Teplouš: Daniel Craig má absťák a touží po mladším muži

Teplouš: Daniel Craig má absťák a touží po mladším muži | Fandíme filmu
Netflix
Beatnickou klasiku Williama S. Burroughse zfilmoval Luca Guadagnino, režisér Rivalů.

Režisér Luca Guadagnino je na vlně. Letos navázal na úspěch romance Dej mi své jméno tenisovým thrillerem Rivalové. A hned v září se může předvést na festivalu v Benátkách se svojí novinkou Queer. Ta vychází z novely Williama S. Burroughse, jež se u nás vydává pod názvem Teplouš.

Burroughs spolu s Jackem Kerouacem a Allenem Ginsbergem patří mezi přední představitele beatniků, kteří na konci 50. let v literatuře odmítli tradiční narativní struktury, obraceli se dovnitř, opovrhovali materialismem, experimentovali s drogami, razili sexuální svobodu a vykreslovali lidskou zkušenost značně explicitním způsobem. Proto byla řada románů ve své době dost kontroverzní. To částečně přispělo ke skutečnosti, že byl Queer dokončený v roce 1953, ale publikovaný až roku 1985.

Teplouš volně navazuje na autorova Feťáka, nicméně chystané filmové zpracování stojí samostatně. Pojednává o autorově alter egu, Leem, který se skrývá v Mexiko City před americkou spravedlností, potýká se s heroinovými abstinenčními příznaky a spolu s návratem libida je zcela posedlý mladším americkým námořníkem.

Leeho hraje Daniel Craig (James Bond, Na nože), námořníka Allertona Drew Starkey (Outer Banks, Na seznamu smrti). V dalších rolích vystupují Lesley Manville, Jason Schwartzman a Henry Zaga. Scénář napsal Justin Kuritzkes, jenž je podepsaný už pod režisérovy Rivaly. Luca Guadagnino tvrdí, že toužil knihu zfilmovat od té doby, co ji ve svých sedmnácti letech poprvé četl. V minulosti chtěl novelu zfilmovat Steve Buscemi, se Stanelym Tuccim a Benem Fosterem v hlavních rolích. Projekt nakonec nedopadl, a tak nejznámější adaptací Burroughsova díla dodnes zůstává Cronenbergův Nahý oběd.

Zatím nevíme, kdy by se Teplouš mohl dostat do české distribuce. Tady je anotace knižního vydání:

Teplouš je do jisté míry volným pokračováním Feťáka, jenže tentokrát hlavní hrdina prochází abstinenčními příznaky, jež mu pozvolna odkrývají vnější svět, kdy „všechno na sebe bere pekelný žár ohrožení a zla..., odporného násilí... a vše, co bylo doposud drženo drogou v šachu, se vyvalí na povrch. Narkoman s abstinenčními příznaky podléhá emočním excesům malého děcka nebo adolescenta, nezávisle na svém skutečném věku. Pohlavní pud se vrátí v plné síle. Šedesátiletí muži zažívají poluční sny a spontánní orgasmy..."

Titulní foto je ilustrační, Daniel Craig ve filmu Na nože 2

Zdroj: Variety

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest