Cameron: Z dalších dílů Avatara se poděláte!

Cameron: Z dalších dílů Avatara se poděláte! | Fandíme filmu
Režisér nešetří chválou. A jak to bude s natáčením ve vysoké snímkové frekvenci?

V aktuálním vyjádření pro magazín Empire režisér James Cameron znovu mluvil o tom, jak se s týmem scenáristů po dobu sedmi měsíců scházeli a společně rozebírali všechny tři chystané díly Avatara, než byly všechny podklady natolik detailně vypracované, že si mohli scenáristé konečně rozebrat jednotlivé díly a konečně rozepsat i dialogy a další podrobnosti. Z Cameronova vyjádření není zcela zřejmé, zda jsou scénáře konečně dokončené, nicméně o Avatarech 2-4 prohlásil, že „to bude pěkněj náhul, u kterýho se pose*ete s pusou dokořán“. No Jime...tak se ukaž!

Režisér se také znovu zmínil o natáčení v HFR, tedy ve vyšší snímkové frekvenci, které už dlouho zvažuje. Dříve byl Cameron zastáncem natáčení v 60 snímcích za vteřinu, později si nebyl jistý, zda v HFR natáčet celý film nebo jen jeho části a letos v létě dokonce jedna technologická firma nabízela Jamesovi natáčení ve 120 FPS. Teď Cameron uvedl, že se dříve domníval, že 60 snímků by mohlo být lépe kompatibilních s videotrhem, ale protože bude pracovat s vyspělejším systémem, dává podle něj momentálně smysl natáčet rychlostí 48 snímků za vteřinu. (Ať už to znamená cokoliv, Cameron svoje vyjádření dále nerozvedl). Režisér nedoplnil, zda v HFR hodlá natáčet všechno nebo jen některé sekvence.

Běžně jsou filmy už po desetiletí natáčeny rychlostí 24 snímků za vteřinu. Jedná se o nejnižší možnou snímkovou frekvenci, která vytváří přesvědčivou iluzi pohybu a diváci jsou na ni zvyklí. Jako nedostatečných se 24 FPS (frames per second - snímků za vteřinu) jeví při rychlých pohybech kamery do stran (známé trhání obrazu) nebo při promítání ve 3D (někteří diváci pociťují viditelné blikání obrazu, jiné rozbolí hlava, zdánlivě bez zjevné příčiny). Zvýšení snímkové frekvence má problémy řešit, dvojnásobné množství obrazové informace zároveň má dodávat obrazu větší množství detailů, udělat z plátna „okno do filmu“. Zatím byl ve snímkové frekcenci 48 FPS natáčen a promítán pouze Hobit, který však vyvolal u diváků rozporuplné reakce. Řada lidí vnímá pohyb při vyšší snímkové frekvenci jako nepřirozeně zrychlený, a protože je obraz vysoce detailní, působí jakákoliv nedokonalost výpravy rušivě (více se o HFR dočtete v našem rozboru Hobita: Neočekávané cesty).

Budeme tedy napjatě očekávat, jak s technologií naloží průkopnický James Cameron, který společně s prvním Avatarem udělal standard z promítání a natáčení ve 3D.

Zdroje: Empire, THR

Avatar 2

18.12.2020 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest