Avatar: Jak se píší tři scénáře najednou

Avatar: Jak se píší tři scénáře najednou | Fandíme filmu
James Cameron psal všechny tři pokračování Avatara naráz. Jak se mu to podařilo?

James Cameron se rozhodl všechna tři pokračování Avatara točit najednou a není žádným tajemstvím, že si k práci na scénářích přizval pomocníky - Joshe Friedmana (seriál Terminator: Sarah Connor Chronicles, Válka světů, Černá Dahlia), dvojici Rick Jaffa, Amanda Silver (Zrození Planety opic a první verze scénářů k Úsvitu Planety opic a Jurskému světu) a Shanea Salerna (Aliens vs. Predator: Requiem, Divoši). Jak ale tři scénáře vznikaly?

Ze všeho nejdřív Cameron sedl a napsal 1500 stran poznámek, kde rozebíral jednotlivé kultury, klany, zvířata, biomy atd.. Měl vymyšlená také různá témata, která chtěl zpracovat, ale zatím nechystal konkrétní příběh. Cílem této snahy bylo připravit dostatečně propracované podklady pro to, aby Pandora z plátna doslova dýchala. Ne každý detail nakonec byl nebo vůbec mohl být využit, ale to vůbec nevadí. Vizionářský režisér hovoří o metodě ledovce, kdy vidíme sice jen část nad hladinou, ale o zbytku ledovce víme. Film má působit dojmem, jako by se za hranou obrazovky rozprostíral další svět, jako by zobrazovaná událost pokračovala i za krátký časový výřez.

Ve chvíli kdy bylo rozhodnuto, že se budou všechny tři filmy točit naráz, bylo jasné, že bude potřeba naráz připravit všechny tři scénáře, aby bylo při natáčení možné libovolně přeskakovat v čase, ale především scénáře vůbec schválit (odsouhlasit rozpočet atd.). Cameron by scénáře dovedl napsat sám, ale trvalo by to příliš dlouho, proto se rozhodl sezvat výše uvedené spolupracovníky. Následně se pak rozhodl pro psaní metodou, jakou používají televizní seriály.

Nejprve se všichni pět měsíců společně den co den scházeli a rozebírali všechny aspekty děje celé ságy, bod po bodu budovali příběhy jednotlivých dílů. Teprve když byly dějové kostry všech tří filmů dostatečně propracované, přiřadil Cameron tři scenáristy (dva scenáristy a jednu scenáristickou dvojici) k jednotlivým filmů, u kterého pak měl dotyčný vždy společně s Cameronem zodpovědnost za dokončení výsledného scénáře (tedy za rozepsání dialogů a další potřebných podrobností). Nikdo ze zúčastněných dopředu nevěděl, který díl nakonec bude psát, takže všichni byli důkladně seznámeni s událostmi, které jejich příběhu předcházely či jej následovaly.

Cameron si pracovní proces nesmírně pochvaloval a přirovnal jej k psaní seriálu Dark Angel, což pro něj do té doby byla nejlepší scenáristická zkušenost, co se spolupráce s dalšími autory týče. Cameron zároveň také pokorně dodává, že zatím nemůže tušit, zda příjemný pracovní proces musí být nutně zárukou kvalitního výsledku. Doufejme, že tomu tak bude.

PS: Cameron nové tři filmy označil jako trilogii, ale kdo ví, jestli šlo o volné užití termínu, nebo se bude jednat o tři části jednoho úzce navazujícího příběhu.

Zdroj: Slashfilm

Avatar 2

18.12.2020 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest