Box Office: Mimoni pokořili miliardu

Box Office: Mimoni pokořili miliardu | Fandíme filmu
Do kin se vracejí dinosauři, aby se utkali s černošskými rappery a křesťany. Terminátor dál boduje v Číně.

Mimoni překonali v kinech miliardu dolarů (celkem mají 1,018 miliardy) a jsou už čtvrtým filmem, kterému se to letos podařilo. Vůbec poprvé také hned tři miliardové filmy patří během jednoho roku jednomu studiu. Universal tak pokračuje ve vítězném tažení, když několik týdnů po celosvětovém kasovním rekordu (tehdy 5,53 miliardy) pokořil také americký kasovní rekord. Doposud v amerických pokladnách za jeden jediný rok vybral nejvíc Warner, který v roce 2009 utržil v USA 2,105 miliardy. Universal teď v pátek překonal 2,113 miliardy. Studio si tak může dál mnout spokojeně ruce a do konce roku ještě všechny své rekordy výrazně posílí. Mimoni jsou v tuto chvíli třetím kasovně nejúspěšnějším animákem všech dob (za Ledovým královstvím a Toy Story 3) a ještě je čeká premiéra v Číně, kde by měl film překonat minimálně třetí Příběh hraček.

A mezinárodně bodoval také Terminátor: Genisys. Ten se dál s velkou pompou promítá v Číně, kam přes léto nesměly nové zahraniční filmy a publikum teď nenasytně kojí svůj hlad. Jen za víkend snímek v Říši středu utržil 23,4 milionů, celkem už 82,8 milionů. Celosvětově tak pátý Terminátor vyšplhal na 409,5 milionu dolarů.

Ale zpátky k americkým pokladnám, o kterých jsou naše nedělní články především. Na první příčce se stále drží Straight Outta Compton s 13,4 miliony, které už nastřádalo 134 mega a překonává tak 8. míli i Walk the Line, aby se stalo v Americe nejúspěšnějším hudebním životopisem. Pořád mu chybí 46 milionů na celosvětovou tržbu Walk the Line a není jisté, jestli na ni hiphopová skupina N.W.A. může dosáhnout, protože mezinárodní tržby se pořád pohybují v řádech desetitisíců, film je čistě americkou událostí.

Nejúspěšnější novinkou víkendu je drama War Room, jež pojednává o tom, jak mocnou zbraní je modlitba. Pokud nejste věřící, tak vám američtí kritici vzkazují, že by vám film přišel směšný. Poselství je jasné: Je váš muž pitomec, co zanedbává rodinu a má sklony k páchání podvodů? Vaše chyba. Modlete se. (viz. recenze Guardianu) Amerika se ale od Ježíšova životopisu z minulého roku nemůže podobných filmů nabažit. Někdy je to trefa mimo, někdy pěkných 11 milionů dolarů. Režisér Alex Kendrick natáčí pobožná melodramata už od roku 2006 a tržby mu každým titulem stoupají. Navíc s rozpočtem 3,5 milionu se dělá byznys výtečně.

Až na třetí příčku tak může myslet akční drama No Escape o rodině uvězněné v zemi procházející politickým převratem. Kritici jsou hodně zmatení a popisují film s Piercem Brosnanem a Owenem Wilsonem jako klišovitou báchorku, která stojí na xenofobii a dvacet let starých znalostech o politice. Snímek nasbíral od středy 10 milionů a pro Weinsteiny, kteří ho koupili v Cannes za pět milionů, to pohroma nebude. Možná se mu bude skrytě dařit jako Dámě ve zlatém, která skoro potají nasbírala s ohromnou výdrží 33 milionů. I Bojovník s Jakem Gyllenhaalem už utržil Weinsteinům skoro 50 mega, ačkoli z první desítky zmizel taky kvapně.

Zbytku samozřejmě vévodí Mission Impossible - Národ grázlů s 8,3 miliony a dostatkem síly zdolat v USA 190 milionů (Zatím to dělá 170). Celosvětově je film na 479 milionech. I Krycí jméno U.N.C.L.E. si diváci oblíbili, škoda jen slabé premiéry, ze které může film udělat ve třetím týdnu jen 4,4 miliony. Celosvětově je film těsně pod 70 miliony a to pořád na 75 milionový rozpočet ani zdaleka nestačí. Novinky minulého týdne také nebudou kdovíjakými trvalkami. Nejdříve uvádíme tržbu z tohoto víkendu, v závorce poté aktuální celosvětový souhrn po deseti dnech. Sinister 24,6 milionu (18,5 mil.), Hitman: Agent 47 poté 4,2 miliony (40,2) a American Ultra jen 2,8 miliony (11,4 mil.).

Do první desítky se ani nedostalo We Are Your Friends se Zacem Efronem, které končí s necelými 2 miliony a na čerstvý film, který je ve 2333 kinech jde o jeden z nejhorších kasovních výsledků širokého nasazení. I z této novinky jsou kritici zklamaní, ačkoli mělo jít o moderní variaci Horečky sobotní noci s elektronickou taneční hudbou. Fanoušky Zaca Efrona tohle neoslovilo a počkají si raději na pokračování Sousedů. Warneři film koupili za 2 miliony a určitě teď litují každého dolaru, který dali do zbytečného marketingu.

Poslední nováček víkendu to zkouší jak v limitovaném nasazení, tak na VOD. Z for Zachariah je původem oblíbená kniha o dívce přežívající v postapokalyptickém světě, kterou Lionsgate a Roadside Attractions přetvořili v postapokalyptický milostný trojúhelník mezi Chiwetelem Ejioforem, Margot Robbie a Chrisem Pinem. Předloha nepředloha, kritici jsou relativně spokojeni a chválí sžíravou atmosféru a herecký koncert trojice. Většina zájemců zřejmě film odchytí na streamingových službách a ti, kteří se vydali do 29 kin, tam zatím nechali 62 000 dolarů.

Prázdniny jinak někteří zakončili velkolepě s Jurským světem, který se vrátil na týden do IMAXů. Zájem narostl o 230 procent oproti minulému týdnu a dinosauři si tak dopřáli po nějaké době další 3 miliony. Ty se ale v aktuální 1,6 miliardy rychle ztratí. O moc víc už film nahoru nepůjde, ale pořád by se mohl stát teprve třetím filmem v dějinách, který překoná miliardu dolarů v neamerických kinech (momentálně Svět má 993,6 milionu dolarů).

A to je vše. Školní rok zahájíme restartem Kurýra bez Jasona Stathama a procházkou v lese, neboli A Walk in the Woods, s Robertem Redfordem.

Zdroj: Deadline, Deadline II, Forbes

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest