku 400 milionů a rozumný rozpočet (podle různých zdrojů maximálně 160 milionů) bude zaplacený.

Hodně hezky se drží Kaskadér (The Fall Guy), který se promítá pátým týdnem. Tento víkend ztratil jen necelou třetinu diváků, a kdyby bývala měla akční komedie s Ryanem Goslingem a Emily Blunt o něco silnější start, dneska by byla hitem. Start však silný nebyl a natáčení se prodražilo, tudíž o úspěchu hovořit nemůžeme. Severoamerická kina tento víkend hlásí tržbu přes 4 miliony, zbytek světa něco přes 3 miliony. Celkově je v kasičce 158 milionů a částka ještě o nějakých dvacet dalších nabobtná. Tady však podobně jako u Furiosy nebo IF platí, že vzhledem k vysokému rozpočtu (130 milionů) to nebude stačit na pokrytí nákladů.

Za hranicí top pětky končí Cizinci: Kapitola 1 (The Strangers: Chapter 1). Ti při třetím víkendu v amerických kinech dokázali prodat vstupenky za 3,6 milionu. To není žádné závratné hausnumero, ale vůbec to nevadí. Celosvětově se zatím povedlo utržit 32 milionů, úhrnem by se mělo podařit nastřádat alespoň čtyřicítku a natáčení stálo pod deset. Cynicky řečeno se tak nabízí, že výše rozebíraný problém s návštěvností a nízkým zájmem o velkofilmy bude mít jednoduché řešení: Hollywood už bude točit jen horory…

Sedmá pozice žebříčku patří animé Haikyu!! The Dumpster Battle. Spojené státy přihazují do banku 3,5 milionu. Jiné asijské animáky tu zvládly v minulosti i víc, ale pořád jde vlastně jen o takové přilepšení. Skutečným zdrojům příjmu je pro produkci Asie a v té už se tržby blíží k 77 milionům. Doma tak bude snímek dál upevňovat své hitové postavení, zatímco v západních kinech ze sálů brzy zmizí. Podobně jako třeba křesťanské drama Sight, které na sedmé příčce žebříčku tržeb skončilo minulý týden. Tentokrát už je to jen desátá pozice. Klasicky se mimo cílovku nepodařilo mnoho lidí nalákat, zájem poklesl o více než 61%. To znamená aktuální tržbu lehce přes 1 milion, celkem 6 milionů v kapse a definitivní vyklizení kinosálů dřív, než se podaří zdolat desetimilionovou laťku.

O chlup lépe si vedly dvě novinky, které však ani jedna nebyly natolik výrazná, aby to dokázalo zahýbat s celkovou návštěvností. Klíčový severoamerický trh vygeneroval za víkend jen něco přes 64 milionů dolarů, což je jeden z nejslabší výsledků letošního roku. Nijak zásadní počet diváků nedokázaly přilákat dobře hodnocený indie horor In a Violent Nature (2,1 milionu dolarů) a Ezra (1,1 milionu). Ezra se ztratí jak pára nad hrncem, In a Violent Nature má šanci pár týdnů okupovat klubová kina a postupně tam splatit svůj nízký rozpočet.

Příští týden je výhled podstatně veselejší: Dorazí Mizerové 4 a thriller Strážci.

Titulní foto: Garfield ve filmu

Zdroje: Box Office Mojo, Luiz Fernando

Galerie: 7

Box Office: Garfield definitivně porazil Furiosu | Fandíme filmu Box Office: Garfield definitivně porazil Furiosu | Fandíme filmu Box Office: Garfield definitivně porazil Furiosu | Fandíme filmu Box Office: Garfield definitivně porazil Furiosu | Fandíme filmu Box Office: Garfield definitivně porazil Furiosu | Fandíme filmu Box Office: Garfield definitivně porazil Furiosu | Fandíme filmu Box Office: Garfield definitivně porazil Furiosu | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest