10 nejlepších filmů roku 2012

10 nejlepších filmů roku 2012 | Fandíme filmu
Představujeme deset nejlepších loňských filmů v českých kinech, podle naší redakce.

Rok se s rokem sešel a nás opět čeká příjemná povinnost, zavzpomínat si na to nejlepší, co jsme letos viděli. Loni jsme desítku toho nejvydařenějšího sestavili tak akorát, letos se jednotlivé filmy ve sbírání hlasů vyloženě předháněly a bez problémů bychom dali dohromady třeba dvacítku. Což jen potvrzuje, že rok 2012 byl v kinech vyloženě nabitý. Připomínáme, že v následujícím žebříčku najdete deset nejlepších filmů, které byly oficiálně uvedeny do široké české kinodistribuce. Můžete protestovat, můžete nesouhlasit, ale to nemění nic na tom, že je daná metoda podle nás nejpřehlednější. Ne každý má možnost objíždět festivaly, ne každý se dostane do ciziny, ne každý uznává stahování filmů z internetu. Takhle je jednoznačně dané, ze kterých filmů vybíráme, nemusíme spekulovat nad tím, do kterého roku ten či onen snímek vlastně zařadit a především jste je všichni mohli všechny vidět! Pokud si chcete rozšířit obzory, tak jsme letos krom nejlepších filmů v kinech pochválili také to nejlepší na DVD, a to hned ve dvou žebříčcích (první, druhý).

Jakým způsobem se letos hlasovalo? Loni nás bylo v začínající redakci pět a půl, hlasování tudíž probíhalo malinko jednodušším způsobem. Letos už každý redaktor odevzdal pečlivě očíslovaný top ten, ve kterém každá z deseti příček byla ohodnocena od jednoho do deseti bodů. Závěrečným součtem bodů se určil definitivní výběr filmů a jejich pořadí. Hlasování se zúčastnili Anarvin, svobik, Jaaaara, Remi, CBD, Rudmen, novoten, Lister, Vojcl, Brousitch, Aleš, Somerset, Andrew, Rasputin, Kejdy a Phil cze - celkem tedy 16 redaktorů. Závěrem připomínáme, že filmu fandíme především jako dobré zábavě, a tak na následujících řádcích nečekejte žádnou „vznešenou kultůru“, nýbrž plnokrevné bijáky, které si rádi budeme i po letech pouštět znovu a znovu!

 

10. Až vyjde měsíc

Začínáme jedním z nejpozitivnějších zážitků letošního roku. Svérázná komedie Wese Andersona vám vykouzlí na tváři přiblblý úsměv, který jen tak nesmažete. V centru dění je dojemně upřímná dvojice dětí, které se milují a vydávají se spolu na útěk před nechápavými dospěláky. Vše se odehrává v Andersonově roztomile pokrouceném světě, osázeném svéráznými postavičkami, které hrají takové kalibry, jako Bill Murray, Edward Norton či Tilda Swinton. Pokud je ve vás alespoň ždibec dítěte, tuhle feel good romantickou komedii si zkrátka nesmíte nechat ujít. Pusťte si trailer.

Aktuální cena DVD Až vyjde měsíc v českých e-shopech:  
Aktuální cena Blu-ray Až vyjde měsíc  v českých e-shopech:  

 

9. Stud

Po hřejivé komedii je na řadě mrazivé drama Stud, jeden z nejaktuálnějších a myšlenkově nejbohatších filmů loňského roku. Na první pohled je poslední počin Brita Stevea McQueena především skvěle natočený a zahraný příběh o sexuální závislosti, pod povrchem ale můžeme hledat také nepříjemné zrcadlo dnešní doby, která je občas až chorobně posedlá neodkladným ukájením lidských tužeb. Více se dočtete v naší recenzi.

 

8. Hobit

naší recenzi Hobit příliš chvály nesklidil, nicméně většina redakce se návratem do Středozemě okouzlit přeci jen nechala. A ono to vlastně ani není příliš těžké. Nový Zéland je stále překrásný, nostalgie pracuje na plné obrátky, výprava a triky jsou vynikající, v jednotlivých scénách si umí Peter Jackson poradit bravurně, herci jsou jeden sympatičtější než druhý a na hádanky ve tmě budeme ještě dlouho s láskou vzpomínat.

Aktuální cena DVD Hobit - Neočekávaná cesta v českých e-shopech:  
Aktuální cena Blu-ray Hobit - Neočekávaná cesta  v českých e-shopech:  
Aktuální cena 3D Blu-ray Hobit - Neočekávaná cesta  v českých e-shopech:  

 

7. Nedotknutelní

Příběh bohatého bělocha na vozíčku, kterému vstoupí do života rozpustilý mladý černoch, mohl skončit jako melodramatická ždímačka na city. Díky skvělým hereckým výkonům Omara Sye a François Cluzeta a citlivému režijnímu vedení se z Intouchables vyklubala neuvěřitelně srdečná „pohádka pro dospělé“, která letos dokázala rozveselit i rozplakat snad úplně každého. Přečtěte si plnou recenzi.

Aktuální cena DVD Nedotknutelní v českých e-shopech:  
Aktuální cena Blu-ray Nedotknutelní  v českých e-shopech:  

 

6. Atlas mraků

Cloud Atlas není filmem bez problémů, jak se ostatně můžete dočíst v naší recenzi, nicméně už za jeho ohromnou ambici ho nelze neobdivovat. Řada režisérů by nedokázala smysluplně převyprávět ani příběh o sekání trávníků, zato sourozenci Wachowští a Tom Tykver sestříhali šest žánrově různorodých povídek, zasazených do různých časových období, do kterých obsadil de facto několik málo stejných herců, a přesto Atlas mraků není matoucí, jednotlivé příběhy se navzájem podporují, odkazují na sebe a proplétají se, nechybí emoce, humor ani dechberoucí akce a celé je to prošpikované několika jednoduchými pravdami o životě, které nepůsobí směšně. Málokterý film letos nabídl větší prostor k interpretaci a vyvolal větší diskuse a celé je to zabalené v řemeslně brilantním kabátku. Ne vážení, ať už si o celkovém vyznění myslíte cokoliv, tuhle upřímnou snahu zkrátka nejde neobdivovat.

Aktuální cena DVD Atlas mraků v českých e-shopech:  
Aktuální cena Blu-ray Atlas mraků  v českých e-shopech:  

 

5. Muži, kteří nenávidí ženy

Novinku Davida Finchera provázela před premiérou značnou dávku nevole, protože se někteří diváci odmítali smířit se skutečností, že je stejná předloha zfilmovaná dvakrát pouhé dva roky po sobě. David Fincher ale nakonec všem zavřel pusu, když ukázal, že pochybovat o jednom z nejlepších žijících filmařů se nevyplácí. I k takovéto „zakázce“ přistupoval režisér se svojí typickou precizností, film vypadá překrásně, atmosféra je mrazivá jak švédská zima, Daniel Craig přinejmenším solidní a Rooney Mara snad ještě lepší, než Noomi Rapace. Kdyby takhle vypadaly všechny „zbytečné“ detektivky, byl Hollywood k zulíbání. Přečtěte si naši recenzi.

Aktuální cena DVD Muži, kteří nenávidí ženy v českých e-shopech:  
Aktuální cena Blu-ray Muži, kteří nenávidí ženy  v českých e-shopech:  

 

4. Looper

Rian Johnson řadě slavnějších kolegů dokázal, že na pořádnou sci-fi nepotřebujete ani tak velkolepý rozpočet, jako spíš zápal a talent. S cestováním v čase možná ve filmu nejsou o nic menší problémy, než v jiných obdobných filmech, ale kdo by se na Loopera zlobil, když je tak vizuálně osobitý, prošpikovaný zajímavými nápady a emocionálně nabitý. Joseph Gordon-Levitt opět potvrdil, že dokáže celý film odtáhnout na svých zádech a Bruce Willis (podobně jako v Až vyjde měsíc) po dlouhé době nepůsobil dojmem, že si přišel jen pro šek. Pro fanoušky science fiction událost, které se všichni Carteři, Prometheové a Recallové nehrabou ani po kotníky. Vše o filmu.

Aktuální cena DVD Looper v českých e-shopech:  
Aktuální cena Blu-ray Muži, kteří nenávidí ženy  v českých e-shopech:  

 

3. Skyfall

Když už si myslíte, že vás agent 007 nemůže ničím překvapit, přijde Sam Mendes a udělá z Jamese Bonda perfektně protřepaný mix realistického dramatu s popkulturní studnicí těch nejoblíbenějších bondovských trademarků. Unavená ikona se snaží najít způsob, jak se uplatnit ve změněném světě a zároveň se odmítá zřeknout svého osobitého já. A to jak doslova, přímo na plátně v podání vždy vynikajícího Daniela Craiga, tak ve druhém plánu, který Sam Mendes do příběhu nenásilně vetkal. Bond je snad poprvé emocionální, což paradocně jeho nepostradatelné pompě dodává ještě větší sílu. Podle mnohých nejlepší bondovka vůbec, podle nás přinejmenším jeden z nejlepších filmů letošního roku. Více se dočtete v naší recenzi.

Aktuální cena DVD Skyfall v českých e-shopech:  
Aktuální cena Blu-ray Skyfall  v českých e-shopech:  

 

2. Temný rytíř povstal

Jen těžko jsme mohli doufat, že by se Nolanovi podařilo překonat Temného rytíře, nicméně jako závěr trilogie je TDKR více než důstojný. Ve scénáři se bohužel tu a tam objevily díry v logice, nicméně audiovizuální hody a emocionální konec jakékoliv drobné vady na kráse plně vynahrazují. Zlomený Bruce, Kočičí žena, masivní davové scény, The Bat...výčty pozitiv jsou nekonečné. Christopher Nolan důstojně završil svou ságu a Batman už bez něj nikdy nebude takový. Čtěte naši recenzi.

Aktuální cena DVD Temný rytíř povstal v českých e-shopech:  
Aktuální cena Blu-ray Temný rytíř povstal  v českých e-shopech:  

 

1. Avengers

Co dodat, na špici našeho žebříčku se umístila čistokrevná zábava, která si na nic nehraje, přesně ví, čím chce být a daří se jí to na 110 procent. Když se Marvel rozhodl spojit své jednotlivé hrdiny do jednoho filmu, všichni se báli, že z toho bude nepřehledný a nekompaktní guláš. Naštěstí se projektu chopil zkušený scenárista Joss Whedon, který osekal svůj úkol na dřeň a soustředil se na několik základních imperativů: Avengers jsou různorodá sebranka, k jejich spolupráci musí být přirozený důvod. Všichni musí mít prostor a být platnými členy týmu, a to jak na poradách, tak v boji. A především film musel fungovat jak pro skalní fanoušky, tak pro ty, kteří z žádných předchozích filmů neviděli. Výsledek je fenomenální. Všechno do sebe přirozeně zapadá, všichni hrdinové mají svou roli a mezi sebou mají perfektní chemii. Film funguje v dramatické, komediální i akční rovině a každý si v něm najde to svoje. Zkrátka se jedná o fenomén, který perfektně definuje časy, ve kterých geekové začali diktovat vkus mas. Více chvály v naší recenzi.

Aktuální cena DVD Avengers v českých e-shopech:  
Aktuální cena Blu-ray Avengers  v českých e-shopech:  
Aktuální cena 3D Blu-ray Avengers  v českých e-shopech:  

 

To je z naší strany všechno, v diskusi se budeme těšit na vaše osobní žebříčky. Rok 2012 byl opravdu nabitý, takže lze předpokládat, že si každý našel své vlastní favority. A to je vždycky to nejdůležitější - aby každý filmový fanoušek alespoň jednou za čas dostal k snědku něco, co je přesně podle jeho gusta. Doufejme, že následující rok v tomhle ohledu nebude o nic méně vydařený!

PS: Ke všem uvedeným filmům jsme přidali nákupní odkazy. Pokud se je rozhodnete využít, neplatíte ani korunu navíc, najdete si tu nejlepší cenu daného filmu a ještě podpoříte provoz redakce FandimeFilmu.cz.

Temný rytíř povstal

20.07.2012 | USA, Velká Británie
Akční, Krimi, Drama, Thriller
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest