Star Wars: Rogue One - Spin-off se představuje

Star Wars: Rogue One - Spin-off se představuje | Fandíme filmu
O čem první spin-off Hvězdných válek bude pojednávat, kdy se bude odehrávat a další podrobnosti přímo od režiséra Garetha Edwardse. Plus teaser trailer!

Před měsícem Lucasfilm oficiálně oznámil Star Wars: Rogue One, první celovečerní hraný spin-off Hvězdných válek. Díky přehlídce Star Wars Celebration, která probíhala o víkendu v americkém Anaheimu, teď o snímku konečně víme víc. Na jedné z prezentací se sešli režisér Gareth Edwards, šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy a několik dalších zástupců studia, kteří představili první teaser, odhalili první synopsi a několik detailů o vzniku filmu.

Idea vedlejších příběhů ze světa Star Wars existovala už za George Lucase, avšak se základním konceptem Rogue One přišel John Knoll kreativní šéf ILM, společnosti která pro Star Wars připravuje triky. Když se Kathleen Kennedy stala ředitelkou Lucasfilmu, udělala z nápadu jeden z prioritních projektů a jako režiséra si vyhlédla nadějného Garetha Edwardse. Ten byl z natáčení Godzilly značně vyčerpaný a doufal, že si chvíli odpočine, avšak když dostal nabídku točit Hvězdné války, na odpočívání se hodně rychle vykašlal.

Samostatná dobrodružství ze světa Star Wars, která budou pojednávat o událostech a postavách mimo ústřední dějovou linii, budou prezentovány pod značkou Star Wars Anthology, jak potvrzuje přiložené logo filmu. Na druhém obrázku je artwork, který Lucasfilm zveřejnil na oficiálním webu Star Wars.

Jak už částečně odhalily neoficiální zvěsti uniklé na internet, snímek bude pojednávat o nesourodé skupině bojovníků z hnutí odporu, kteří se společně vypraví na nebezpečnou misi. Pokusí se ukrást plány Hvězdy smrti a přinést tak galaxii novou naději. Nebo chcete-li Novou naději s velkým N, jak se jmenuje snímek z roku 1977, před jehož událostmi se Rogue One odehrává. Děj je tedy zasazený do stejné doby, jako seriál Star Wars: Rebels, a tak filmaři připouští, že kdyby chtěli, mohou z něj čerpat. Rozhodně to ale není podmínkou.

Příběh se odehrává v časech, kdy řád Jedi prakticky neexistuje. Běžní smrtelníci se nemohou spoléhat na pomoc bojovníků s nadpřirozenými silami, musí se zachránit sami. Absence rytířů by z celého filmu měla čišet. Snímek by z celé Star Wars ságy měl mít nejrealističtější nádech, především potom, co se morálky týče. Ti tam jsou černobílí hrdinové, postavy filmu budou výrazně ambivalentnější. Rogue One je také válečný film, který vykreslí realitu válečného stavu a rozhodnutí, která musí protagonisté dělat, pokud chtějí přežít.

Film bude pojednávat sice o celé skupině povstalců, avšak hlavní hrdinkou je jedna konkrétní bojovnice, kterou ztvární Felicity Jones (Teorie všeho, Amazing Spider-Man 2). Filmaři jsou přesvědčeni, že herečka dokáže ztvárnit mnohovrstevnatou postavu, která není jen strohou válečnicí, ale dovede se také bát, být lidská a nechybí jí smysl pro humor.

Teaser trailer je kompletně digitální, připravený společností ILM. Hlas, který v něm promlouvá, patří Obi-Wanovi Kenobimu (Alec Guiness) z Epizody IV a hovoří o tom, že Jediové bývali po tisíciletí ochránci míru a spravedlnosti. Jenže to bylo za dob staré Republiky, ještě než začaly temné časy, než povstalo Impérium. V nepříliš kvalitním videu můžete vidět zalesněnou planetu, TIE Fighter a samotnou Hvězdu smrti. Závěrečné logo dokreslují zvuky válečné vřavy. Záznam upoutávky unikl ze Star Wars Celebration a oficiálně hned tak zveřejněný nebude, jestli vůbec. Lucasfilm totiž podle dohody s konkurenčním Paramountem nesmí až do konce léta film nikde mimo Star Wars Celebration propagovat. Paramount do kin chystá snímek s obdobným názvem, Mission: Impossible - Rogue Nation a pokud se Lucasfilm nad obdobným jménem nechtěl soudit, musel přistoupit na podmínky Paramountu. To ale samozřejmě Lucasfilmu vůbec nevadí, Star Wars: Rogue One má premiéru až na Vánoce 2016.

Natáčení začne letos v létě, filmovat se bude v ateliérech ve Velké Británii a na řadě lokací po celém světě. Na vizuální stránce se bude podílet Doug Chiang, který pracoval už na Epizodách I, II a VII, takže přinejmenším určitá vizuální kontinuita bude i v rámci širšího světa Star Wars stále zachována. Ale není v tvůrčím týmu zdaleka jediný, kdo má zkušenosti ze starších hvězdných filmů. Kaskadéry bude koordinovat Rob Inch, který to samé dělal pro Epizodu VII a pro Epizody I a II pracoval přímo jako dublér. Na Star Wars VII pracovali také kostýmní návrháři, Dave Crossman a Glyn Dillon. Na Star Wars I, II a Clone Wars pracoval zvukař Chris Scarabosio. Hudbu potom složí Alexandre Desplat (Grandhotel Budapešť), kameru dostal na starost Greig Fraser (30 minut po půlnoci, Hon na lišku).

Star Wars: Rogue One - Teaser trailer

Na závěr přidáváme ještě několik nepotvrzených zpráv. Jednu z hlavních rolí by ve filmu mohl dostat Ben Mendelsohn (aktuální seriálový hit Bloodline, filmy Za borovicovým hájem či Temný rytíř povstal), který však tvrdí, že by to bylo krásné, ale „není si ničím takovým jistý“. Dále by se pak mohla na plátně objevit Moff Mors, postava z jednoho z chystaných doprovodných románů, schopná leč chybující vůdčí osobnost z řad Impéria, o které se však na internetu mluví především kvůli její homosexuální orientaci. Úplně ze hry možná také není Aaron Paul (Breaking Bad, Need for Speed), o kterém se už v minulosti mluvilo jako o možném hereckém adeptovi. Měl by hrát společníka hlavní hrdinky.

Česká premiéra Star Wars: Rogue One se uskuteční 15.12. 2016.

Zdroje: Oficiální Web I, Oficiální Web II, THR, Deadline, EW, Big Shiny Robot, Cinelinx, Making Star Wars, Oficiální Twitter, Slashfilm, Collider

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest