Box Office: Překonal Marťan Gravitaci?

Box Office: Překonal Marťan Gravitaci? | Fandíme filmu
Slibný start novinky Ridleyho Scotta přichází přesně dva roky po Gravitaci. Jak si vedl?

Matt Damon se chce vrátit z Marsu za pomoci desítky zvučných jmen v adaptaci populárního bestselleru Marťan. Jestli se mu to podaří, to se dozvíte v kinech, my vám ale můžeme říct, že kasovně Foxové vsadili na projekt, který jim bude vydělávat celý podzim. Film startuje s 55 miliony dolary, což je druhý nejlepší říjnový výsledek amerických kin, a to o směšných 800 000 dolarů, které před dvěma lety dokázala přesně ve stejném víkendu ukořistit Gravitace.

Marťana bude těchhle 800 tisíc provázet celé jeho nasazení, protože odráží rozprostření tržeb napříč jednotlivými dny a ukazuje analytikům fakt, že zájem opravdu byl o krapet menší a že konečná tržba v Americe, tak určitě nedosáhne na 274 milionů Oscarového hitu. Nejlepší možností je 270 milionů z Ameriky, pokud budeme kopírovat Gravitaci. Pokud chcete ale Marťana srovnávat například s filmem, který taktéž distribuovali Foxové v tuhle dobu minulý rok, tedy Zmizelou, tržba by se mohla zastavit na 244 milionech. Jinak pro všechny zúčastněné od Ridleyho Scotta až po Kristen Wiig je to v průměru druhý nejlepší otvírák jejich kariéry. Z mezinárodních trhů snímek přidal dalších 45 milionů.

Svoje pevné postavení si samozřejmě udržel Hotel Transylvánie 2, který utržil 33 milionů při 32 procentním úbytku diváků. Film nabírá slušný náskok oproti jedničce, která stihla za deset dní 76 milionů, zatímco dvojka už je na 91 milionech. Celosvětově to dělá 150 milionů. Hřmění v podobě limitovaného nasazení Sicaria v předchozích dvou týdnech se tento víkend konečně proměnilo v pořádnou širokou bouři a drogové pohraniční drama s Emily Blunt končí ve 2600 kinech na 12 milionech dolarů. Tahle bouřka by se ale mohla také rychle přehnat, protože už příští víkend začíná Stevem Jobsem série dalších Oscarových projektů mířených na obdobnou cílovku. Sicario by tak mohl k současným 15 milionům celkově přidávat menší částky než by si přál. Celkově to zatím dělá 25 milionů.

Po Marťanovi a Gravitaci se nabízí další srovnávání, tentokrát Muže na laně a Everestu. Nejprvé k horolezcům. V jejich třetím týdnů je to 5,5 milionů k 33milionovému souhrnu. Je štěstí, že nuzný výkon ve Státech nahrazují silné zahraniční tržby, protože film čerstvě překonal ve zbytku světa 100 mega. Připomenout bych ale chtěl úvodních 7 milionů dolarů, které Everest dostal z ochutnávkových IMAX předpremiér. Obří projekce teď totiž vyfouknul jak Everestu, tak Marťanovi nový film Roberta Zemeckise Muž na laně, který ale končí jenom se 2 miliony. A to se promítá už od středy.

Joseph Gordon-Levitt se v něm vydává na lano mezi newyorská nedostavěná dvojčata, jenomže až ve třetím aktu, zatímco ty první dva neoznačují kritici za tak parádní jako finále. Z IMAXové předpremiéry, která měla nabudit diváky a rozjet vlnu doporučení, se ale stává malinká noční můra, protože nejenom, že zájem je malý, ale někteří kinaři hlásí i nevolnosti a zvracení diváků, což není něco, s čím by se chtělo marketingové oddělení filmu moc chlubit, i když to paradoxně ukazuje, že se Zemeckisovi podařilo to, co filmem chtěl dokázat. Příští týden budeme moudřejší.

Na závěr ještě jedna novinka, kterou je drama podle nedávných skutečných událostí Freeheld. Smrtelně nemocná Julianne Moore se v něm snaží získat u úřadů rovné zacházení s její partnerkou Ellen Page. Recenze jsou zatím průměrně a vypadá to, že tady kýžené oscarové nominace asi nepřijdou. Z pěti kin navíc padlo jenom 40 000 dolarů, zatímco bylo třeba dvakrát či třikrát víc, aby film ukázal nějaký divácký zájem.

Příští týden nás čeká říjnový úkaz, protože odložený Pan se nechtěně stává nejdražším filmem, jaký byl kdy nasazen v tomto měsíci. Jeho dosavadní negativní ohlasy ale bohatě vyváží netradiční životopis Steve Jobs s Michaelem Fassbenderem, který je prý zatím nejlepší filmem o kontroverzním podnikatelovi.

Zdroj: Forbes

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest