Prometheus: Velké preview

Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 54 obrázků
Vše o nové sci-fi Ridleyho Scotta: Vývoj, příběh, postavy, obsazení, podrobnosti o natáčení, trailery, obrázky, oddělené spoilery.

Poslední standardní Vetřelec, Vetřelec: Vzkříšení, byl do kin uveden v roce 1997. Pak už se nám do rukou dostaly pouze dva zbastardizované cross-overy, Vetřelec vs. Predátor 1 a 2 (2004 a 2007). Potom dlouho ani ťuk, ale už od Vzkříšení se spekulovalo o dalším regulérním Vetřelci. Dlouho se počítalo s přímým pokračováním s Ripleyovou, občas přišla myšlenka na remake či jinou podobnou zvrácenost. Teprve v roce 2009 ale práce na dalším pokračování konečně začaly. Trvalo ale další rok a půl, než se Ridley Scott, režisér úplně prvního Vetřelce, se studiem Fox dohodl na podobně projektu, která bude akceptovatelná pro obě strany. Během té doby na veřejnost unikla neuvěřitelná spousta více či méně pravdivých informací, ale oficiální ohlášení filmu, který bude k vetřelčí sáze volným prequelem, přišlo teprve v lednu 2011. Zrodil se Prometheus.

 

Kdo je to Space Jockey

Zmatené informace vystřídalo záměrné tajnůstkářství, ale o rok později už víme dost na to, abychom si mohli Promethea řádně představit. Předně je třeba říci, že Ridley Scott natočil svou poslední sci-fi před třiceti lety (Blade Runner, 1982) a nikdy předtím nenatočil k žádnému ze svých příběhů pokračování. Aby se do Vetřelcova světa byl ochoten vrátit, potřeboval dostatečně nosnou myšlenku, kterou doposud žádné z pokračování neprobádalo. Tou myšlenkou byla pro Ridelyho fascinace Space Jockeyem a planetkou LV-426.

Ptáte se, kdo je Space Jockey?  První Vetřelec začíná tím, že posádku lodi Nostromo probudí z umělého spánku nouzový signál z nedaleké planetky (LV-426). Na planetce posádka objeví obří havarovanou loď, v ní pole vetřelčích vajec a mrtvé tělo mimozemského pilota (který je přezdíván Space Jockey – Vesmírný žokej) s protrženou hrudí. Z jednoho z vajíček se ale vylíhnul parazit známý též jako Face-hugger, ten nakladl xenomorfa do hrudníku Johna Hurta a zbytek už znáte - Všichni Scottovi následovníci byli tak fascinováni tím malým hajzlíkem, co se vám prorve z hrudi, že se nikdo nezeptal na otázku: „Co to bylo za loď, na které mimozemšťan převážel náklad smrtících vajíček“?

Konečný scénář vznikl postupnou kombinací prvního nástřelu začátečníka Jona Spaihtse a myšlenek režiséra Ridleyho Scotta a producenta Michaela Ellenberga, které do konečné úpravy vysoustružil Damon Lindelof, jeden z duchovních otců seriálu Lost. A byl to právě Lindelof, kdo použil později poměrně výstižný příměr, kterým fanouškům upřesnil, jakým směrem se filmaři vydali: Co přesně tedy Prometheus pro Vetřelce je? Prometheus nejsou Hvězdné Války I, II, III. Prometheus nepojednává o tom, co dělala Ripleyová za mlada, nerýpe se v už jednom vyprávěném příběhu, ke kterému známe konec. Pouze si bere stejný svět, ve kterém se odehrál Vetřelec, a zasazuje do něj zcela nové dobrodružství. V úplně jiné době, na úplně jiném místě, s úplně jinými postavami.

 

Kde Space Jockeye hledat

To byly pro Scotta první dvě klíčové věci: Úplně nový, nezávislý příběh a Space Jockey. Třetí inspirací, je podle Scottových slov, Erich von Däniken a jeho přesvědčení o tom, že lidská civilizace by se nikdy nedostala na úroveň, na jaké je dnes, bez podpory zvenčí. Podle oficiálních synopsí příběh Promethea začíná ve chvíli, kdy tým archeologů odhalí na Zemi důkazy existence našich „božských“ stvořitelů a zároveň při vykopávkách objeví souřadnice, podle kterých lze tyto bytosti dohledat.

Do vzdáleného kouta vesmíru je vyslán tým vědců a průzkumníků, který by zde měli najít odpovědi na ty nejpalčivější lidské otázky. Pokud zatím nebudeme chtít zabřednout do těžkých spoilerů, je třeba podotknout, že oficiální materiály zatím mlčí o tom, co nebo koho přesně průzkumníci na své misi objeví. Nesmírně důležité je ovšem mít na paměti, že celý film se jmenuje Prometheus. A řecká báje o Prométheovi vypráví o titánovi, který ukradl bohům z Olympu oheň a dal ho lidem, aby lidi na úroveň bohů přiblížil. A bohové se za takové protivenství rozhodnou pomstít. Podobný osud podle všeho čeká i lidské hrdiny Scottova snímku: Ve chvíli, kdy se pokusí od svých stvořitelů získat víc, než jim bylo dáno, čeká je krutá pomsta. Podle oficiálních synopsí tak krutá, že bude muset posádka vesmírné lodi bojovat nejen o holý život, ale také o osud celého lidstva.

Podrobnější spoilery schováváme až na samotný závěr článku, aby si každý čtenář mohl sám za sebe rozhodnout, jestli je bude číst, nebo si vystačí se stručným nastíněním děje z předchozích řádků. Teď už pouze dodám, že podle samotných tvůrců by původního Vetřelce (Scottův první film, ne ty další) měli v Prometheovi vidět především pravověrní fanoušci, příležitostní diváci si spojitosti vůbec nemusí všimnout. Tedy alespoň podle jedné z mnoha verzí. Tajnůstkaření jde tak daleko, že jednou je řeč pouze o minimální spojitosti a Ridley nás ujišťuje, že známého xenomorfa (alias vetřelce) ve filmu v žádném případě neuvidíme, jindy se dočítáme, že nás vetřelci čekají ještě podstatně větší. Jedno je jisté. Na ty z vás, kteří mají pevnou vůli a dokážou odolat spoilerům, čeká v červnu celá řada překvapení.

 

Jak se točí Space Jockey

K natáčení Promethea je důležité říct především to, že Ridley Scott je v jádru klasik a staromilec, takže pokud to jenom trochu šlo, snažil se vyhnout digitálním trikům a tak ve slavném londýnském studiu Pinewood postavil obrovské kulisy vesmírných lodí, které podle herců vypadaly naprosto věrohodně. První Vetřelec stál v přepočtu na dnešní peníze cca 33 milionů dolarů a vypadá dodnes skvěle. U Promethea se momentálně spekuluje o rozpočtu 150-200 milionů (Ridley chtěl původně dokonce 250), tak si představte, jaká vizuální žranice nás asi čeká. Ostatně trailer naznačil mnohé.

Při plánování designu mimozemských lokací se částečně vycházelo z návrhů H.R. Gigera pro původního Vetřelce a sám Giger dokonce pro film pracoval jako konzultant a osobně připravil několik nástěnných maleb. Kromě studií v Londýně se film natáčel také na venkovní lokaci na Islandu a ve vodní nádrži ve Španělsku. Celý film se natáčel ve 3D a Scott si ho údajně oblíbil natolik, že prohlásil, že si nedokáže představit, že by ještě někdy v životě točil ve 2D! Důležité je také podotknout, že by Prometheus neměl být ani tolik akční, jako spíš děsivý, podobně jako první Vetřelec. Přesto film půjde do kin v přístupnosti PG13, tedy jako mládeži přístupný. Zároveň to však vypadá, že Scott natočil u řady scén dvě varianty (nebo občas upravuje sestřih) a někdy v budoucnu bychom se tak mohli na DVD dočkat i necenzurované verze pro dospělé.

PS: Ridley Scott naznačil, že si dokáže představit, že by k Prometheovi natočil pokračování.

 

Postavy a obsazení

Elizabeth Shaw působí jako hlavní postava Promethea, něco jako nová Ripleyová. Elizabeth je archeoložka, vědkyně, plná naděje a víry v Boha. V pozdější fázi filmu se z ní stává lítá bojovnice. Hraje ji Noomi Rapace, kterou znáte jako Lisbeth Salander ze švédské verze Mužů, kteří nenávidí ženy, či jako cikánku Sim z Sherlocka Holmese 2.

David je palubní android, který misi doprovází, jeho postava by měla být silně inspirována Blade Runnerem. Hraje ho dnes už dobře známý Michael Fassbender, kterého letos uvidíme ještě třeba ve Studu nebo Haywire.

Meredith Vickers je zástupkyní bohaté korporace, která loď vypravila a v důsledku tedy velitelkou celé mise. Zpočátku působí jako chladná figura s ekonomickým myšlením, ale ve skutečnosti má něco za lubem. Hraje ji držitelka Oscara Charlize Theron.

To jsou tři nejdůležitější postavy Promethea, které by měly dostat největší prostor. Dále je doplní kapitán lodi Janek (Idris Elba), Elizabethin milenec Holloway (Logan Marshall-Green) a v blíže nespecifikovaných rolích také Guy Pearce, Patrick Wilson a možná i Ben Foster.

Následuje první teaser trailer a další oficiálně zveřejněná videa, v galerii najdete oficiálně zveřejněné obrázky, pár fotek z natáčení a kolekci těch nejzajímavějších screenshotů z traileru. Těsně před koncem článku na zájemce čeká spoilerová sekce.

 

Prometheus: Teaser Preview 1

 

Prometheus: Teaser Preview 2

 

Prometheus: Teaser Preview 3

 

Prometheus: Teaser Trailer


 

Spoilery

V současné době jsou na internetu zveřejněny hned dva různé popisy děje, které se liší v řadě specifik, ale také v délce a míře podrobnosti (kratší popis děje, delší popis děje). Oba dva popisy obsahují části, které naprosto přesně korespondují s tím, co v rozhovorech naznačili tvůrci, popřípadě s tím, co jsme měli možnost vidět v teaseru, ale stejně tak v nich najdeme pasáže, které jejich důvěryhodnost zpochybňují. V obou případech se tedy klidně může jednat o fanouškovskou fantasii, či o nějakou dřívější verzi synopse, která se od té doby vyvinula. Nicméně především delší popis děje je opravdu hodně podrobný, a proto doporučuji se mu preventivně vyhnout, pokud nechcete být připraveni i o to nejposlednější překvapení.

         

Pokusme se ale poskládat několik méně podrobných faktů: Posádka se vypraví do vzdáleného koutu vesmíru, kde opravdu potká mimozemské bytosti - své tvůrce. Podle zpráv z placu a informací o obsazení totiž hraje několik méně známých herců v motion-capture oblecích tzn., že jejich vzhled dotvoří počítačová animace. Více by o jejich vzhledu mohly napovědět dva screenshoty nad odstavcem. A dál: Podle metafory s Prométheem a náznaků tvůrců můžeme předpokládat, že se setkání s „Bohy“ neskončí úplně mírumilovně: Lidé se pokusí od svých stvořitelů získat schopnosti/prostředky, které jim nenáleží a bude následovat trest. I trailery a oficiální synopse naznačují, že se něco těžce podělá. Jakým způsobem?

Jeden z popisů děje tvrdí, že „božští inženýři“ nechají několik členů posádky zmutovat a pošlou je proti zbytku, ten druhý nepřímo naznačuje, že pozemšťany budou „trestat“ přímo staří známí vetřelci. Hrdinové filmu zkrátka budou umírat, nicméně je tu ještě jeden daleko podstatnější fakt: Z oficiálních synopsí víme, že se posádka nebude snažit zachránit jen sama sebe, ale také celé lidstvo. A k tomuhle konkrétnímu poznatku toho nejvíc napoví první zveřejněný teaser trailer, ve kterém jasně vidíme havárii známého prstencovitého plavidla, které najde posádka lodi Nostromo v prvním Vetřelci na planetce LV-426! Naštvaní „Inženýři“ nám zkrátka pošlou na Zemi zásilku zralých vetřelčích vajíček, které budou muset hrdinové Promethea v explozivním finále zastavit.

Kruh se tak uzavírá a ukazuje se, že Prometheus je daleko těsnějším prequelem Vetřelce, než tvůrci připouštějí. Konec filmu přímo zapříčiní celou Vetřelčí ságu, nemluvě o tom, že popírání přítomnosti xenomorpha působí ve světle právě řečeného přinejmenším zavádějícím dojmem. Nejen, že je loď až po střechu napěchovaná vajíčky, ale díky prvnímu Vetřelci také víme, že se na palubě přinejmenším jeden alien vylíhne – z těla pilota (to co vidíme v původním Vetřelci v pilotově křesle mimochodem podle slov Ridelyho Scotta není kostra, ale skafandr), alias starého známého Space Jockeye. Nejspíš to bude pořádný macek. Konec hlášení, vzhůru do hibernačníhch boxů. Uvidíme se za šest měsíců v kině.  

Galerie: 55

Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest