Entertainment System Is Down: Keanu Reeves zažije paniku v letadle

Entertainment System Is Down: Keanu Reeves zažije paniku v letadle | Fandíme filmu
Ruben Östlund
Zobrazit další 1 obrázek
Svéráz Ruben Östlund točí další studii lidské příšernosti a směšnosti.

Režisér Ruben Östlund se rád šťourá v lidské nátuře. A dělá si z ní legraci. Mezinárodní uznání na velkých festivalech mu vynesly komedie jako Vyšší moc, Čtverec nebo Trojúhelník smutku. Rubenův styl humoru nesedí všem divákům a kritici se vždycky neshodují na tom, zda je jeho sociální komentář trefný nebo možná spíš prvoplánový.

Jestli se vám nicméně alespoň jeden Östlundův film líbil, pak pravděpodobně zvědavě vyhlížíte každý jeho další počin. A ten příští opět přichází s kreativní zápletkou. Novinka se jmenuje The Entertainment System Is Down (Zábavní systém nefunguje). Děj je zasazený na palubu dálkového letu, kde přestanou fungovat zábavní obrazovky. Pasažéři tak čelí strašlivé hrozbě: Nudě. Na palubě zavládne vztek a chaos.

Hlavní role si ve společenské satiře rozebrali Kirsten Dunst, Keanu Reeves, Daniel Brühl, Nicholas Braun a Samantha Morton. Režisér vysvětluje, že snímek napsal na základě anekdot, které několik let sbíral. Film vnímá jako studii mezilidských vztahů v mikrokosmu uzavřené kabiny letadla, kde nevlídné podmínky ničí moderního člověka. Östlund podle svých slov doufá, že z premiéry odejde nejvíc lidí v historii festivalu v Cannes.

Entertainment System Is Down má být dosud nejdražším filmem Rubenovy kariéry. Víme, že natáčení přijde na desítky milionů dolarů a dosud nejdražší Trojúhelník smutku měl rozpočet zhruba patnáctimilionový. Je tedy možné, že Östlund dostal třeba i dvacet mega, což je částka, za jakou se dá natočit kupříkladu jedna epizoda nákladného trikového televizního seriálu. Vysoký rozpočet byl zapotřebí, protože se Östlund spolu s produkcí rozhodli pro natáčení zakoupit skutečný Boeing 747. Chtěli, aby natáčení mělo potřebné měřítko, aby prostor scény působil patřičně rozlehle, aby šlo projít kontinuálním záběrem od kokpitu k ocasu a v jednotlivých scénách diváci mohli pozorovat, jak se malé osobní tragédie dějí ve chvíli, kdy se na pozadí hemží dalších tři sta nešťastníků. Snímek nás prostě má vtáhnout.

Zmínka o Cannes naznačuje, že režisér chce mít film připravený pro premiéru v příštím roce, tudíž bychom se snad ještě letos mohli dočkat prvního teaseru a bližších podrobností.

Foto: Ruben Östlund

Zdroje: Variety I, II, Ruben Östlund

Galerie: 2

Entertainment System Is Down: Keanu Reeves zažije paniku v letadle | Fandíme filmu Entertainment System Is Down: Keanu Reeves zažije paniku v letadle | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest