Red One: Dle zákulisních drbů natočil The Rock čtvrtmiliardový průšvih

Red One: Dle zákulisních drbů natočil The Rock čtvrtmiliardový průšvih | Fandíme filmu
Amazon Prime Video
Zobrazit dalších 8 obrázků
Vánoční novince Dwayna Johnsona předcházejí mizerné ohlasy a z produkce se šíří drby o katastrofickém průběhu natáčení.

Dnes byl zveřejněný první oficiální plakát pro velké vánoční dobrodružství Red One, zítra bude vypuštěný první trailer a 14. listopadu má být po předchozím odkládání vánoční akce s Dwaynem „The Rockem“ Johnsonem v hlavní roli uvedena do kin. Točit se začalo už v říjnu 2022 a původně byla premiéra plánována na Vánoce 2023. K odkladu mělo dojít kvůli tomu, že loňské stávky protáhly přípravy snímku a studio MGM chce Red One jednoznačně vypustit ven v předvánočním období.

Než bude zveřejněný trailer a uděláme si o snímku bližší obrázek, pojďme si zrekapitulovat znepokojivé informace, které se v posledních týdnech o filmu a jeho natáčení vyrojily.

Johnson se údajně nechová profesionálně

Vše odstartovalo, když magazín The Wrap přišel s velkým exposé, podle něhož měly přípravy Red One daleko víc problémů, než jen stávkové průtahy. S odkazem na zákulisní zdroje článek tvrdí, že hlavní hvězda filmu, Dwayne Johnson, měla často zpoždění. A ne zanedbatelné. Jednou měl Johnson přijít na plac s osmihodinovou prodlevou a štáb do té doby musel vymýšlet, jak točit bez něj. Jindy se prý na scéně neukázal vůbec nebo bylo potřeba měnit harmonogram, protože měl The Rock další závazky. Průtahy měly údajně navýšit rozpočet o dalších alespoň 50 milionů dolarů, což celkový rozpočet dostává někam k 250 milionům dolarů. Zároveň už se objevily drby, podle kterých film vypadá podstatně levněji.

The Wrap následně doplňuje článek anekdotami, co mají ilustrovat, že je pro Johnsona nedochvilnost dlouholetým problémem. Nedávno na něj diváci bučeli, když se o dvě hodiny zpozdil před nástupem na jedné wrestlingové akci. Pozdě prý chodil na natáčení seriálu Hráči i na natáčení akčňáku Rampage Ničitelé. A problémy údajně měly vyvstat také při natáčení Red Notice, kde prý byl Ryan Reynolds tak otrávený z toho, když čekal na Johnsona pět hodin, až se obě dvě hvězdy pohádaly a trvalo několik let, než se úplně udobřily.

Další problémy produkce

Vedle Dwayna sklízí kritiku tak producent filmu Hiram Garcia, Johnsonův bývalý švagr, který před lety pracoval jako The Rockův asistent a postupně se vypracoval do pozice producenta jeho filmů a ředitele jejich společné produkční společnosti Seven Bucks Productions. Anonymní zdroje v článku The Wrapu tvrdí, že Garcia producentské řemeslo neovládá a nebyl schopný projekt řídit (především z hlediska dohlížení na dodržování harmonogramu, řešení problémů…). A pochvalu si nevysloužila ani manažerka a producentka ze studia MGM, Julie Rapaport. Julie do té doby dohlížela na výrobu malých dramat a na skokový přestup k velkým blockbusterům podle insiderů nebyla připravená.

Dále The Wrap píše, že Johnson odmítá natáčet víc jak čtyři až pět hodin denně a údajně měl během produkce Red One točit propagační záběry pro své jiné projekty, ačkoliv se zdroje rozcházejí v tom, zda se tyhle „bokovky“ točily za peníze alokované na Red One nebo na vlastní náklady.

Další svědectví o Johnsonově pracovním nasazení

Když budeme pátrat po svědectvích The Rockova chování při práci jinde, najdeme protichůdné pohledy. Už v samotném článku The Wrapu některé zdroje tvrdí, že Johnson nikdy nepřišel na scénu s více než hodinovým zpožděním. Známý paparazzi s přezdívkou Atlanta Filming, který dlouhá léta fotí filmové produkce, tvrdí, že při natáčení venkovních scén v Atlantě žádné velké zpoždění u Dwaynea nikdy nezaznamenal. Herec a kaskadér Simba Dibinga píše, že snad nikdy v Hollywoodu nepracoval s větším profesionálem. Sám Johnson má za sebou slavný spor s Vinem Dieselem při natáčení Rychle a zběsile, kdy Diesela a pár dalších kolegů obvinil z flákání (a Dieselovu neprofesionalitu potvrzovaly další zákulisní zdroje).

Ale jsou tu i pohledy z opačné strany. Při sporu z Dieselem se objevily zdroje, které ze špatné pracovní morálky vinily naopak The Rocka. Že se minimálně na jednom setkání s fanoušky ukázal s asi dvouhodinovým zpožděním je zachycené na video. A v reakci na článek The Wrapu se objevily různá anonymní vyjádření lidí, kteří tvrdí, že Johnsonovo zdržování natáčení při nejrůznějších příležitostech zažili. Známý wrestlingový komentátor Jim Cornette ve svém podcastu například rozebíral drby, podle nichž většinu Black Adama měl natočit Johnsonův dublér (na něhož byl digitálně nanesen The Rockův obličej), protože hvězda byla zaměstnána nějak jinak.

Šuškanda zkrátka nabízí různé pohledy. Nicméně, i kdyby platily ty nejškaredější verze a Johnson opravdu chodil na natáčení pozdě, osobně točil v té nejmenší možné míře a během filmového natáčení trávil čas přípravou svých jiných marketingových projektů, nemusí nic z toho ještě nutně znamenat, že se v zákulisí Red One a jiných The Rockových projektů děje cosi nekalého.

Hvězdné manýry mohou být předem posvěcené

Je docela klidně možné, že Johnson dopředu zaangažovanému filmovému studiu (nebo streamovací společnosti) řekne, že se na projektu bude podílet jen tehdy, pokud ve všem bude po jeho. Pokud se spolu s ním budou účastnit jeho nepříliš zkušení kolegové, pokud nebude točit mnoho hodin denně, pokud se bude předem počítat s množstvím průtahů, kvůli jeho nabitému diáři, pokud bude Johnson smět využívat prostředky štábu k natáčení svých dalších aktivit a pokud se bude počítat s navýšením rozpočtu při případných průtazích.

Také je pravda, že jsou hvězdně obsazené filmy pro stream často extrémně drahé, jelikož se dopředu počítá s menšími (nebo nulovými) příjmy z kin a hvězdy si nadiktují vysoké honoráře, protože nemohou počítat s podílem tržeb. Nebo prostě vědí, že streamovací platformy mají hluboké kapsy a jsou ochotné zaplatit nadstandardní cenu, pokud to znamená získání projektu na úkor tradičních filmových studií.

Jestli si filmová studia či streamovací společnosti spočítají, že jim takový styl práce nevadí a v součtu je pro ně v čemkoliv prospěšný, tak je to jejich věc. Můžeme se bavit o tom, nakolik je takový přístup férový a morální vůči řadovým členům štábu. Zvlášť když jim dopředu nikdo neřekne, jak všechno bude probíhat, žijí v nejistotě a neustále dělají špatně placené přesčasy, takže jsou nedohodnocení a přepracovaní na úkor prospěchu někoho jiného. Možná se někde v tom všem najde i regulérní porušování zákoníku práce či pravidel jednotlivých cechů (herců, filmových řemeslníků…), ale to je problém morálky, kapitalismu či snad fungování Hollywoodu a nutně to neznamená, že by Johnson dělal cokoliv, co si předem nedomluvil s manažery Amazonu nebo projekt nějak šidil nebo sabotoval.

Proč Johnsonova kritika vyšla na povrch právě teď

U podobně kritických článků, jako je ten od The Wrapu je také vždy důležité se ptát, proč vlastně vznikl. Odkud se vzal. Možná redaktor autenticky zaslechl nějaké zvěsti o problémech při natáčení, začal zpovídat své zdroje a spoustu toho vyplavalo. V prostředí velkých zpravodajů amerického zábavního průmyslu nicméně většinou vznikají podobné články s nějakou určitou agendou. Někdo sleduje konkrétní zájem, a proto nechá k novinářům uniknout potřebné informace, nebo je nasměruje správným směrem.

Někdy jde prostě o výměnu ve stylu „něco za něco“ – Nenapíšete o větším průšvihu a my vám na oplátku naservírujeme alespoň menší. Také se objevila teorie, že se někomu znelíbilo, jak Johnson začal mluvit v rozhovorech o tom, že podpoření Joa Bidena v předchozích volbách byla chyba. Na oplátku tak byla zpochybněna The Rockova vlastní důvěryhodnost.

Další možný motiv? V podobné době došlo k velké nehodě při natáčení kaskadérské scény pro snímek The Pickup. Podle některých hlasů od toho měl Dwayneův pseudoskandál odvést pozornost, aby se na začátku května nerozebírala vážná zranění členů štábu způsobená nedbalostí produkce a pozornost filmové veřejnosti se zaměřila úplně jinam.

Třeba byl vážně The Rock během natáčení neprofesionální,  nekolegiální, bez respektu k řadovým dělníkům štábu. A někteří lidé z produkce už toho měli dost a pohovořili s médii, aby na problém upozornili, případně jej třeba i do budoucna pomohli zmenšit. Anebo se snímek Red One vážně nepovedl a někdo v řetězci manažerů a producentů si chce nad průšvihem umýt ruce, ukázat prstem na někoho jiného a dopředu si tak udělat „alibi“.

Dosavadní ohlasy jsou slabé

Už od loňského prosince se proslýchá, že se film nepovedl. Prý rozhodně nevypadá jako mnohasetmilionový projekt. A na letošním Cinema Conu v Las Vegas bylo ze snímku promítáno asi deset minut z filmu. Proběhlo to ale v utajení a na rozdíl od všech ostatních prezentací o téhle reportéři nesmějí dodnes mluvit. Anonymně skrze své jiné novinářské kolegy vzkazují, že to co viděli, za moc nestálo…

Jak už jsem psal výše, v tuhle chvíli nevíme, co všechno je na zprávách ze zákulisí Red One pravda. Zítra vyjde první trailer a na vlastní oči se tak budeme moci přesvědčit o tom, zda má vánoční akční dobrodružství alespoň potenciál, anebo bude už na první pohled vypadat tak mizerně, jako některé zprávy naznačují.

Ve snímku Red One padouch unese Santu Clause ze severního pólu. Člen jednotky E.L.F. (Extremely Large and Formidable – Neskutečně Velcí a Úžasní) a lovec odměn spojí síly, aby Santu našli a zachránili Vánoce. V hlavních rolích vystupují Dwayne Johnson, Chris Evans, J.K. Simmons, Bonnie Hunt, Lucy Liu, Kiernan Shipka, Kristofer Hivju, Nick Kroll, Mary Elizabeth Ellis a Wesley Kimmel. Režíruje Jake Kasdan, scénář napsal Chris Morgan. Datum premiéry v českých kinech je stanoveno na 14. listopadu 2024.

Foto: Amazon MGM Studios

Zdroje: The Wrap, People, ABC, IA Stories, Jeff Sneider I, II, III, Jim Cornette,

Galerie: 9

Red One: Dle zákulisních drbů natočil The Rock čtvrtmiliardový průšvih | Fandíme filmu Red One: Dle zákulisních drbů natočil The Rock čtvrtmiliardový průšvih | Fandíme filmu Red One: Dle zákulisních drbů natočil The Rock čtvrtmiliardový průšvih | Fandíme filmu Red One: Dle zákulisních drbů natočil The Rock čtvrtmiliardový průšvih | Fandíme filmu Red One: Dle zákulisních drbů natočil The Rock čtvrtmiliardový průšvih | Fandíme filmu Red One: Dle zákulisních drbů natočil The Rock čtvrtmiliardový průšvih | Fandíme filmu Red One: Dle zákulisních drbů natočil The Rock čtvrtmiliardový průšvih | Fandíme filmu Red One: Dle zákulisních drbů natočil The Rock čtvrtmiliardový průšvih | Fandíme filmu Red One: Dle zákulisních drbů natočil The Rock čtvrtmiliardový průšvih | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest