Oscar 2014: Kdo vyhraje, kdo by vyhrát měl, kdo chybí

Oscar 2014: Kdo vyhraje, kdo by vyhrát měl, kdo chybí | Fandíme filmu
Ještě jednou se před slavnostním vyhlášením noříme mezi letošní oscarové nominace.

Je to tady. Už v noci z neděle na pondělí se rozhodne, kdo si odnese nejvýznamnější filmovou cenu světa. Bezmála půlroční kampaň hollywoodských studií, cílená na zisk zlaté trofeje, se chýlí ke konci a nastal ideální čas spekulovat nad budoucími vítězi. Letošní Oscary patří k nejnapjatějším ročníkům za mnoho let. Málokdy se totiž stane, že by v některých z „hlavních“ kategorií mohli zcela s klidem zvítězit hned čtyři nominovaní (hl. mužský herecký výkon) a nebylo by to žádné velké překvapení. Je také dobré brát na vědomí, že sami akademici si za poslední léta uvědomili předvídatelnost Oscarů a každý rok chtějí alespoň jednou vyloženě šokovat. Někdy se jim to sice extrémně vymkne z rukou (to vážně před pěti vyhrál Penn za Milk nad Rourkem za Wrestlera?), ale reklamami nechutně natahovaný tříhodinový večer tak aspoň získá postrádané grády.   

Kromě mých tipů na vítěze cen Akademie uvádím i své čistě subjektivní favority (kolonka „Měl by vyhrát“) a jedince, které v letošním ročníku citelně postrádám.

Nejlepší film

A začínáme pěkně zostra jednou z nejtěžších kategorií. Takřka po celý „oscarový závod“ to vypadalo, že si pro sošku s náskokem doběhne tvůrčí tým otrokářského dramatu 12 let v řetězech. Má za sebou vítězství ve Zlatých glóbech i na britských cenách BAFTA, ve velmi důležité ceně producentů (PGA – Producent’s Guild Awards) však remizovalo s Cuarónovou Gravitací. Podle zákulisních klepů si většina akademiků tentokrát překvapivě uvědomuje, že 12 let v řetězech je solidním počinem, ale škodí mu snaha útočit na ceny. Zato Gravitace se už od premiéry dočkává vynikajícího přijetí a v konečném utkání by mohla 12 let porazit. Vítězství Řetězů na Glóbech a cenách BAFTA v kontextu Oscarů takřka nic neznamená a sféra akademiků je v tomto případě rozdělena. Proto půjdu lehce proti proudu a vsadím na Gravitaci.

Škoda, že do tohoto napjatého závodu nemohli promluvit i Howardovi Rivalové. Pořádným konkurentem pro soupeřící dvojku by asi nebyli, ale ocenit jejich technické, herecké a režijní mistrovství alespoň čestnou nominací by vůbec nebolelo.

Vyhraje: Gravitace

Mohl by vyhrát: 12 let v řetězech

Měl by vyhrát: Gravitace

Citelně chybí: Rivalové

Nejlepší režie

Tady není co řešit. I kdybych v předchozí kategorii se svým tipem střílel mimo, Alfonso Cuarón si stejně doběhne na pódium pro Oscara za nejlepší režii. Za podivných okolností by se mohlo stát, že by vítězstvím překvapil Steve McQueen (kategorie byla v minulých letech nepředvídatelná). To však letos s vysokou pravděpodobností nevyjde. Nikdo z ostatních nominovaných ve stínu Cuaróna nemá šanci – přitom taktéž odvedli vynikající práci. Virtuózní režijní vedení Gravitace je ale třeba ocenit zdaleka nejvíc.

Vysoce zamrzela absence Paula Greengrasse, který sice obdržel nominaci jak na cenách BAFTA, tak na Glóbech, ale ta nejcennější mu unikla. Akademie dala přednost svému miláčkovi Alexandru Payneovi, přitom ale nesprávně opomněla mistra v budování napětí a absolutní filmové sugestivnosti. Škoda.

Vyhraje: Alfonso Cuarón – Gravitace

Mohl by vyhrát: Steve McQueen – 12 let v řetězech

Měl by vyhrát: Alfonso Cuarón - Gravitace

Citelně chybí: Paul Greengrass – Kapitán Phillips

Mužský herecký výkon v hlavní roli

Jak už jsem naznačil v úvodu, mužský výkon v hlavní roli je letos zdaleka nejsložitější kategorií. Čtyři z pěti nominovaných mají za své výkony na kontě vítězství na více či méně důležitých filmových cenách. Jediným smolíčkem v partě je Christian Bale, jehož samotná nominace za matný Špinavý trik byla menším překvapením. Favoritem je Matthew McConaughey za povedené drama Klub poslední naděje. McConaughey je nejdiskutovanější herec posledních měsíců, herecky na sobě ohromně zapracoval a pomalu budoval svůj velkolepý comeback, který vyvrcholil v loňském roce. Zcela jistě mu hraje do karet, že v současné době vládne ve vynikajícím seriálu True Detective. Je známo, že Akademie miluje comebacky a ráda je oceňuje. Možná ještě raději ale maže staré křivdy.

A to by mohlo pomoci Leonardu DiCapriovi. Ten svou první šanci na Oscara měl už takřka před dvaceti lety a od té doby se dostal do pozice možná nejlepšího současného herce. Ve Vlkovi z Wall Street předvedl fascinující výkon chlápka, co zkrátka nedokázal říct ne kvantům peněz, prostitutek a drog. DiCaprio obvykle o filmové ceny nemá příliš velký zájem, letos však pomáhá kampani Vlka z Wall Street co to jde. Vystupuje v talk-show a účastní se speciálních projekcí pro akademiky. Ti si na oplátku možná konečně uvědomí, že jeho dosavadní kariéra už by nějakého toho Oscara možná zasloužila. Rozum mi ale velí, abych raději nic neočekával a šel na jistotu – McConaughey.

Jednou z mnoha smutných absencí je pochopitelně Tom Hanks v roli kapitána Phillipse. Většina diváků mluví především o mrazivých posledních pěti minutách, Hanks je ale jako hrdinný kapitán vynikající po celou dobu a měl nyní zatápět McConaugheymu s DiCapriem.

Vyhraje: Matthew McConaughey – Klub poslední naděje

Mohl by vyhrát: Leonardo DiCaprio – Vlk z Wall Street

Měl by vyhrát: Leonardo DiCaprio – Vlk z Wall Street

Citelně chybí: Tom Hanks – Kapitán Phillips

Ženský herecký výkon v hlavní roli

V této kategorii to vypadá, že je vše dopředu vyřešeno. I přes nedávný skandál Woodyho Allena, který měl údajně sexuálně zneužívat svou adoptovanou dceru, by si pro sošku měla dojít Cate Blanchett za roli psychicky nestabilní ženy v Blue Jasmine. V tomto případě už bylo rozhodnuto víceméně od srpnové premiéry filmu. A nic s tím neudělá ani výborný výkon Amy Adams v jinak zcela zapomenutelném, ale v Americe podivně adorovaném krimi dramatu Špinavý trik. Ta už má sice na svém kontě pět nominací (mimochodem stejně jako Leo, Amy však terčem vtipů zatím není), ale vypadá to, že ani její silný výkon ve Špinavém triku jí k ceně nepřivede.

Kromě jediné nominace za scénář akademici zcela ignorovali závěr trilogie Before a s ní i přirozenou a velmi vtipnou Julie Delpy. Do nominací na Glóby ještě proklouzla, ale v konkurenci s matadorkami typu Meryl Street a Judi Dench asi neměla příliš šancí.

Vyhraje: Cate Blanchett – Blue Jasmine

Mohla by vyhrát: Amy Adams – Špinavý trik

Měla by vyhrát: Cate Blanchett – Blue Jasmine

Citelně chybí: Julie Delpy – Před půlnocí

Mužský herecký výkon ve vedlejší roli

I zde je vše vyřešeno. Na cenách BAFTA sice Klub poslední naděje mysteriózně absentoval a do závodu tak promluvil Barkhad Abdi, to nic ale nemění na tom, že svého prvního Oscara získá Jared Leto. Transgenderové role jsou u akademiků obecně velmi oblíbené, ale Letova role rozhodně není žádná past na ceny. Frontman 30 Second to Mars se jí zhostil parádně a byla by škoda ho v budoucnu vidět jen na koncertním jevišti. Osobně mi trochu víc šmakoval drsný otrokář Michael Fassbender v 12 let v řetězech, ale to na reálných prognózách pranic nezmění.

Bolestných absencí je v této kategorii mnoho. Kromě jednoznačné chyby vynechat precizního Daniela Bruhla z Rivalů, mě irituje i absolutní ignorace Jacka Gyllenhaala ze Zmizení. Tenhle temný thriller obecně ostrouhal obrovským způsobem, ale do vyšetřování zarytý detektiv Loki byl zkrátka až moc zapamatovatelný, a Gyllenhaal v jeho kůži předvedl svůj zatím nejlepší výkon kariéry.

Vyhraje: Jared Leto – Klub poslední naděje

Mohl by vyhrát: Barkhad Abdi – Kapitán Phillips

Měl by vyhrát: Michael Fassbender – 12 let v řetězech

Citelně chybí: Jake Gyllenhaal – Zmizení/Daniel Bruhl – Rivalové/James Franco – Spring Breakers

Ženský herecký výkon ve vedlejší roli

Kategorie, která jen čeká na překvapivého vítěze. Duel mezi Lupitou Nyong’o a Jennifer Lawrence totiž může skončit všelijak. Klidně i vítězstvím černého koně v podobě June Squibb za roli neústupné matky-důchodkyně v dramatu Nebraska. Zaoceánské hlasy favorizují Nyong’o, možná i proto, že velmi ceněné otrokářské drama by mělo mít alespoň jednu hereckou cenu (i přesto, že má film ensemblovou náturu). Jiné hlasy zase preferují superstar Jennifer Lawrence, která akademiky učarovala svým ukecaným a vyloženě otravným výkonem ve Špinavém triku (zcela neironicky, pokud to byl záměr její postavy, tak mise splněna). Přikláním se k Lawrence, je současným miláčkem Hollywoodu a Akademie se úspěšných hereček obvykle nepřejídá.

Osobně mi mezi nominovanými malinko chybí nenápadný, ale velmi přesvědčivý výkon Amy Adams v Her. Především za magickou scénu, kdy konverzuje s Joaquin Phoenixem o lásce k operačnímu systému. Díky nominaci za Špinavý trik tento přešlap ovšem nemusí tolik mrzet.

Vyhraje: Jennifer Lawrence – Špinavý trik

Mohla by vyhrát: Lupita Nyong’o – 12 let v řetězech

Měla by vyhrát: June Squibb – Nebraska

Citelně chybí: Amy Adams – Ona

Nejlepší originální scénář

Zde možná bude platit, že co vyhrálo na Glóbech, vyhraje i na Oscarech. Ona Spikea Jonzeho je neobvyklou sci-fi romancí o lásce mezi mužem a operačním systémem. Zní to jako látka, která by se v nesprávných rukou proměnila v absolutní katastrofu. Tomu Jonze však zabránil a proměnil banální námět v citlivý a nenuceně dojemný scénář, za nějž by si po zásluze měl odnést zlatou sošku. Hlavní konkurencí mu je scénář ke Špinavému triku Davida O. Russella a Erica Warrena Singera. Ne že by byl tak dobrý, ale nedostatkům navzdory je obliba filmu u akademiků opravdu zančná, což potvrzují nominace takřka v každé kategorii. Her je ovšem jeden z nejvíce ceněných filmů roku (většina amerických kritiků ho považuje dokonce za ten nejlepší) a měl by si odnést alespoň jednu sošku.

Nic vyloženě citelně nechybí, přesto je ale škoda, že si Akademie více nevšímá originálních komediálních scénářů. V minulosti udělali sice několik výjimek (např. nominace pro Ženy sobě), ale od té doby se tomuto žánru u Oscarů nedostává mnoho pozornosti. V klidu bych si dokázal představit nominaci za Apokalypsu Hollywoodu od Setha Rogena a Evana Goldberga. Ti dokázali dostatečně mimózní námět rozpracovat do chytré a sebe-shazující komedie. V červnu o ní za mořem psali jako o naprostém „game changeru“ komediálního žánru. Tak proč nevidíme i nějaké přijetí od Akademie?

Vyhraje: Spike Jonze – Ona

Mohli by vyhrát: David O. Russell a Eric Warren Singer – Špinavý trik

Měl by vyhrát: Spike Jonze – Ona

Citelně chybí: Seth Rogen a Evan Goldberg – Apokalypsa v Hollywoodu

Nejlepší cizojazyčný film

Na první pohled není o čem diskutovat. Paolo Sorrentino je suverén a jeho Velká nádhera pobrala snad všechny americké filmové ceny, které mají kategorii pro cizojazyčný film. Akademici se ale v této kategorii obvykle neřídí podle jasných favoritů a často nechávají prostor pro překvapení (2008 – Průvodce, 2009 – Tajemství jejich očí). Už jen proto by mohl překvapit dánský Hon. Je to výrazně oscarovější látka než trochu rozplizlá, přehnaně bohémská Velká nádhera a Akademie už v minulosti ukázala, že má severská dramata ráda. Není to v žádném případě jistota (Velká nádhera je obrovský papírový favorit), ale neříkejte, že jsem vás nevaroval.

Vyhraje: Velká nádhera

Mohl by vyhrát: Hon

Měl by vyhrát: Hon

Citelně chybí: -

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest