Marvel rozpustil svou kreativní komisi

Marvel rozpustil svou kreativní komisi | Fandíme filmu
V zákulisí Marvelu probíhají další změny, které mohou ovlivnit budoucí filmy studia. Jsou na vině "špatné" výsledky Avengers 2? AKTUALIZOVÁNO

Článek byl poprvé vydaný 3.9. 2015, aktualizaci najdete na jeho konci.

Škatulata u Marvelu pokračují. Před pár dny se filmové studio přestalo zodpovídat zastřešující společnosti Marvel Entertainment a přešlo přímo pod správu Disneyho, který před několika lety kompletní Marvel koupil. Teď vyšlo najevo, že před nějakým časem byla rozpuštěna také kreativní komise. Ta měla doposud za úkol zahrnovat filmaře jednotlivých projektů svými připomínkami a usměrňovat produkci (zjevně k co největší ekonomické efektivitě).

Členy komise byli: Alan Fine, který společně s šéfem Marvelu Ikem Perlmutterem přišel do společnosti z hračkářské firmy Toy Biz. Komiksový autor Brian Michael Bendis. Dan Buckley, šéf komiksového nakladatelství Marvel Comics. A Joe Quesada, bývalý šéfredaktor nakladatelství Marvel Comics a současný kreativní ředitel Marvel Enterprises.  

Podle zákulisních klepů komise dost zdržovala přípravy filmů (všichni muži jsou vytížení, na svoji práci v komisi měli málo času), omezovala kreativitu jednotlivých tvůrců a soustředila se především na jednotlivosti, nehledě na to, jestli zapadaly do celkového ducha daného scénáře nebo ne. Údajně právě kvůli poznámkám od kreativní komise se režisér Edgar Wright rozhodl, že nebude točit Ant-Mana a je možné, že komise je zodpovědná i za silnou frustraci, kterou v závěru spolupráce se studiem prožíval Joss Whedon, režisér Avengers a Avengers 2. Samozřejmě je docela dobře možné, že komise udělala pro filmy Marvelu mnoho dobrého, ale to není dost pikantní téma na to, aby o něm nějaký anonym vykládal médiím.

Nově budou tvůrčí rozhodnutí dělat pouze šéf Marvel Studios Kevin Feige a jeho nejbližší spolupracovníci Louis D'Esposito a Victoria Alonso. Captain America: Civil War už je v postprodukci a Doctor Strange už je s přípravami také docela daleko, ale už filmy natáčené příští rok (Strážci Galaxie 2, Thor 3, Avengers: Infinity War...) by mohly být všemi změnami nějak ovlivněné.

Lehce bulvární server Bleeding Cool potom tvrdí, že změny pomohly nastartovat "slabé" finanční výsledky Avengers: Age of Ultron v kinech. Ti sice utržili 1,4 miliardy, ale Disney to údajně nepovažuje za dobrý výsledek. Problém by měl spočívat v tom, že film neměl tak dobré recenze, jako první Avengers (potažmo tedy nebyl tak dobrý), takže diváci nechodili do kina opakovaně, tak jako posledně. „Špatný výsledek“ Age of Ultron pak mohl Feige využít jako argument, když začal usilovat o přechod Marvel studios přímo pod křídla Disneyho.

Dá se předpokládat, že o zákulisních změnách v Marvelu se postupně budou objevovat další informace, tak zůstaňte na příjmu, dáme vám vědět, co je nového.

AKTUALIZACE: Různé zákulisní zvěsti se vrší dál. Podle The Hollywood Reporteru rozpory mezi Kevinem Feigem a Isaacem Perlmuterem vyvrcholily při přípravách Captain America: Civil War, kdy při narůstajícím obsazení úměrně narůstal i rozpočet. Perlmuter chtěl obsazení seškrtat a Feige v té době údajně zvažoval odchod z Marvelu, dokud šéf Disneyho Bob Iger neschválil restrukturalizaci a začlenění Marvel Studios přímo pod Disneyho. Podle jiných zdrojů filmová divize Marvelu k filmovým kancelářím Disneyho v Los Angeles přirozeně směřovala už delší dobu a restrukturalizace je toliko završením tohoto procesu.

Co se kreativní komise týče, podle The Hollywood Reporteru zcela zrušena nebyla, ve stávající či pozměněné podobě bude fungovat dál, jen její vliv na marvelovské filmy bude umenšen. Komise bude dál dohlížet na televizní sekci a jejím úkolem má být koordinace filmů, televize, komiksů a merchandisingu, aby se z jednotlivých projektů vždy podařilo ekonomicky vytěžit maximum.

Jak THR i další hollywoodští komentátoři se nicméně většinou shodují na tom, že divák žádný rozdíl jednoduše nepocítí. Marvel Studios možná nebudou v budoucnosti vyjednávat s herci o platech tak tvrdě, jako doposud, takže bychom mohli vidět ještě zajímavější herce nebo ty stávající ve více filmech, ale jinak se na našich návštěvách kina nemá nic viditelně změnit.

Zdroje: The Hollywood Reporter, Bleeding Cool, Birth Movies Death, CBM

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest