Hobit: Čtyřhodinový fanouškovský sestřih

Hobit: Čtyřhodinový fanouškovský sestřih | Fandíme filmu
Patříte mezi ty, kterým vadí nafouknutý Hobit Petera Jacksona? Zkrácená verze by vás mohla zajímat.

S tím, jak se moderní technologie stávají stále dostupnějšími a jednoduššími, není v dnešní době problém si libovolný film rozstříhat k obrazu svému. Někteří fanoušci na youtube nahrávají sestřihy nejlepších scén, jiní si z dostupných obrázků lepí třeba zbrusu nové videoklipy. Objevují se ale i kompletní úpravy populárních filmů. Možná jste někdy slyšeli o sestřihu Promethea, který do filmu vrací vynechané scény nebo o sestřihu Hvězdných válek, jenž z celé prequelové trilogie dělá jeden jediný film. Po premiéře Bitvy pěti armád se teď něčeho podobného dočká i Hobit.

Délka celé trilogie zasela mezi filmové fanoušky zásadní svár. Podle jedněch je každá další minuta ve Středozemi požehnáním a prodloužená verze Bitvy pěti armád by se ideálně měla začít prodávat hned zítra. Druzí pak nechápavě kroutí hlavou nad tím, jak mohl Jackson útlou knížečku roztáhnout do tří celovečerních filmů a u různých domyšlených scén tiše trpí. A právě ti, kteří považují trilogii za zbytečně roztahanou, se budou zajímat o nejrůznější zhuštěné sestřihy. Uvidíme, zda si nějaký získá výraznější věhlas, ale zatím se můžeme seznámit se zhruba čtyřhodinovým (plus dlouhé závěrečné titulky) sestřihem fanouška, který si říká Tolkieneditor.

Na svém blogu Tolkieneditor popisuje, že se z trilogie pokusil vystříhat všechny pasáže, které Jackson přidal navíc oproti Tolkienově knize a snažil se celý příběh zaměřit primárně na Bilba, bez nějakého většího rozptylování. Konkrétně z nové verze Hobita zmizely celá vedlejší linie s Dol Guldurem, vedlejší linie s Tauriel a Legolasem, Bilbova předmluva a úvodní flashbacky, některé bitky s orky a řada menších, výplňových scén. Řada dalších momentů se pak dočkala výrazného krácení, jmenovitě některé scény z Jezerního města, linie s Azogem nebo některé akční sekvence.

Veškeré podrobnosti o Tolkieneditorově sestřihu najdete na jeho stránkách a je samozřejmě jasné, že se o jeho verzi budete zajímat čistě ze studijních důvodů, a protože máte (či v nejbližší době budete mít) všechny hobití filmy zakoupené, můžete mít při vašem bádání naprosto čisté svědomí.

Pokud jste vy sami někdy přemýšleli o tom, jak by se dala celá trilogie zkrátit, určitě dejte v komentářích napište, co byste vystříhali vy. Já bych šmahem škrtnul souboj skalních obrů v Neočekávané cestě nebo podzemní honičku s drakem v Šmakově dračí poušti. Stejně tak dejte vědět, jestli vás už v minulosti nějaký fanouškovský sestřih oslovil víc než původní film, popřípadě jestli jste se o nějaký takový sestřih sami pokusili.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest