Box Office: Apokalypsa pro Alenku

Box Office: Apokalypsa pro Alenku | Fandíme filmu
Dříve velké hity, dnes zmatení chudáci, které drží nad vodou počítačové efekty. X-Meni a Alenka v amerických kinech nedopadli dobře.

Nebyl to kdovíjak úžasný víkend, to je pravda. Hlavně pro nové X-Meny s podtitulem Apokalypsa je to jako na houpačce. První třída v roce 2011 restartovala celou sérii po zle přijatém Posledním vzdoru a samostaném Wolverinovi. Dobře recenzovaný film si troufl na 353 mega celosvětově. Foxové neotáleli a spojili obě generace v Budoucí minulosti, která s 233 miliony jen o milion nezdolala americkou tržbu Posledního vzdoru. Ve světě ale film naprosto vládl a skončil tak na 747 milionech. Když si v archivu najdete článek z té doby, psal jsem v něm, že to jsou až moc průměrná čísla pro rozjíždějící se sérii, která má v rukávu takovéhle trumfy a chce víc. Kdybych jen tušil...

S Apokalypsou jsme zpátky v průměru. Víkendových 65 milionů a 80 milionů společně se svátkem Memorial Day usazuje Apokalypsu přesně uprostřed všech dosavadních x-meních filmů. Taky ukazuje, že tahle série má asi ty nejlepší dny za sebou a nová generace v čele s Fassbenderem a JLaw nemá šanci digitální orgie utáhnout. Film je u nás už týden a asi jste se přesvědčili, že to není úplně to pravé superhrdinské válčení, na které jsme právě teď naladění. Ani v Americe film nesbírá kdovíjak nadšené ohlasy.

Memorial Day mimo té úvodní tržby rozhodně nepomůže, filmy v tomhle období extrémně rychle vyhasínají. U X-Menů to platí dvojnásob, protože samotná série nikdy neměla nadprůměrnou výdrž. Budoucí minulost byla velkou výjimkou, protože tehdy v červnu postrádala konkurenci. Pro rok 2016 tu ale máme TMNT, Warcraft a Den nezávislosti. Znova se tak Foxové musí spoléhat na svůj zámořský vliv. Po tomto víkendu mají nějakých 185 milionů ze světa a vypadá to, že půl miliardu celosvětově dají. Amerika se na ni ale bude podílet maximálně 160 miliony. Je to těžký osud podobných sérií, které se ne a ne vyvinout mimo svoji nostalgickou auru a ohrané svět zachraňující příběhy se špetkou toho osobního dramatu. Tohle v nové dekádě už prostě nestačí.

Všechno o X-Menech je ale rozhodně lepší než to, co právě potkává Alenku v říši divů: Za zrcadlem. Původní film Tima Burtona v roce 2010 utržil během prvního dne 41 milionů. To nedá nová Alenka ani za celý sváteční víkend. Standardní tržba je 28 milionů, s Memorial pondělkem nějakých 35,5 mega. Disney se pokouší o sequel pro jeden z jeho pohádkových hraných hitů a dopadá to naprosto tragicky. I tady může film spasit svět, zatím je na kontě 65 milionů, v Americe je ale všechno naprosto pohřbené, a to ještě pod nánosem zničujících recenzí. Ty padaly i u jedničky, na její magii ale dvojka už spoléhat nemohla.

Krásně je vidět, jak všechno nadšení z nádherných 3D obrazů a úžas nad hranými pohádkami dokázaly během šesti let naprosto zetlít. A bylo to právě Alenka, která nastartovala snahy ostatních studií napodobit její úspěch Jackem a obry, Panem nebo Sněhurkou a lovcem. Škoda, že se Disney dopustil takhle školácké chyby a nenechal Alenku osamocenou jako to udělal se Zlobou nebo Popelkou. Možná to tehdy vypadalo, že byla Alenka něčím zvláštním, ale ukazuje se, že rozhodně nebyla. Jen další z řady barevných pohádek, které potěší jeden víkend a může se čekat, které knížky Disney opráší dál.

Stále dobře si vedou Angry Birds ve filmu s necelými 19 miliony. Se svátkem to bude možná až 24 mega, což film posouvá k 66 milionům v Americe a 223 mega celosvětově. Animák si tak pomalu začíná troufat na dosavdní videoherní hity, z nichž první by měl padnout Resident Evil: Odveta. Captain America: Občanská válka15 milionů (potenciálně 19,5 milionu za celý prodloužený víkend). V Americe tak sedí na 372 milionech, překračuje Deadpoola a stává se v amerických pokladnách nejúspěšnějším filmem tohoto roku. Ve světě jsme na 1,1 miliardě. 

Nepřekvapivě tvrdou ránu schytali jak Sousedi 2, tak Správní chlapi, kterým se nedařilo už minulý víkend při premiérách. Sousedi si jdou pro 9 milionů a naštěstí je celkem obstojně dorovnává svět, takže mají už souhrnně na kontě 74 milionů, z toho 38 z Ameriky. Správní chlapi jsou s 6,3 miliony na amerických 22 milionech. Lépe se daří hůře hodnocené Hře peněz s Clooneym. Tam jsme na 34 milionech z Ameriky, 50 celosvětově.

Není divu, že mnoho novinek pohořelo i v zahraničí, protože tam vedle nich na dvaceti trzích startoval předčasně ještě také Warcraft. Adaptace videoherní série, kterou asi není nutné představovat, zatím přináší 31,6 milionů, a to třeba z Ruska, kde je to druhý nejlepší debut tohoto roku za Deadpoolem, nebo z Dánska a Švédska, kde film taktéž přepisoval žebříčky. Příští víkend by měl odstartovat v Anglii, Irsku nebo Brazílii, 9. a 10. poté u nás a v Americe. Co se týče recenzí, jsou výborné pro fanoušky a špatné pro kohokoliv, kdo s Warcraftem obeznámený není. Režisér Duncan Jones se údajně snaží přinést opravdu dobrý videoherní film a ukazuje, že někdy v budoucnosti se smůla tohoto žánru prolomí, Warcraft tím "filmem" ale zřejmě zatím nebude. Očekávajte tak dobrou úvodní tržbu nesenou fanoušky celého světa a potom výrazné zhroucení v následujících týdnech, až se ukáže, že nikoho jiného První střet nedokázal oslovit. Teď ale už hodně spekulujeme.

Příští týden zaostříme na Želvy Ninja 2, Než jsme tě poznala s Matkou draků Emilií Clarke a na komedii Popstar: Never Stop Never Stopping od tria The Lonely Island, tedy Andy Samberg v hlavní roli a Akiva Schaffer a Jorma Taccone u režie.

Zdroj: Forbes

Warcraft: První střet

10.06.2016 | USA, Kanada, Čína, Japonsko
Akční, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest