Agents of S.H.I.E.L.D.: Ragtag

Agents of S.H.I.E.L.D.: Ragtag | Fandíme filmu
Těsně před finále Agenti a jejich nepřátelé odhalují své postoje, dávné křivdy i konečné cíle.

Finále je doslova za rohem, ale ještě než si jej budete mít příležitost pustit, máme pro vás pro ukrácení čekání rekap předposlední epizody nazvané Ragtag. Ta do značné míry posouvala figurky do pozic, které zaujmou na začátku finále a rozkrývala motivace jednotlivých hráčů. Samotný průběh epizody možná nebyl kdovíjak převratný a nechybělo pár až příliš laciných fórků, ale nášup informací stál za to.

Začněme agentem Wardem. Garrett ho v útlém věku zdánlivě zachránil (ve skutečnosti spíš tedy zmanipuloval pro své potřeby) před toxickým prostředím jeho rozvrácené rodiny a před jistým vězením. Zavedl jej do divočiny a udělal z něj muže, který se dokáže za každé situace spolehnout sám na sebe a obstát. Garrett byl nejsvětlejším bodem Wardova pokřiveného života, jeho maximální loajalita tedy není nepochopitelná. Na ploše flashbacků jedné epizody tvůrci uděli co mohli. Jakmile Garrett Warda dostatečně připravil, zasvětil jej do plánů Hydry, přihlásil jej na akademii S.H.I.E.L.D.u a nechal jej proniknout od Coulsonovy jednotky. Jenže proč? Důvod je také překvapivě jednoduchý.

Coulsonův tým se dovtípí, že všechny nitky se sbíhají do společnosti Cybertek (výrobce Deathloka) a May s Coulsonem infiltrují její archivy. Opět jsme se dočkali dalšího prokreslení světa po rozpuštění S.H.I.E.L.D.u, ve kterém vědečtí pracovníci zrušené organizace realisticky hledají novou práci, a k tomu nechyběla humorná scéna, ve které agent Triplett znovu připomněl prvního Captaina Ameriku, když vytáhnul kufřík špionážních retro-pomůcek.

V archivu se potom dozvídáme, že projekt Deathlok běží už roky a prvním Deathlokem byl agent Garrett! S.H.I.E.L.D. se na něj vykašlal po tom, co utrpěl vážné zranění v akci, a tak si musel zachránit život jinak. Od té doby S.H.I.E.L.D. neuznává, přehodnotil životní priority a navíc neustále pomalu umírá. Coulsonovu jednotku infiltroval proto, aby zjistil, jak Phil zázračně přežil svou smrt, vyléčil sebe a v ideálním případě ještě pro Hydru vyrobil nějaké ty supervojáky, aby si přivydělal. Jak se ukáže v závěru epizody, Hydra chce supervojáky po dokončení prodat americké armádě, která je po rozpuštění S.H.I.E.L.D.u (a potažmo po událostech v New Yorku) celá lačná postavit se na vlastní nohy a postavit se proti nadpřirozeným hrozbám vlastní silou. Kruh se krásně uzavírá.

A s tím, jak se postupně uzavírá celá série, jsme se dočkali i scény, ve které si konečně spolu sednou agentka May a Skye, dvě ženy v minulosti více či méně zamilované do Warda, znechucené jeho lží. K nějakému rozuzlení pomalu míří i osobní příběh Skye, o které se od Rainy dozvídáme, že její rodiče jsou příšery! Mohly by to být mimozemšťané? Kdo ví, internet je samozřejmě plný divokých teorií (Sky je podle jedněch Spider-Woman, podle druhých Sarah Gazra, podle jiných Crystal), ale závěrečná epizoda nám zcela určitě dá další odpovědi nebo alespoň další vodítka. A Raina? Ta se zajímá o lidi se speciálními schopnostmi a evidentní zájem jeví o Skye. Je možné, že by měly obě společný původ? Víc bychom se mohli dozvědět od Clairvoyanta, který se možná konečně dostavil na scénu.

Coulsonovi hoši (a dívky) nakonec vypátrali základnu Hydry na Kubě, jenže přišli s křížkem po funuse. V podzemním bunkru zbyly jenom počítače, skrze které naštěstí Skye dovede stopovat své zakódované disky na palubě Autobusu. V dramaticékm cliffhangeru však na tým zaútočí několik agentů s explozivním okem v hlavě a jeden agent s asgardskou berserkerskou tyčí.

To podstatné se ovšem dělo přímo na palubě Autobusu, kam Ward odvlekl Fitze a Simmons. V dramatické sekvenci, ve které Grant vyhodí své dávné přátele za letu do oceánu, jsem na chvíli skutečně uvěřil tomu, že jsou oba hrdinové mrtví. Byla by to silná ozvěna epizody, ve které Ward vyskočil za Simmons z letadla a málem se ukázalo, že autoři mají pořádné koule. Jakmile ale kontejner dopadl do vody, ukázalo se pouze to, že Grant není skrz naskrz zkažený a ve finále se téměř jisté dočká vykoupení. Že by alespoň v tomhle případě vykoupení bylo možné jedině za cenu obětování života?

Ješte před nedobrovolným opuštěním letadla Fitz stihl odpálit EMP, vyřadil Garretta z chodu a téměř jej zabil Jeho jedinou šancí tak bylo tolik vytoužené mimozemské sérum, které se Raina snažila v posledních dnech s pomocí Skyiných disků zreplikovat. Nakolik byla úspěšná se zřejmě dozvíme až příště. Garrett díky mimozemské látce a séru Extremis přežil a probudila se v něm nová síla. Ta může být potenciálně spalující, avšak jisté je, že prozatím z Johna činí velkolepého oponenta pro nadcházející finále (že by na Gravitona a Blizzarda došlo až v příští sezoně?) a možná také skutečného Clairvoyanta, tedy skutečného „věštce“. Jak totiž Garrett říká - teď vidí celý vesmír!

A vesmír se otevírá i před námi. První sezona sice končí, ale jak už jistě víte, definitivně byla odsouhlasena druhá sezona, ale také separátní seriál Agent Carter, který bude pojednávat o počátcích S.H.I.E.L.D.u ve čtyřicátých letech.

Naše hodnocení
7/10

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest