TOP 2012: Ty nejlepší filmy na DVD II.

TOP 2012: Ty nejlepší filmy na DVD II. | Fandíme filmu
Které filmy se vyhnuly kinům, šly rovnou na DVD/Blu-ray a přesto byste je neměli minout? Je tu náš druhý výběr.

Silvestr se nezadržitelně blíží, a tak se již brzy můžete těšit na náš pravidelný žebříček toho nejlepšího, co jsme mohli za uplynulý rok vidět v kinech. Nicméně ne všechny filmy se do našich kin nakonec dostanou. Znáte to. Těšíte se, koukáte na trailery, hltáte každý rozhovor s tvůrci a pak najednou prásk, váš favorit se našim kinům vyhne obloukem a místo něj dostane přednost nějaká debilní slátanina, na kterou nakonec stejně nikdo nepřijde. Naštěstí je tady ale pořád možnost, že se vytouženého bijáku dočkáme alespoň na DVD. A ostatně proč ne. Obrazovky jsou pořád větší a větší, pět reproduktorů si už dnes může dovolit kde kdo, a aspoň vás nikdo neruší.

Na následujících řádcích najdete už druhý seznam právě takových filmů, které u nás vynechaly kina a vyšly rovnou na DVD/Blu-ray, ale podle některého z našich redaktorů byste jim měli dát šanci. Vybíráme jak naprosté pecky, které prostě MUSÍ vidět každý filmový nadšenec, tak kousky malinko slabší, o kterých se ale před uvedením hodně mluvilo, a tak se zaslouží říct, jak nakonec vlastně dopadly. První část našeho seriálu o těch nejlepších letošních DVD releasech najdete zde.

Konspirátor (The Conspirator)

Režisér Robert Redford má silné politické příběhy rád, tudíž nikoho nepřekvapí, že Konspirátor se odehrává ve vnitropoliticky složité době po konci americké občanské války. Prezident Abraham Lincoln je zavražděn a chystá se soud s obviněnými, jež by měli být exemplárně potrestáni. Mezi zatčenými je i žena, matka jednoho z konspirátorů, jemuž se jako jedinému podařilo uniknout. Podaří se jejímu obhájci v podání vynikajícího Jamese McAvoye odhalit pravdu a zachránit jí život? Typické konverzační drama ze soudní síně, v němž se snaží jedinec vzdorovat systému, je krásným příkladem redfordovského střetu idealismu a realismu. Pro milovníky historický dramat určitě povinnost. (Jaaaara)

Aktuální cena DVD Konspirátor v českých e-shopech:   


Albert Nobbs

Tento nenápadný snímek se odehrává v Irsku v 19. století, kde v hotelu Morrison’s pracuje jako číšník pan Albert Nobbs. Je vždy uhlazený, pečlivě oholený, ale také poněkud odtažitý. Ve skutečnosti je totiž žena, která se už přes 30 let převléká za muže, aby si v chudém Dublinu udržela práci, a celou tu dobu si trpělivě ukládá šilink k šilinku. Albert má totiž sen – oženit se a otevřít si vlastní obchod. Asi si umíte představit, že to nebude tak jednoduché… Film má spíše jednoduchou zápletku, která je ale o to přesvědčivější a její tíživost na diváka dopadá s nesmírnou vahou. Hlavní hrdinka se převléká za muže tak dlouho, že už ani neví, jaké je její skutečné jméno. Celý stojí na famózním výkonu Glenn Close (Cruella de Vil ze 101 dalmatinů), která si střihla titulní roli, a kromě toho napsala i scénář a produkovala. Alberta Nobbse ztvárnila poprvé v roce 1982 na Broadwayi a o zfilmování příběhu uvažovala již od 90. let – měla
díky tomu dost času si dílo dobře promyslet, což je na výsledku poznat. (Aleš)

Aktuální cena DVD Albert Nobbs v českých e-shopech:   


Cesta bojovníka (Merantau)

Příběh pojednává o mladíkovi, žijícím na západu Sumatry, který musí podstoupit starobylou indonéskou zkoušku, známou jako Merantau. To obnáší opustit svůj rodný domov a čelit  sám svému osudu, čímž se z hocha stane muž. Mladý Yuda odcestuje do velkoměsta Jakarty, a rád by věnoval svůj čas učením kung-fu místních dětí. Bohužel je nakonec vše jinak a mladík se stane trnem v oku místních obchodníků s děvčaty, když náhle zachrání dívku Astri. Tím se začíná rozjíždět kolotoč událostí, kdy půjde o život. Snímek Merantau je první spolupráce režiséra Garretta Evanse a herce Iko Uwaise (poté spolu natočili akční pecku The Raid). Film má solidní bojové sekvence, které působí skutečným dojmem a kaskadérské kousky si zasluhují uznání. Titul byl uvedený na festivalech v Jižní Koreji a USA, kde se mu dostalo nadšených ohlasů. Na ActionFestu 2010 získal ocenění za nejlepší film. (Rudmen)

Aktuální cena DVD Merentau v českých e-shopech:   


Strašáci (Straw Dogs)

Remake thrilleru Straw Dogs Sama Peckinpaha z roku 1971 je přece jenom pouze slabým odvarem svého předchůdce, leč bez znalosti originálu funguje obstojně. Film vypráví o tom, jak je dvojice James Marsden a Kate Bosworth terorizována v malebném jižanském městečku zvrhlou partičkou seskupenou kolem démonického Alexandera Skarsgårda. Avšak režisér Rod Lurie není Peckinpah a Marsden zdaleka nedosahuje kvalit Dustina Hoffmana. Na druhou stranu napětí by se dalo mnohdy krájet a celé je to slušně vygradované. Extrémní démonizace obyvatel jižních států USA je skoro úsměvná, nicméně vychází z určitého dobového kontextu a můžeme pouze hádat, zda je prostředí zvoleno spíše náhodně, či výběr právě odkazuje na určité stereotypy v chápání této oblasti a jejích obyvatel. Celkově jsou Strašáci správně nepříjemní, zneklidňující a povedlo se navodit atmosféru naprostého opovržení k nastalým situacím a jednání prakticky všech postav, tudíž jako thrillerová jednohubka poslouží určitě dobře. (Jaaaara)

Aktuální cena DVD Strašáci v českých e-shopech:  
Aktuální cena Blu-ray Strašáci  v českých e-shopech:  

 

Margin Call

Debutant J.C. Chandor natočil před rokem zajímavou podívanou, která rekonstruuje události několika hodin před onou nepříjemnou finanční krizí, jež se rozpoutala roku 2008. Když náhodou jednoho dne odhalí mladý finanční analytik chybný vzorec ve firemním systému, tak začne být docela zle. Tato informace může zapříčinit likvidaci jeho investiční firmy, a tak jeho následující rozhodnutí vyvolají patřičnou ekonomickou i morální bouři. Chandor sepsal inteligentní scénář a do rolí firemních pracovníků obsadil nespočet známých hereckých tváří, přičemž můžeme třeba jmenovat Zacharyho Quinta, Paula Bettanyho, Kevina Spaceyho nebo Demi Moore. Pro fanoušky konverzačních thrillerů jasná volba, ostatní diváci by mohli snímek označit za příliš upovídaný, pomalý, či vyloženě nezáživný. (Rudmen)

Aktuální cena DVD Margin Call v českých e-shopech:   


Včera v noci (Last Night)

Když se v jednom filmu sejdou Keira Knightley, Sam Worthington a Eva Mendes, měl by si divák začít dávat pozor. Když s nimi debutující (!) režisérka Massy Tadjelin natočí konverzační vztahovku kvalitativně na úrovni Nicholsova Closer, je zaděláno na pořádnou filmovou událost. Živoucí dialogy, nadčasová zápletka a prodírání se nenápadným houštím minulosti každého z nás, je v tomto případě nezapomenutelným zážitkem. (novoten)

Aktuální cena DVD Včera v noci v českých e-shopech:   

 

Nadějný rok (The Big Year)

Nemusíte být ornitologem, ale snímek Nadějný rok, jenž vypráví o jedné americké "ptačí" soutěži, si vás díky feel-good atmosféře, která z něho prýští na kilometry daleko, ihned získá. Nejenže Jack Black, Steve Martin a Owen Wilson zde vystupují v poměrně civilních rolích, jež jim ovšem náramně svědčí (na rozdíl od někdy předimenzovaného humoru posledních let), ale především ostřílený režisér David Frankel nabízí přirozený a neagresivní humor, jenž je zabalen sice v tradičním, ale osvědčeném hávu běžných životních pravd. Nic náročného, leč jako chuťovka na deštivé nedělní odpoledne ideální. (Jaaaara)

Aktuální cena DVD Nadějný rok v českých e-shopech:   


Neklid (Restless)

Gus Van Sant tentokrát sice neřeší mezimužské vztahy ať na té kamarádské nebo na partnerské úrovni, ale stejně mu to jde pořád od ruky. Srdceryvné drama v hlavní roli s podivínem Enochem (Henry Hopper), který se spřátelí s umírající dívkou Annabel (Mia Wasikovska) zní jako zaručený recept na vydíravé slzy, ale pokud se přenesete přes Santovo paradoxně klidné tempo, čeká vás hřejivá maloměstská story, na jejímž konci možná slzy budou, ale rozhodně ne ty z depresivních kanálků. (Brousitch)

Aktuální cena DVD Neklid v českých e-shopech:   


Neuvěřitelně hlasitě a nesmírně blízko (Extremely Loud and Incredibly Close)

I drama, kde se v důležitých rolích objeví Tom Hanks a Sandra Bullock, může minout naši kino distribuci. Režisér Stephen Daldry, který u Akademie bodoval Předčítačem nebo Hodinami, měl želízko v ohni i na posledních Oscarech, ale nakonec se ukázalo, že spíš jen za zásluhy. Což z Neuvěřitelně hlasitě a nesmírně blízko nedělá špatný film, naopak. Devítiletý Oskar (Thomas Horn) se v něm snaží přijít na to, co má znamenat tajemný klíč, který našel v pozůstalosti svého nedávno zemřelého otce. Na své cestě sebepoznání potká zajímavé lidi a možná objeví i pointu tohoto nečekaného dobrodružství. Snímek ocení převážně citlivější povahy, ale díky civilnímu pojetí určitě není třeba se bát přehnaného sentimentu. (novoten)

Aktuální cena DVD Neuvěřitelně hlasitě a nesmírně blízko v českých e-shopech:  
Aktuální cena Blu-ray Neuvěřitelně hlasitě a nesmírně blízko  v českých e-shopech:  

 

V cizí kůži (The Change-Up)

Dave (Jason Bateman) je ukázkovým příkladem vzorného manžela a otce od rodiny. Jeho kariérní růst se vyvíjí správným směrem, ale neustálý stres ho provází na každém kroku a proto ve skrytu své duše touží po změně. Za to jeho dlouholetý kamarád Mitch (Ryan Reynolds) je nezodpovědný svobodný chlapík, kterému projde postelí mnoho ženských, vydělává si na živobytí v lehkém pornu a rád by zakusil život, jenž žije Dave. Jejich přání žít život toho druhého se jim však opravdu splní, když načůrají do kouzelné fontány. Druhý den tak nevěříc svým očím, jsou v kůži toho druhého, a jak oba zjistí, vše není tak růžové, jak si představovali. Režie se ujal David Dobkin, který má za sebou příjemnou komedii Nesvatbovi. Ne každému přímočarý humor filmu sedne, ale pokud máte chuť na nenáročnou komedii se sympatickými herci, neměli byste být zklamaní. Jako bonus dostanete (skoro) nahou Olivii Wilde. (Rudmen)

Aktuální cena DVD V cizí kůži v českých e-shopech:  
Aktuální cena Blu-ray V cizí kůži  v českých e-shopech:  



To je z letošního výběru všechno, naše dvacítka doporučení se uzavírá, nicméně pokud stále ještě nemáte dost, kinům se vyhnuly ještě třeba snímky Footloose, Moje Krásná učitelka, J. Edgar, Zahulíme, uvidíme 3 nebo Blitz. Zbytek necháme na vás a vašich doporučeních milí čtenáři. Zapomněli jsme na nějaké pecky, které se vyhnuly našim kinům, ale na DVD by si je ostatní čtenáři neměli nechat ujít? Podělte se v diskusi. To je ze světa DVD prozatím vše, nicméně žebříček nejlepších filmů, které letos běžely v našich kinech, se pomalu blíží!

Ke všem uvedeným filmům jsme přidali nákupní odkazy. Pokud se je rozhodnete využít, neplatíte ani korunu navíc, najdete si tu nejlepší cenu daného filmu a ještě podpoříte provoz redakce FandimeFilmu.cz.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest