Fantastická čtyřka: Plakát s Thingem

Fantastická čtyřka: Plakát s Thingem | Fandíme filmu
Zobrazit další 2 obrázky
Kamenný obr konečně tváří k divákům. Režisér a scenárista vysvětlují, proč je propagace tak pozvolná, v jakém duchu se film ponese a proč je Human Torch černoch.

Nová Fantastická čtyřka se odhaluje jen velice pozvolna. Kamenný The Thing (Jamie Bell) kupříkladu donedávna neukázal oficiálně svou tvář. Kdysi dávno unikla z filmových ateliérů maketa jeho hlavy, avšak studio ji odevšad rychle mazalo. Teď se objevil nový plakát, na kterém se Ben Grimm konečně postavil fanouškům svým kamenným čelem. Od zmiňované makety se až tak neliší. Plakát zatím můžeme vidět jen na fotce z ulice, proto přidáváme dva starší obrázky (režisér Josh Trank a scenárista Simon Kinberg společně s Michaelem B. Jordanem v roli Human Torche) a souhrn zajímavostí z několika různých interview s tvůrci, abychom vám nevalnou kvalitu obrázku patřičně vynahradili.

O samotném Thingovi tvůrci prohlásili, že performance-capture je pro ně jediným způsobem, jakým se dá kamenný hrdina ztvárnit. Jedině tak lze zachytit nuance v jeho výrazech. Digitální nebudou pouze oči, ty patří Jamiemu Bellovi. Právě Thing je jedním z důvodů, proč se propagace filmu rozjíždí tak pozvolna. Fantastická čtyřka není zavedená značka, nejedná se o pokračování starších filmů a počítalo se s tím, že všechno bude pod drobnohledem. Proto filmaři chtěli mít v prvním teaseru všechno dotažené, aby divákům svoji vizi představili v co nejjasnější podobě a nevysílali k publiku jen nějakou neurčitou, matoucí zprávu. Režisér Josh Trank se navíc přiznává, že mu dost vadí, jak v dnešní době víme o filmech všechno ještě před premiérou. Pokud bude mít alespoň trochu možnost, zasadí se o to, aby studio při propagaci odhalilo co nejméně.

Jaká je tedy vize filmařů? Řada komiksových filmů si je dost podobná. Jsou veselé, nadsazené. Fantastická čtyřka má nabídnout alternativu. „Fantastický“ podle filmařů ještě nutně neznamená třeskutý. Film bude zasazený do skutečného světa a cokoliv fantastického bude vyplývat z kontrastu naprosto rodílných životů, které hrdinové budou žít před svou přeměnou a po ní. Až čtveřice protagonistů získá své nadlidské schopnosti, bude to pro ni děsivé a budou se s proměnou těžce vyrovnávat. Filmaři to přirovnávají k filmům Davida Cronnenberga, jako jsou Moucha nebo Scanners. Fantastická čtyřka navíc nebude jen o tom, jak na svou proměnu reagují hrdinové, ale také o reakci okolí. Proto ještě před klasickými modrými kostýmy uvidíme ve filmu černé ochranné kombinézy, které známe z teaser traileru. Slouží k tomu, aby čtveřici pomáhali jejich nově nabité schopnosti nějakým způsobem zkrotit.

Fantastická čtyřka je tedy o tom, jak by to vypadalo, kdyby čtveřice mladých lidí získala nadpřirozené schopnosti v našem světě. Je to science fiction s velkým důrazem na vědecký element. Původní komiksová Fantastická čtyřka vznikala v době, kdy lidstvo stálo na hranicích obrovského technologického pokroku, když se první lidští kosmonauti vypravili do vesmíru. Podobné hranice by měl bořit i aktuální film, když jeho hrdinové budou stát u zrodu cestování do jiných dimenzí.

Druhým pilířem, pro který nový film sahá až k původním komiksům, je důraz na rodinu. Trank s Kinbergem sice připouštějí, že se inpirují především Fantastickou čtyřkou v takzvané Ultimate podobě, kde byli hrdinové mladí a vědecké objevy čtenáři prožívali optikou nastupující generace, která pomáhá redefinovat lidské poznání. Už z původních příběhů od Stana Leeho a Jacka Kirbiho se však jako červená nit táhne všemi inkarnacemi Fantastické čtyřky motiv náhradní rodiny. Tou totiž hrdinové pro sebe navzájem skutečně jsou a to v dobrém i ve zlém. Dovedou si víc ublížit a stejně tak se mnohem spíš v nouzi obrátí jeden na druhého.

S rodinou souvisí i kontroverzní obsazení černošského herce (Michael B. Jordan) do role Johnnyho Storma. Ve skutečnosti se za castingovým rozhodnutím neskrývá nic složitého. Režisér Josh Trank je zkrátka přesvědčený, že Jordan byl pro roli ideální kandidát, a tak ze Stormů udělal černochy a Johnnyho sestru Sue (Kate Mara) nechal adoptovat. Trank společnost 21. století považuje za přirozeně multietnickou a sám má mezi příbuzenstvem smíšenou rodinu, takže na zařazení daného elementu nevidí nic nenormálního a ještě se mu vztah sourozenců povedlo ozvláštnit.

Není vyloučené, že se ve filmu objeví nenápadné odkazy na věci budoucí, filmaři se je tam však rozhodně nesnažili cpát za každou cenu. Fantastická čtyřka má být především samostatný film, který dovede stát na vlastních nohou a uspokojí diváky i bez znalosti deseti dalších pokračování. Co se údajných problémů při natáčení týče, filmaři jejich existenci popírají. Hlavní část natáčení podle Trank s Kinbergem nepřekročila rozpočet ani plánované termíny, s dotáčkami se dopředu počítalo, slouží pouze k doladění nedostatků, které filmaři odhalí ve střižně. Soundtrack filmu skládá společně s Marcem Beltramim také Philip Glass (Hodiny, Truman Show), kterého Trank vždycky obdivoval.

Fantastická čtyřka je soudobý pohled na nejstarší superhrdinský tým od Marvelu. Pojednává o čtveřici mladých outsiderů, kteří jsou teleportováni do nebezpečného paralelního vesmíru, následkem čehož dojde k šokující přeměně jejich fyzické podoby. Jejich životy se nezvratně změní, avšak týmu nezbývá nic jiného, než se naučit využívat děsivé nové schopnosti a spolupracovat, pokud mají zachránit svět před bývalým kamarádem, který se změnil v nepřítele. V hlavních rolích hrají Miles Teller, Kate Mara, Michael B. Jordan, Jamie Bell, Toby Kebbell a Reg E. Kathy. Scénář: Simon Kinberg. Režie: Josh Trank. Datum české i slovenské premiéry jsou naplánovány na 6.8. 2015.  

Zdroje: Collider, CBM, Komentovaný trailer, albertoheineken26

Galerie: 3

Fantastická čtyřka: Plakát s Thingem | Fandíme filmu Fantastická čtyřka: Plakát s Thingem | Fandíme filmu Fantastická čtyřka: Plakát s Thingem | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest