Agents of S.H.I.E.L.D.: Providence

Agents of S.H.I.E.L.D.: Providence | Fandíme filmu
Seriál pokračuje v drobnokresbě světa po dramatických změnách z Captaina Ameriky 2.

Agenti S.H.I.E.L.D.u se vezou na vítězné vlně. Dočkali jsme se už druhé vynikající epizody v pořadí, a tak se téměř zdá, jako že seriál brzdil Captain America 2. Jakoby se filmaři museli dlouho držet zkrátka a teprve spolu s premiérou Kapitána mohli naplno otevřít stavidla. Ale spekulace stranou, pojďme k Providence.

Epizoda adresuje řadu otázek, které vyvolává ta minulá i Captain America 2 (Opět předpokládám, že jste film viděli, nebudu se vyhýbat spoilerům!). Coulson se snaží dát dohromady zbytky S.H.I.E.L.D.u. Útokům Hydry odolalo několik posledních základen, jenže světoví vůdci chtějí organizaci prošetřovat - viz vyšetřovací komise na konci Capa dvojky. Na základnu Hub míří plukovník Talbot (postava známá z příběhů o Hulkovi, pravá ruka generála Rosse, hraje ho Adrian Pasdar) z amerického letectva, který pod záminkou nevinného výslechu chce nejspíš všechny pozatýkat.

Coulson odmítá otevřený konflikt s armádou Spojených států, proto zahajuje protokol Audacy. Jeho cílem je přenést S.H.I.E.L.D. mimo zákon, udělat z něj organizaci, která oficiálně neexistuje. Řada agentů se rozhodne vzdát letectvu, ale z epizody nebylo příliš zřejmé, zda se k Audacy připojilo víc agentů, nebo jen Coulsonova posádka. Naši ústřední hrdinové společně s agentem Triplettem nastupují na Bus a mažou svoji totožnost ze světa, z čehož někteří fanoušci usuzují, že by mohli v případě potřeby přejmout osobnost některých již zavedených komiksových postav.

Tým postupně zpochybňuje Coulsonovo oprávnění k udávání rozkazů za dané chaotické situace a později i jeho dušení zdraví, když je Phil vede doprostřed ničeho, jen na základě souřadnic, které možná poslal Fury, ale možná také Hydra, která je láká do léčky. Dozvídáme se, že Fury sice projekt T.A.H.I.T.I. nařídil, jenže stál za ním někdo jiný. Jenže kdo? A proč? Může se Phil kdykoliv zhroutit? Vzájemné pochybnosti jsou dobře napsané i zahrané, z velké části je ale epizoda sólem pro Clarka Gregga, který parádně zahrál Coulsonovu frustraci i zarputilost. Za klíčové lze považovat připomenutí, že S.H.I.E.L.D. je poslední obranou linií mezi lidstvem a šmejdem jako je Hydra, což platí v jakékoliv situaci. Dokud tedy o seriál bude zájem, jede v nezměněné podobě dál, Agenti budou pouze pracovat v utajení, s menším množství prostředků, ale také příkazů.

Po napjatém putování ve vzduchu i na sněhu se Coulson oddal své víře, předstoupil před dělo a skutečně dostal svůj tým na tajnou Furyho základnu, vedenou agentem Koenigem, jehož ztvárnil Patton Oswalt. To je vedle Paxtona další parádní herecký úlovek, který závěru epizody pomohl vtisknout výrazný pocit úlevy a také spoustu humoru, které tým po ztrátě kořenů tolik potřeboval. Navíc se žene bouře, před kterou bude oddech třeba.

Hydra totiž stále plánuje dokončit třetí fázi projektu Centipede, tudíž vytvořit armádu supervojáků a následně „změnit svět“. Projekt opět povede Raina, dopomoci ji k tomu mají vzorky séra, která Garrett ukořistil při návštěvě bunkru s mimozemšťanem, a výzkum Fitze a Simmons, který je ale šifrovaný a bude na Wardovi, aby se ze Skye pokusil vymámit heslo. Konečně se také dozvídáme rozsah Grantových lží. V týmu se přetvařoval neustále, aby si získal jeho důvěru a odhalil Coulsonovo tajemství, skutečné jsou možná jen city k Skye. Ty ale nemusí hrát roli, protože Garrettovi dluží Ward příliš mnoho...uvidíme, která strana nakonec převáží. Každopádně jako bad boy je Brett Dalton daleko snesitelnější, než byl kdykoliv předtím!

Garrett se jako Clayrvoiant maskoval proto, aby „zmátl S.H.I.E.L.D.“. Bez zpětného přehrávání jednotlivých epizod těžko posuzovat, zda podobné „matení“ může mít nějakou hodnotu nebo se jedná pouze o scenáristický nedodělek, nicméně se zdá, že tímto je kapitola uzavřena. Ať už s nadpřirozenými schopnostmi nebo bez, Bill Paxton je stále vynikající, kéž by v seriálu zůstal jako hlavní záporák ještě na hodně dlouhou dobu. Slast s jakou ze sebe chrlí zlomyslné poznámky, je kouzelná. Mimochodem, co se asi skrývá pod železným plátem na jeho boku? V komiksech se z Garretta stal kyborg, tak uvidíme, nakolik sdílí osud s kolegou Deathlokem.

Kromě vyslání Warda za hesly k harddisku byl samozřejmě klíčový útok na základnu The Fridge, kde Hydra nabrala spoustu užitečných artefaktů a vězňů. Nechyběli Ian Quin, Marcus Daniels (v komiksech známý jako padouch Blackout, který nasává energii z nejbližšího okolí) berserkří hůl z Asgardu, objekt 0-8-4 ze stejnojmenné epizody a Gravitonium! Jedním z důvodů k vyplenění skladů by mělo být zaměstnání Coulsona a jeho lidí, kterým bude moct Hydra takhle nasypat najednou ohromné množství klacků pod nohy. Můžeme tak jenom doufat, že i další epizody budou šlapat stejně dobře, jako dvě poslední!

Providence byla dokonce tak nabitá, že záměrně vynechávám řadu zajímavých drobností, které by u slabších epizod bývaly „velkou událostí“. Phil prošel důležitým posílením své víry ve správnost svého počínání, seriál adresoval řadu situací z dřívějška a rozdal karty do budoucna. Děj měl svou logiku, dialogy údernost a postavy měly v rámci informačně i emocionálně nabité epizody co předvést! Dalšího dílu se nemůžu dočkat, což je možná vůbec nejdůležitější vlastnost každého seriálu...

Naše hodnocení
8/10
Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest