Oscar 2014: Ohlédnutí, zajímavosti

Oscar 2014: Ohlédnutí, zajímavosti | Fandíme filmu
Kdo neumí mluvit, co jedí hvězdy na slavnostním předávání, kolik tuhle srandu vidělo lidí a které ceny překvapily.

Oscary jsou rozdány a podrobný výpis nominovaných a oceněných najdete v předchozím článku. Tady se budeme věnovat krátkému shrnutí a ohlédnutí. I když Oscara za nejlepší film dostalo 12 let v řetězech, za absolutního vítěze bychom mohli označit Gravitaci, která získala 7 Oscarů z deseti, o které se ucházela. Stejným počtem nominací se může pyšnit i Špinavý trik, který ale trochu překvapivě neproměnil ani jednu jedinou. Což nás může svým způsobem těšit. Zatímco se v Americe z American Hustle stal značný hit a miláček kritiků, u nás v Česku a na Slovensku je film považován za těžce nadhodnocenou, veleprůměrnou kriminálku. Ceny tak putovaly do zaslouženějších rukou. 12 let v řetězech a Klub poslední naděje si odnesly shodně po třech cenách, Ledové království vedle Oscara za nejlepší celovečerní animák dle očekávání urvalo i cenu za nejlepší píseň. Ceny za kostýmy a výpravu pro Velkého Gatsbyho asi také nikoho nepřekvapí. Ostatní filmy už si odnášely sošky po jedné.

Nějakého opravdu velkého překvapení jsme se nedočkali, zarážející může být snad jedině kategorie dokumentárních filmů, kde se předpokládalo vítězství Act of Killing - drásavého svědectví o brutálních masakrech v Indonésii druhé poloviny 90. let 20. století. Místo toho zvítězil snímek 20 Feet From Stardom - dokument o talentovaných vokalistkách, které nikdy nevystoupily ze stínu hudebníků, které doprovázely. Určitá nejistota panovala také kolem nenápadné Her, která mezi pompézními oscarovými snaživci působila malinko ztraceně, ale nakonec si cenu za nejlepší scénář odnesla. Jestli někde byl na místě dojatý úsměv, pak určitě tady.

Co se samotného předávacího večera týče, Ellen DeGeners ustála svůj již druhý slavnostní večer se ctí. Vyhnula se nějaké větší kontroverzi, která loni rozdělovala názory na výkon Setha MacFarlanea, dovedla být poměrně vtipná ("Tady v Hollywoodu nám prší, ale jsme v pořádku. Díky za vaše motlitby.“), aniž by se příliš často dostávala do nějaké křeče. I tak se ceremoniál nevyhnul určité rozvleklosti, což je ale při současné podobě asi nevyhnutelné s jakýmkoliv moderátorem. Přenos každopádně sledovalo 43 milionů Američanů (rating byl královských 12.9), což je při vynechání sportovních událostí největší sledovanost od finále seriálových Přátel! Za poslední roky Oscar stoupá obecně, je vidět, že pokud jsou nominované filmy, na které lidi chodili do kina, diváci jsou na výsledky zvědaví.

Nějaké vyloženě strhující děkovné řeči jsme se tentokrát nedočkali, nicméně Lupita Nyong’o, Steve McQueen, Matthew McConaughey či Cate Blanchett se rozhodně s přebráním ceny vypořádali se ctí. McQueenův radostný výskok přidáváme i ve vizuální podobě.

Co se jednotlivých momentů, o kterých se nejvíc mluví týče, vítězem byla moderátorka Ellen. V jednu chvíli se vyfotila s několika herci z předních řad na svůj Twitter a obrázek se dočkal tolika retweetů, že dokonce na chvíli vyřadil Twitter z provozu. Na fotce můžete dobře vidět, jak dobrá nálada v sále panovala.

Dalším vtipným momentem bylo objednání pizzy. Když Ellen poprvé procházela publikem a ptala se, kdo má hlad, zdálo se, že jde jen o jednoduchý vtípek. Později se ale skutečně objevil poslíček s pizzou, kterou si (některé) hvězdy rozebraly přímo z papírových krabic. K zaplacení pizzy nechala Ellen kolovat čepici Pharrella Williamse, který ten večer zazpíval svou nominovanou píseň Happy (a předvedl se v otřesném obleku s kraťasy).

Pozornost na sebe strhnul také John Travolta, který nedovedl vyslovit jméno Idiny Menzel (píseň Let It Go) a ohlásil někoho jako „Adele Muzin“. Od scénáře se na pódiu odchýlil také Bill Murray, který vzdal krátký hold nedávno zesnulému Haroldovi Ramisovi, když oznamoval nominace za nejlepší kameru.

Co dalšího internet hromadně sdílel? Jennifer Lawrence sice letos nevyhrála, ale opět zakopla, tentokrát už na červeném koberci.

Internetem se šíří také vtípky na adresu Leonarda DiCapria, který bude podle internetových šprýmařů svou prohru oplakávat ještě nejméně týden.

A na závěr nesmí samozřejmě chybět ještě Benedict Cumberbatch, který se úžasně vetřel na společnou fotku s U2.

To je od nás z letošních Oscarů vše, v diskusi dejte vědět, které momenty utkvěly v paměti vám.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest