Recenze: Hercules

Recenze: Hercules | Fandíme filmu
The Rock šeredně šlápnul vedle a spojil své jméno s neskonale nudnou variací na slavného řeckého hrdinu.

Dwayne The Rock Johnson chtěl hrát Herkula mnoho let a osobně se zasadil o to, aby film vznikl. Upřímně řečeno nerozumím tomu, co na projektu viděl. Kromě zajímavějšího obsazení totiž není Hercules překvapivě o nic lepší než Herkules: Zrození legendy ze začátku roku. A to jsem se Kallanu Lutzovi smál, že mu Johnson natrhne pozadí.

A nejspíš by to svedl, protože Hercules je opravdu impozantní muž. Nejen svojí mohutnou postavou, ale i pověstí, která ho provází. Jedné krvavé noci antický hrdina přišel o svoji rodinu, a tak od té doby putuje po Řecku se svými druhy, živí svou legendu a nechá si platit jako námezdní žoldák. Aktuálně jej najal král Thrákie Cotys (John Hurt), aby ochránil jeho lid před povstalcem Rhesem (Tobias Santelmann) a jeho bojovníky. Hercules úkol přijímá a začne cvičit z thráckých rolníků soběstačnou armádu.

Jaké je největší pozitivum celého filmu? Má jenom hodinu a půl. Což je sakra dobře, protože i televizní Herkules s Kevinem Sorbem je oproti filmu režiséra Bretta Ratnera úplný majstrštyk. Dwayne Johnson jako vlasatá hora svalů působí občas celkem impozantně, ale jeho postava rozhodně nedokáže utáhnout vlastní film. Když zrovna nikoho nemlátí, většinou jen tak posmutněle kouká a vzpomíná na staré bolístky. Tu a tam něco úsečně okomentuje, ale Rockova přirozeně živelná osobnost se vůbec nedostane ke slovu. Hrdina má evidentně v příběhu setřást chmury minulosti, ale vůbec vám nedá důvod k tomu, proč by vás to setřásání mělo zajímat.

Film by se navíc neměl jmenovat Hercules, ale „Hercules a jeho parta“, protože družina bojovníků chodí všude spolu a Rockovi druzi dostanou ve filmu prakticky stejně prostoru, jako on sám. Stejně jako v případě hlavního hrdiny se ale o spolubojovnících prakticky vůbec nic nedozvíte. Zkrátka jsou věrní Herkulovi a následují jej. Díky tomu, že  narozdíl od něj nemají věčně depku, působí bratři (a sestra) ve zbrani často o něco výrazněji, než samotný hrdina. Obzvlášť to platí pro lehce vyšinutého Amphiarause (Ian McShane), jehož přirozené charisma a lehce narušená osobnost patří k několika málo pozitivům filmu.

Pokud mě nezajímal osud ústředních hrdinů, o bezbranném království, které mají chránit, to platí dvojnásob. O prostých lidech se nedozvíme vůbec nic, král Cotys je mlčenlivý suchar a tak můžeme jakýs takýs soucit cítit snad jen s královou dcerou Ergenií (Rebecca Ferguson), která zarputile chrání svého syna a brojí za svůj lid. Její špetka nadšení nicméně zájem o utiskované stejně nakonec vyvolat nedokáže. A za zmínku pořádně nestojí ani prakticky neexistující záporák, který se polovinu filmu skrývá, a pak vyšumí do ztracena.

Pokud se někdo těšil na mytologické příšery, množství akce nebo hlášek, které slibují upoutávky, musel být také zklamán. Veškeré trikové záběry s nestvůrami jsou k vidění snad hned v úplně prvním teaseru a ve filmu jich je víc možná o několik vteřin. Jde o pouhé flashbacky, které jsou vyplácány hned na začátku filmu. Sice otevírají poměrně zajímavé téma mytizace reality, ale film s ním nijak nedovede pracovat. Tu a tam nechá diváka na pochybách, zda je Hercules opravdu polobůh s nadlidskou mocí, nebo jen obyčejný silák opředený řadou pochybných zkazek, ale to je vše. Opravdu zajímavé jsou ale ve směru demytizace legendy jen závěrečné titulky, které naznačují, jak se asi některé pověsti o mocném hrdinovi odehrály ve skutečnosti.

Humoru je ve filmu poskrovnu, většinu hlášek ukázaly opět upoutávky a většinu toho, co postavy říkají, stejně ve finále totálně zničil český dabing. The Rock v češtině je extrémně rušivý a banální dialogy po přeložení do češtiny ztrácí jakýkoliv punc světovosti, jaký jim mohla alespoň částečně dodávat angličtina. Výprava je skromná, film si vystačí s jedním potemnělým palácem, hospodou a sklepením. Bitvy pak probíhají na placatých loukách kolem. A taky nestojí za moc.

Filmaři se je sice snažily proložit cool momentkami, ty jsme ale mohli (zase) vesměs vidět už v upoutávkách a mnoho překvapení si pro nás Hercules neschoval. Většina bitev probíhá tak, že se armáda rolníků schová za štíty, kryje krále Cotyse ve svém středu a pomalu umírá. Hercules a jeho parta zatím pobíhají vně obranné linie, bez jediného škrábnutí kosí protivníky po desítkách a nakonec The Rock nějakým stylovým způsobem bitvu rozsekne. Nikdy není zcela jasné, proč do bitvy nešla čistě Herkulova parta, a proč triky ze závěru bitvy nepoužila už v jejím začátku. Vyvrcholení filmu je pak jeho vůbec nejslabší částí. Po relativně koukatelných předchozích bitvách Hercules nabízí jen podstatně méně výpravnou pošťuchovačku ve sklepeních. Zvěrečný souboj s nějakým rovným soupeřem nahrazuje zatínání svalů.

Verdikt

Hercules se až tragicky nepovedl a nečekaně nedovede skutečně překonat ani Herkula s Kellanem Lutzem. Jestli je o kousek lepší, tak ho na stejnou úroveň sráží dabing a otravné 3D. Brett Ratner opět potvrdil, proč má pověst režiséra, kterému je úplně jedno, co vlastně točí, hlavně když dostane zaplaceno. A The Rock pro změnu ukazuje, že jeho čuch na dobré projekty není neomylný, a že jeho herecký rejstřík je limitovaný. Hercules je 90 minut prázdného tlachání v nezajímavých kulisách, nikterak výjimečných bitev a především naprosto nezajímavých postav, které jsou stejně ploché v první i poslední minutě filmu. A hlavně je to celé nebetyčná nuda. 

Naše hodnocení
3/10

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest