Recenze: Expendables 3

Recenze: Expendables 3 | Fandíme filmu
Zatím nejslabší přírůstek do postradatelné série pořád ještě potěší díky starým pardálům, zvlášť těm nově doplněným.

Akční produkci z přelomu osmdesátých let minulého století jsem podobně jako většina vrstevníků po převratu nasával poctivě z videopůjčoven a první i druhé Expendables jsem si podle toho patřičně nostalgicky užil. Ve prospěch jedničky hraje kouzlo neochutnaného. Akční borci se v takhle hojném počtu sešli vůbec poprvé a bylo z toho moc hezké ohlédnutí za dobami dávno minulými. Dvojka šla ještě dál, když nabídla větší množství akčních ikon a především vynikající sebeparodický nádech. Borci sypali svoje nejlepší hlášky a nebáli se dělat si srandu sami ze sebe. Trojka tento směr do značné míry opustila a podle mě je to chyba, protože bez shazování sebe sama o to výrazněji svítí všechny problémy. A není jich málo.

Asi není třeba zdůrazňovat, že u pocty osmdesátkovým akčním filmům je zápletka naprosto vedlejší. Během mise v Somálsku je jeden z členů Postradatelných vážně zraněn Barneyho (Sylvester Stallone) dávnou Nemesis. Stonebanks (Mel Gibson) spolu s Barneym Expendables kdysi zakládal, avšak dnes pašuje jaderné zbraně a Postradatelní se připletli do cesty jeho obchodu. Barney se rozhodne, že už své stárnoucí přátele nechce nadále vystavovat riziku a jednotku rozpustí. Ještě než ale sám pověsí nebezpečnou živnost na hřebík, musí bývalého kolegu zastavit. Dopomoci mu k tomu má čtveřice mladých rekrutů, kteří jsou ve vrcholné formě a pro žoldácké řemeslo jako dělaní. Nic ale samozřejmě nedopadne podle plánu a ještě se ukáže, že staří pardálové pořád mají co nabídnout.

Bohužel, přesně dle předpokladů mladá čtveřice slouží pouze k posunu děje. Staří borci s ní mají nějakým způsobem kontrastovat. Má se na ní ukázat, že Postradatelní už sice jsou dost za zenitem, ale také že rychlejší nohy nejsou v boji všechno. Jinak se jedná o čtyři panáky bez osobnosti a náznaky nějakého šarmu má snad jedině Glen Powell. V akčních scénách sice mladíci jednou předvedou, že jsou oproti starším Postradatelným vzdělanější v taktice, ale jakmile dojde na lámání chleba, okamžitě matnou. V soubojích i přestřelkách neukazují naprosto nic, co by o třicet let starší chlapi hravě nezvládli taky a ještě k nim nemáme vřelou náklonnost, kterou jsme si ke starším borcům stihli vybudovat nejen během předchozích Expendables, ale i během starších filmů.

Mladí tak pouze kradou prostor hvězdám, které jsou jediným důvodem k tomu, proč se na Expendables 3 vlastně koukat. V zásadě se totiž stále jedná o průměrnou akční řež s několika vtipy, která mimo akční a komediální momenty celkem prošumí. Záporákovy plány jsou bezpředmětné, stěžování hrdinů na stárnutí stokrát slyšené. Akční scény jsou poměrně slušné, ale nejedná se o žádnou hitparádu. Ve většině případů jde o těžkotonážní střelbu, výbuchy nebo poctivé rány přes čumák. Oslňující choreografii, nebo nedej bože adrenalin, od nostalgického návratu do osmdesátých let minulého století samozřejmě asi příliš čekat nejde.

Filmu dost podráží nohy vybledlé bulharské lokace, akce je na akční film docela málo a závěrečná bitva mi splynula do tmavé šmouhy. Všichni jsou v černém, v šedivých kulisách, neustále se přestříhává mezi zhruba deseti souběžnými ději, takže žádný hrdina nedostane dost prostoru na to, aby mohl skutečně zazářit. Závěrečné vyřízení záporáka nesahá bitce s Van Dammem ze dvojky ani po kotníky. Bez známých herců by film neměl co nabídnout a bez povšimnutí by zmizel na videu.

Expendables opravdu stojí a padají se svými hvězdami a stará garda i sebebanálnější scénu povyšuje. Na akčních legendách je vidět ta radost, se kterou točí film pro velké plátno, skutečné kamarádství, jaké se na place podařilo vytvořit. Díky nostalgii a předchozím dvěma filmům není problém borcům fandit ani při takto nezajímavé misi a díky letitým zkušenostem pánové dovedou s přehledem prodat každou hlášku i kopnutí do slabin.

Sylvester Stallone Postradatelné táhne jako velký táta, ostatní bohužel dostali jen minimální prostor, aby udělali místo novým borcům. I Jason Statham tentokrát dostane svého úhlavního soka jen tak mimochodem, asi deset minut před koncem filmu. Nad naprosto zbytečnou omladinou už jsme plakal dost, naštěstí je ale třeba udělat prostor i dalším starým pákám.

Mel Gibson si film krade pro sebe. Kdykoliv se objeví na plátně, dokáže k sobě přirozeně strhnout pozornost a všechny kolegy přehrává o několik tříd. Stonebankse i v několika málo scénách dovede vykreslit jako opravdu nebezpečného parchanta. Antonio Banderas hraje osamělého žoldáka, který se snaží dostat do Barneyho skupiny a v až nečekaně vážném filmu slouží jako komická vsuvka. Občas to maličko přehání, ale většinou je jeho srdečný španělský zabiják nesmírně vítaným oživením. Harrison Ford jakožto náhradník Bruce Willise mnoho prostoru nedostal, avšak narozdíl od zpovykaného Willise se pořád ještě dokáže tvářit, že ho natáčení filmů neobtěžuje.

Wesley Snipes (osvobozený starý parťák) předvede svůj potenciál v úvodu, kdy se pustí do fanatické pomsty beze slov. Po zbytek filmu je z něj bohužel pouze „jeden do party“ někde na úrovni Randyho Coutureho nebo Dolpha Lundgrena a musím říct, že měl Sly docela kliku, když místo něj v prvním filmu dostal do vínku komediálně nadaného Terryho Crewse. Na roli Kelseyho Grammera (lovec talentů Bonaparte) je dost vidět, že ji původně asi opravdu měl hrát někdo slavnější (šuškalo se o Jackovi Nicholsonovi), kdo už by v akci nepůsobil zrovna uvěřitelně, ale nadále by dovedl filmu zvednout profil. Díky Grammerově uvolněnému herectví nejsou Bonapartovy debaty s Barneym špatné, ale opět jde o element, který ubírá čas akčním legendám, kvůli kterým se na Expendables chodí. Arnold Schwarzenegger a Jet Li mají tentokrát ještě méně času a ještě méně zajímavé scény než posledně, takže propagace filmu přes jejich jména působí jako docela slušná facka. Napříště ať už se koukají pořádně zapojit a nebo ať jsou ve filmu bez vytahování, pouze jako malé, milé překvapení.

Verdikt

Expendables 3 ztratili punc novoty jedničky i smysl pro humor dvojky. Zůstala průměrná akce v ošklivých kulisách, kterou táhnou nahoru akční hvězdy (zvlášť ty nově doplněné - velice dobře doplněné) a dolů ji táhne všechno, co borcům ubírá čas k vyniknutí. Pořád je to relativně příjemná dvouhodinovka se „starými kamarády“, ale příště už by měl Sly nachystat něco soustředěnějšího, kde se nebude mazat s omáčkou kolem a všechno svěří do rukou svým bratrům ve zbrani, kteří dokazují, že společnými silami na to pořád ještě mají.

PS: Pokud se divíte, že nemluvím o zpřístupnění filmu mládeži, tak je to čistě proto, že jsem se ani jednou během sledování nepřistihl, že by sprostá slova a pár kapek krve navíc chyběly.

Naše hodnocení
6/10

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest