Box Office: Rok 2014 z hlediska tržeb

Box Office: Rok 2014 z hlediska tržeb | Fandíme filmu
Největší hity, největší propadáky, spousta rozmanitých kategorií a spousta dolarů v kasovním souhrnu pro rok 2014.

Jako každý leden se budeme i ten letošní ohlížet za kasovní úspěšností a neúspěšností filmového průmyslu v minulém kalendářním roce. Kategorie jsou znovu různorodé, takže nečekejte obyčejný výpis nejúspěšnějších filmů roku 2014. Na ten ostatně ještě bude čas, až všechny loňské novinky z kin definitivně odejdou.

Největší hit - Transformers: Zánik

Pro mnohé jedna z největších obludností minulého roku, která obdržela pár nominací na Zlaté maliny a z hlediska recenzí v podstatě nemá mezi veleúspěšnými filmy konkurenci od Emmerichovy Godzilly. Dolarově ale největší kolos minulého roku, který nepřekvapivě nevynesly k výšinám Spojené státy, ale Čína. V Americe film prošel celkem "bez povšimnutí", což mu zatím zajišťuje s 245 miliony "jenom" pátou příčku. Zasazení posledního aktu do Číny zato přivanulo právě zpoza Velké zdi svěžích 300 milionů dolarů, což je na množství rasistických přízvuků hodně slušné číslo.  Transformers jsou také jediný film, který minulý rok zdolal metu miliardy, a to o 87 milionů. Decepticoni se můžou snažit sebevíc, ale Transformery zřejmě na dlouho dobu nic z provozu nevyřadí.

Nejvýdělečnější horor - Annabelle

Horory tento rok výrazně trpěly zásadním nedostatkem, kterým byl fakt, že nebyly vůbec děsivé. Nejlépe z toho vybruslila Annabelle, strašidelná panenka, která lákala na plakátech svým kukučem a titulkem "Od tvůrců V zajetí démonů". Diváků se povedlo přitáhnout docela dost a z celkem nudné skutečné panenky se stal filmový démon, končící celosvětovou jízdu s 253 miliony. Vzhledem k prťavému rozpočtu 6,5 milionů by byla Annabelle výdělečná i s desetinásobně nižšími tržbami, což film dostává i na první příčku kategorie "Film s nejvyšší návratností".

Nejvýdělečnější Bollywoodský film - PK

Tady vezmeme dva rekordy jednou ranou, protože indický film o mimozemšťanovi studujícím Zemi a pošťuchujícím tradiční indický způsob života, se minulý rok vyprofiloval nejen jako nejvýdělečnější bollywoodský film loňského roku, ale také jako nejvýdělečnější bollywoodský film všech dob! S 92 miliony dolarů překonal i úspěšný Dhoom 3, o kterém jsme mluvili před rokem. Nutno říct, že to není první zářez režiséra Rajkumara Hiraniho, protože podobně už exceloval s 3 Idiots v roce 2009. A proč o tom všem ve skutečnosti mluvíme? S necelými deseti  miliony dolarů se PK stal letošním nejúspěšnějším neanglicky mluveným snímkem ve Spojených státech a úspěchu si všímají po celém světě. Remakovat PK chtějí jak USA, tak v Číně. Navíc asijský trh rychle roste a bude o něm víc a víc slyšet. Tohle je jen začátek. Pro zajímavost: Čínští Breakup Buddies utržili celosvětově 195 milionů dolarů, The Monkey Kingdom 181 milionů.  Evropa si o podobných číslech může nechat zdát.

Nejvýdělečnější mládeži nepřístupný film - Lucy

Velký hit nutně potřeboval Luc Besson a vybojoval si ho skrze jeden z mála původních projektů roku 2014, které měly to štěstí a byly za svoji originalitu oceněny. Teď možná trochu přeháním, protože minimálně na první pohled je Lucy pro běžné návštěvníky kin další z řady mlátiček, které Besson sype z producentského křesla skoro každý rok. Tentokrát měl ale štěstí na načasování, které zastihlo Scarlett Johansson v nejlepší formě. Lucy tak dostala 459 milionů dolarů a Lucova rodná Francie dokonce málem zdolala v tržbách Čínu, když poslala na režisérovo konto 43,7 milionů dolarů, tedy o pouhý milion méně než přišlo právě z Číny. (Nejlépš si film ale pořád ještě vedl v USA).

Největší propadák - Legends of Oz

Měla to být další pohádka, která by rýžovala na klasickém příběhu Dorotky v zemi Oz. Navíc animovaná, takže v čem byla chyba? Zřejmě ve všem. Začalo to recenzemi prohlašujícími, že jde o nejhorší animák roku 2014, následovala slabá propagace, nezkušenost mladého distributora, a to všechno korunovaly malinové nominace na nejhorší herecký výkon, který měla předvést Lea Michelle. Všechno pak stvrdil tragický kasovní neúspěch 18 milionů celosvětově, přičemž udaný rozpočet činil 85 milionů! Vidíte, že ani nejosvědčenější značky nemají na růžích ustláno.

Nejvýdělečnější původní film - Interstellar

Asi už si nemá cenu stěžovat na množství sequelů a adaptací, které obsadily kasovní TOPku minulého roku. Všechno totiž bohatě vynahradil Interstellar, velkolepé putování neznámým vesmírem, které nakonec doletělo až k 660 milionům dolarů. Rekordní tržby navíc přišly z IMAXu, takže se Nolanovo tažení za záchranou planety Země i filmového negativu vyvedlo ve vší parádě. I tady zřejmě zafungoval obratný casting, který odchytl v nejlepší formě Jessicu Chastain i Matthewa McConaugheyho. Co dál, pane Nolan? Jde ještě vůbec jít "dál"?

Nejvýdělečnější komedie - 22 Jump Street

Kdo by to čekal od značky, která byla stěží známá v USA. Přesto ale dokázalo úspěšné duo Lord/Miller připravit další kasovní pecku, se kterou se tentokrát distributoři nebáli jít i na mezinárodní trhy. Suma se zastavila u 331,3 milionů dolarů, což je jeden z nejlepších kasovních výsledku buddy komedie s policisty, pokud nepočítáme Muže v černém a jiné žánrové hybridy. Na konci filmu jste mohli vidět, jak to vypadá s budoucností série, ale producenti se tímhle malým potitulkovým vtípkem rozhodně oblbnout nenechají. Ne s takovými tržbami - Tatum s Hill si rozhodně nějaké pokračování budou muset střihnout i doopravdy.

Nejúspěšnější filmové studio - 20th Century Fox

Foxové si si na rok 2014 připravili velice pestrou nabídku, což jim ve výsledku dalo 4,08 miliard dolarů celosvětově. Z 63 procent nesly váhu blockbustery jako X-Men: Budoucí minulost nebo Úsvit planety opic. Samozřejmě nechyběly animáky Jak si vycvičit draka 2 a Rio 2. Hodně ale také prospěla kasovní úspěšnost malých filmů, jako Hvězdy nám nepřály nebo Son of God. Prostě obří dominance, za kterou zaostala i Buena Vista (Disney) s pouhými 2,5 miliaradami. V Americe byl podíl na trhu vyrovnanější, protože tam obě studia doslova bojovala o stamiliony. Fox z USA dostal 1,8 miliardy a Buena Vista 1,6 miliardy.

Nejprodávanější DVD - LEGO příběh

Z filmu nasazených v roce 2014 si v USA nejlépe na DVD nosičích vedl LEGO příběh, ačkoli musel zápasit jak s Ledovým královstvím a druhými Hunger Games, které ale nepočítáme, protože jsou z roku 2013. Za kalendářní rok 2014 se prodaly necelé 3 miliony jednotek v celkově hodnotě 42 milionů dolarů. Mezinárodní tržby z DVD a Blu-ray bohužel veřejně sčítány nejsou.

Nejvýdělečnější nezávislý film - Grandhotel Budapešť

A také dosud nejvýdělečnější film  Wese Andersona. Na první pozici se vyšplhal už mezi filmy s limitovaným nasazením, když utržil v průměru 202 tisíc dolarů v jednom kině! (I ty nejpopulárnější blockbustery se obvykle nevyšplhají přes 40 tisíc). A snímek nezklamal ani v širokém nasazení, kde z Ameriky dostal 59 milionů a ze zbytku světa 115,5 mega. Anderson je hipster spousty let, ale až v roce 2014 se konečně sladil s mainstreamovou vlnou a diváckým zájmem o retro filmy. Samozřejmě pomohl i rozmanitý herecký ansámbl téměř všech herců, kteří kdy u Andersona pracovali, takže se znovu jako u Nolana sluší zeptat, kam dál? Já myslím, že Wes určitě najde nějaké místo, na které bude moct vycentrovat kameru.

Nejprodávanější Blu-ray - Strážci galaxie

Nejvýdělečnější film v Americe si očividně chtěli diváci vychutnat více na Blu-rayi než na DVD, stejně se ale musel potýkat se stejnou konkurencí, jakou měl LEGO příběh, tedy s Frozen a Hunger Games. Nakonec ale Marvelu káplo z USA za kalendářní rok 2014 dalších 52 milionů z 2,5 milionů prodaných jednotek. Doufám, že tam byly kvalitní bonusy, protože my pro vás už pro dnešek opravdu žádné nemáme. Náš přehled zajímavostí z filmových pokladen je u konce.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest