Agents of S.H.I.E.L.D.: Nothing Personal

Agents of S.H.I.E.L.D.: Nothing Personal | Fandíme filmu
S.H.I.E.L.D. je definitivně mrtvý, avšak Tony Stark se o světovou bezpečnost hodlá postarat osobně.

Další zpožděná rekapitulace Agentů S.H.I.E.L.D.u, další vydařená epizoda. Jmenovala se sice „Nothing Personal“, ale všechno co se v ní odehrálo, bylo samozřejmě sakra osobní. Hrdinům se definitivně rozpadlo zázemí, našli zrádce ve vlastních řadách a Coulson je o další krůček blíže k odhalení záhady svého zmrtvýchvstání.

Velký trumf epizoda vytasila hned v úvodu, když se poprvé od Pilotu vrátila na televizní obrazovku Maria Hill (Cobie Smulders), dříve vysoce postavená agentka S.H.I.E.L.D.u.. Ta v aktuální epizodě vystřihla stylovou akční scénu, po telefonu připomněla Pepper Potts, odhalila nám, že ve filmovém Marvel Universe existuje Man-Thing (prazvláštní příšera z komiksových močálů), a že Tony Stark hodlá „privatizovat světovou bezpečnost“. To je informace, která ještě určitě přijde na přetřes. Uvidíme, zda Tony bude financovat pouze podpůrné zázemí pro Avengers nebo spustí nějakou novou agenturu, třeba pod názvem známým z komiksů, jako jsou A.R.M.O.R. nebo S.W.O.R.D..

Mariiným primárním úkolem epizody však bylo přesvědčit Coulsona, aby se vzdal armádě a zbytečně neriskoval svou další kariéru. Podobně jako Maria by mohl jít pracovat pro Starka. S.H.I.E.L.D. je pryč, a tak jakékoliv neautorizované kroky pozici zbývajících agentů jenom zhoršují. Na scénu se vrací plukovník Talbot (Adrian Pasdar), který má ukončit Coulsonovo malé dobrodružství. Philovi se ale nakonec podařilo Mariu přesvědčit, aby agentům pomohla před Talbotem prchnout.

Z našich hrdinů jsou tak definitivní běženci, kteří nejen že nemají oficiální záštitu žádné organizace, ale jsou vyloženě hledanými uprchlíky. Primárně Coulsonova banda riskuje kvůli Skye, jejíž život je v ohrožení. Hackerka za sebou nechala mazanou zprávu a i zbytek týmu se tak musel vyrovnat se skutečností, že Ward je zrádce, který je celou dobu vodil za nos. Nejhůř to vzal asi Fitz, na kterého je toho už zkrátka moc.

Vzhledem k tomu, že tým naprosto netušil, kam Skye zmizela, byla většina práce na ní. Děj se obloukem vrátil na místo, kde série začala a mohli jsme si vychutnat příjemně napjatou scénu, ve které se Skye s Wardem nedůvěřivě sledovali přes zdvižené víko notebooku a bylo jen otázkou času, kdy jeden z nich přestane předstírat, že je všechno v naprostém pořádku. Nakonec se Skye Wardovi podařilo uprchnout, jenže ji zastavil Deathlok vyslaný Johnem Garrette, který evidentně není zcela přesvědčený o tom, že Grant nakonec Skye nepodlehne.

Načež následovala kouzelná scéna, ve které Ward Skye přesvědčoval o tom, že sice zradil celý tým, ale nebylo to nic osobního. Byly to jen rozkazy a nemění to nic na tom, že má Skye rád. Ta ho správně upozornila, že se asi zbláznil, když si myslí, že by si něco začala s náckem, který jí i jejím přátelům neváhal měsíce lhát do obličeje. Dočkali jsme se nicméně dalších náznaků, že by mohl Ward nakonec právě kvůli Skye nebo celému týmu Hydru zradit. A to přesto, že Garrettovi evidentně v životě dluží za mnohé. Nicméně doufám, že se pletu, protože zlý Ward je dobrý Ward ;-). Jako klaďas už nudil dost.

Pak už ale bylo na řadě akční finále, při kterém se agentům povedlo sledovat stopu, na kterou je Skye navedla, Coulson se dostal na palubu Autobusu a dvojice společně v Lole z letícího letadla vycouvala. Scéna samozřejmě v televizních podmínkách nebyla nijak zázračná, ale překvapivě ani nijak katastrofální. Humor pomohl. Daleko větší problémy mám pořád s Deadhlokem, jehož zbroj na mě v úplně každé scéně působí jako kus plastu. A úplně věrohodně na mě nepůsobil ani jeho přerod v naprostého záporáka. Mohl Skye normálně říct něco ve stylu „nezlob se, ale prostě tě musím zmáčknout, protože mají mého syna“. Místo toho vykládal o tom, že za všechno může S.H.I.E.L.D. a zněl zbytečně nakvašeně. Ale budiž.

Závěr epizody opět halila slušná depka, když si tým ještě jednou plně uvědomil, že je na stíhání Warda (který nakonec úspěšně upláchl s obsahem zabezpečeného disku) a Garretta úplně sám. Hill dokonce Coulsonovi natvrdo vmetla do tváře, že se nejedná o žádnou neoficiální operaci, ale prachsprostou, nezákonnou vendetu, kterou neposvěcuje ani skutečnost, že je vedena proti opravdu nebezpečným lidem. Tým ale nehodlá s pronásledováním přestat, i kdyby už jen proto, že by většina jeho členů nevěděla, co jiného si počít.

Potitulková scéna pak vrazila Coulsonovi další facku. Dozvěděli jsme se, že projekt T.A.H.I.T.I. řídil on sám a původně měl sloužit k tomu, aby v případě nutnosti zachránil život někomu z Avengers. Jenže při pokusech se ukázalo, že všichni kdo přežili svou smrt se zbláznili, pokud jim nebyla smazána paměť. Budeme napjatě pozorovat, jestli se procedura začne nějak podepisovat také na Coulsnově psychickém zdraví. Palčivou otázkou nicméně stále zůstává, proč by S.H.I.E.L.D. (Fury) vykonal strašlivou proceduru právě na Philovi. Proč by právě on měl žít za takovou cenu? Odpověď by nám snad mohlo dát finále série, které uvidíme už za dva týdny.

Naše hodnocení
8/10

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest