Jedním ze snímků, které dorazí tento týden do českých kin, je francouzská historická romance Umění jíst a milovat. Už tohle žánrové rámování může být pro řadu diváků lákadlem. La Passion de Dodin Bouffant nicméně svádí k „ochutnání“ ještě skrz vyobrazenou gastronomii. Je to takový ten typ filmu, při jehož sledování budou foodies očima hltat spíš obsah talířů, než vyprávění jako takové. Pokrmy pro filmaře připravil Pierre Gagnair, francouzský šéfkuchař, jenž za svou kariéru získal celkem čtrnáct Michelinských hvězd.
Oficiální anotace: Píše se rok 1885. V rozlehlém domě v údolí Loiry začíná další den a kuchařka Eugénie od časného rána pobíhá v kuchyni. Její jedinečný talent a láska k vaření dávají vzniknout neuvěřitelně chutným pokrmům. Posledních 20 let pracovala pro slavného gurmána Dodina. Společně hledají a nalézají nové, neotřelé recepty, zkoumají chutě a sdílejí lásku ke gastronomii. Během let mezi nimi vzniklo silné pouto ovoněné upřímnou láskou. Dodin by byl rád, kdyby se Eugénie stala jeho ženou. Ta ale zarputile odmítá, nechce ztratit svobodu. Vždyť jejich soužití je takto dokonalé. Tráví spolu dlouhý čas, zkoumají a hledají recepty. Není to lepší než kdejaké manželství? Dodin je ale neústupný a tak se rozhodne udělat něco, co ještě nikdy neudělal: uvaří on pro ni. Možná mu poté řekne své Ano.
Eugénii hraje Juliette Binoche, oscarová herečka známá z Anglického pacienta, Čokolády, trilogie Tři barvy, Milenců z Pont-Neuf, Posedlosti, Bouřlivých výšin či ze Sils Maria. Dodina ztvárnil Benoît Magimel (Král tančí, Pianistka). Režíroval vietnamský režisér Anh Hung Tran (Vůně zelené papáje, Norské dřevo, Věčnost). Za Umění jíst a milovat Tran získal cenu za nejlepší režii na festivalu v Cannes. Česká kina snímek uvádějí od 9. listopadu.
Podklady a foto: Gaumont, CinemArt