Bohemian Rhapsody: Režisér kvůli skandálům přišel o nominaci na filmovou cenu

Bohemian Rhapsody: Režisér kvůli skandálům přišel o nominaci na filmovou cenu | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 9 obrázků
Bryan Singer byl po sexuálních obviněních vyškrtnutý z nominací na ceny BAFTA. Jde o správné rozhodnutí? Nebo to zavání pokrytectvím?
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Jaká jsou ona „nesmírně vážná obvinění“? 23. ledna vyšla v magazínu The Atlantic investigativní reportáž, ve které několik mužů obvinilo Singera z toho, že je v nezletilém věku sexuálně zneužil. Singer článek označil za homofobní šmíru, která se snaží získat bezplatnou reklamu prostřednictvím toho, že Singerům film Bohemian Rhapsody je aktuálně v centru značné pozornosti. Podobná obvinění nicméně není radno brát na lehkou váhu, protože právě jejich ustavičné zlehčování a přehlížení vytvořilo atmosféru, ve které oběti sexuálních deliktů dlouhodobě raději mlčely, než se v roce 2017 protrhla hráz spolu s kampaní #MeToo.

Zároveň platí, že Bryan Singer bojuje s obviněním ze sexuálního zneužívání či znásilnění nezletilých už popáté. Jeden případ soud zamítl pro nedostatek důkazů, dvě žaloby byly staženy a jedno řízení stále běží. V rámci práva tedy Singer dosud nebyl nikdy shledán vinným. Pokud organizace BAFTA shledává pouhé podezření jako pádný důvod k tomu, aby se od Singera distancovala, proč teď? Proč je reportáž větším argumentem než několik žalob? Proč se celá záležitost řeší takhle dodatečně, když už jsou ceny téměř rozdané? Také se nabízí otázka, kdo o Singerově suspendaci rozhodl?

Nechala organizace BAFTA hlasovat všechny svoje členy, nebo vedoucí orgány rozhodly jménem všech zhruba 6000 členů, aniž by se jich ptaly na názor? Možná většina členů nespojuje umělecký výkon s osobním životem umělce nebo důsledně ctí presumpci neviny a teď jim vedení organizace upřelo možnost demonstrovat veřejně tento postoj. Ostatně, členové BAFTA snímek Bohemian Rhapsody nominovali, i když věděli, že společně s ním nominují i soudně stíhaného Singera.

Tohle už jsou samozřejmě jen řečnické otázky, nicméně dovolte mi, abych celou úvahu zakončil cynickou spekulací. Hlasování cen BAFTA skončilo 6. února v 18:00 britského času. O hodinu později se začala šířit tisková zpráva, která oznámila, že byl Singer vyškrtnutý. Tak si tak říkám, jestli náhodou Bohemian Rhapsody svojí kategorii nevyhrála. Dokud byl Singer jen nominovaný, nikdo se tím nezabýval, ale v momentě, kdy hrozilo, že by byl na seznamu vítězů, nebo si nedej bože pro cenu osobně přišel, se BAFTA zhrozila, že se stane po ocenění obviněného terčem drsné kritiky a raději režiséra vyškrtla. Kdyby náhodou všechny Singerovy případy dospěly až k soudu a on je všechny vyhrál, bude to za hodně dlouhou dobu, kdy se všechno v tichosti zamete pod koberec. Takže ano, podpora bezpečného pracovního prostředí je věc šlechetná, ale tohle zavání spíš tím, že se BAFTA snaží nabrat nějaké ty PR body.

Jestli je okoralý cynismus na místě, se dozvíme v neděli večer, kdy budou ceny vyhlášeny.

Dole v galerii: Režisér Bryan Singer.

« Předchozí kapitola

Galerie: 10

Bohemian Rhapsody: Režisér kvůli skandálům přišel o nominaci na filmovou cenu | Fandíme filmu Bohemian Rhapsody: Režisér kvůli skandálům přišel o nominaci na filmovou cenu | Fandíme filmu Bohemian Rhapsody: Režisér kvůli skandálům přišel o nominaci na filmovou cenu | Fandíme filmu Bohemian Rhapsody: Režisér kvůli skandálům přišel o nominaci na filmovou cenu | Fandíme filmu Bohemian Rhapsody: Režisér kvůli skandálům přišel o nominaci na filmovou cenu | Fandíme filmu Bohemian Rhapsody: Režisér kvůli skandálům přišel o nominaci na filmovou cenu | Fandíme filmu Bohemian Rhapsody: Režisér kvůli skandálům přišel o nominaci na filmovou cenu | Fandíme filmu Bohemian Rhapsody: Režisér kvůli skandálům přišel o nominaci na filmovou cenu | Fandíme filmu Bohemian Rhapsody: Režisér kvůli skandálům přišel o nominaci na filmovou cenu | Fandíme filmu Bohemian Rhapsody: Režisér kvůli skandálům přišel o nominaci na filmovou cenu | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest